سهم دانشگاه از جهش‌تولید؛ پایان روند فرسایشی صدور تأییدیه و مجوز

سهم دانشگاه از جهش‌تولید؛ پایان روند فرسایشی صدور تأییدیه و مجوز رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به برخی گلوگاه‌ها در مسیر نوآوری محققان گفت: روند کُند و فرسایشی صدور تأییدیه و مجوزهای تولیدات دانشی یکی از موانع است. سیدمهدی ابطحی در گفت‌وگو با مهر، در باب چگونگی تحقق شعار سال «جهش‌تولید» توسط دانشگاه و […]

سهم دانشگاه از جهش‌تولید؛ پایان روند فرسایشی صدور تأییدیه و مجوز

رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به برخی گلوگاه‌ها در مسیر نوآوری محققان گفت: روند کُند و فرسایشی صدور تأییدیه و مجوزهای تولیدات دانشی یکی از موانع است.

سیدمهدی ابطحی در گفت‌وگو با مهر، در باب چگونگی تحقق شعار سال «جهش‌تولید» توسط دانشگاه و محققان، گفت: خوشبختانه چند سالی است که معاونت علمی‌فناوری ریاستجمهوری، وزارت علوم، مجموعه دانشگاه‌ها و پارک‌های فناوری سراسر کشور، فعالیت‌های گسترده‌ای را در راستای ایجاد زیرساخت‌ها در حوزه نوآوری صورت داده‌اند.

رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان افزود: در عین حال، اتفاق خوبی که سال قبل آغاز و امسال نیز پیگیری شده است، ورود صندوق نوآوری شکوفایی به این عرصه بود که علاوه بر اقدامات خاص در میدان مقابله و مبارزه با کرونا، از فناوری‌ها نیز پشتیبانی قابل‌توجهی داشته است؛ تا جایی که اکنون می‌بینیم مجموعه‌های فناوری با نشاط چشمگیری در حال فعالیت هستند.

فعالیت قابل‌قبول پارک‌ها در زمینه مقابله با کرونا

ابطحی با اشاره به اینکه در حال‌حاضر پارک‌های علم و فناوری و دانشگاه‌ها با تلاش خوب اساتید، در تمام طول تعطیلات عید در زمینه‌های مختلف مرتبط با مقابله و غلبه با کرونا فعالیت داشتند، ادامه داد: هرچند هم‌اکنون در این مقطع زمانی، بیماری کرونا به صورت ویژه در کانون اقدامات قرار دارد، اما به نظر می‌رسد پس از رهایی از این بحران، این تلاش‌ها می‌تواند ادامه‌دار باشد.

گلوگاه‌های تحقق جهش‌تولید در مسیر فناوری

وی با بیان اینکه هرچند ظرفیت‌های موجود، بسیار امیدوارکننده است ولی باید توجه داشت که گلوگاه‌هایی نیز شاید سد راه باشد، اظهار داشت: در حال‌حاضر خوشبختانه حمایت‌های مالی و باورهای مدیریتی شکل گرفته و از تجارب خوبی در حوزه نوآوری و فناوری نیز برخوردار هستیم، ولی به نظر می‌رسد که برخی موانع و گلوگاه‌ها، تا حدی از سرعت پیشرفت می‌کاهد که اگر بتوانیم آن را برطرف کنیم، بی‌تردید شعار «جهش‌تولید» محقق خواهد شد.

رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان از روند کُند و فرسایشی صدور تأییدیه و مجوزها به عنوان یکی از این گلوگاه‌ها در مسیر کار محققان و دانشگاهیان یاد کرد و گفت: درست است که کرونا، به‌واسطه ارتباط کاملاً مستقیم با سلامت، نیازمند توجه و حساسیت خاص است و قطعاً دستگاه‌ها و نهادهای مرتبط با حوزه غذا و دارو، بایستی در صدور مجوزها در این بخش با احتیاط عمل کنند، با این وجود اما، در مجموع به نظر می‌رسد مراجعی که کیفیت را تعیین و تأیید می‌کنند، نسبت به آنچه که در حوزه تولید اتفاق می‌افتد، خیلی تجهیز نیستند. لذا به همین علت صف ورود محصولات به بازار، طولانی می‌شود.

پروسه تأیید فناوری شرکت‌ها طولانی است

ابطحی افزود: دولت با وجود مواجهه با همه تحریم‌ها و مشکلات اقتصادی ناشی از آن در حمایت از شرکت‌های فناوری، گشاده‌دست اقدام کرده و در این راه، وام‌هایی با بهره پایین و تنفس بالا پرداخت می‌کند و در تأیید پیشنهادها نیز به سرعت عمل می‌کند، ولی در پروسه تأیید فناوری، روند کندی را شاهد هستیم و معتقدم اگر این روند سرعت پیدا کند، شاهد اتفاقات خوبی در جهش‌تولید خواهیم بود.

مراقب باشیم مالکیت فکری آسیب نبیند

وی با بیان اینکه اگر معضل کندی تأیید فناوری رفع نشود احتمالاً با نتیجه عکس جهش‌تولید روبه‌رو خواهیم شد، ادامه داد: با ادامه روند کنونی، شرکت‌های فناور عملاً با تأخیر حضور در بازار مواجه می‌شوند و در چنین شرایطی، مالکیت فکری به صورت جدی آسیب خواهد دید. وقتی شما محصولی تولید می‌کنید اما به بازار نمی‌رسد، آنگاه مشابه‌سازی‌ها رخ می‌دهد و این اشکال ایجاد می‌کند و باید مراقبت کرد.

لزوم رعایت عدالت در ارائه تأییدیه‌ها

عضو شورای‌عالی علوم، تحقیقات و فناوری به موضوع رعایت عدالت نیز اشاره کرد و اظهار داشت: عدالت در این میان بسیار مهم است؛ یعنی اگر برخی بتوانند راحت‌تر تأییدیه بگیرند و بعضی دیگر، دچار مشکل، سختی و تأخیر شوند، طبعاً عدالت در بازار عرضه نیز مخدوش خواهد شد.

اقدامات دانشگاه صنعتی اصفهان در بحران کرونایی

وی درخصوص رویکرد دانشگاه صنعتی اصفهان برای تحقق شعار «جهش‌تولید» گفت: ما به‌واسطه همین کرونا به یک تجربه ارزشمند دست یافتیم؛ از هفته چهارم اسفندماه دانشگاه اعلام کرد که به علت وضعیت کرونا، خود، حاضر است که قدم‌های اولیه کمک و حمایت را از فناوری مورد نیاز برای حصول نتیجه بردارد. این تجربه و حمایت‌های اولیه باعث شد پروژه‌های تحقیقاتی ساخت تجهیزاتی مثل دستگاه استریل کردن UV، دستگاه گندزدایی کابین‌های مترو و… به نتیجه مطلوب برسد.

تکنولوژی‌های «مدیومتک» هم باید حمایت شوند

ابطحی ادامه داد: با این حال، ممکن است کیفیتگرایی دانشگاه‌ها این سؤال را ایجاد کند که آیا همه این فناوری‌ها قابل دفاع هستند؟ یا اینکه آیا این فناوری‌ها، دارای ترازی از تکنولوژی هستند که مورد توجه «های‌تک» دانشگاه باشد؟ در پاسخ باید اذعان کنیم که شرایط اضطرار ما را به جایی رسانده است که بپذیرم یک تکنولوژی در تراز مدیوم‌تک که مورد نیاز جامعه محسوب می‌شود نیز حتماً باید مورد حمایت قرار بگیرد.

وظیفه دانشگاه برای انتقال فناوری برای تولید انبوه

وی گفت: نیازمندی‌های ملی به محصولات خاص و وضعیت خوشایند دانشگاه‌ها و هیأت علمی، اکنون به گونه‌ای است که نشان می‌دهد ما از ظرفیت لازم و مناسب برای جهش‌تولید برخوردار هستیم. در عین حال توجه به این نکته اساسی نیز بسیار حائزاهمیت است که از یک جا به بعد، وظیفه دانشگاه، انتقال فناوری به مجموعه‌هایی است که توان تولید انبوه را دارند.

عضو شورای‌عالی علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه در راستای این انتقال فناوری، توسعه و شتاب بیش از پیش ارتباط با صنعت، از اهمیت دو چندان برخوردار است، گفت: البته همین امر هم نیازمند پیش نیازهایی بود که خوشبختانه سال گذشته، دولت گام‌هایی مؤثری در این خصوص از جمله ایجاد فرصت مطالعاتی برداشت.

ابطحی افزود: البته این واقع‌بینی نیز باید در دانشگاه شکل بگیرد که از یک جایی به بعد، اگر در حوزه نوآوری صحبت می‌کنیم، تکنولوژی باید منتقل شود تا کسانی که می‌توانند محصول را به تولید انبوه برسانند، وارد عرصه شوند و اگر در حوزه حل مسأله حرف می‌زنیم، باید ساختارهایی مثل همان فرصت مطالعاتی صنعتی را توسعه دهیم.