زیرساخت‌های اجرای قانون مجازات جایگزین فراهم شود

کاظمی مطرح کرد زیرساخت‌های اجرای قانون مجازات جایگزین فراهم شود نایب رییس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس با تأکید بر اجرای قانون استفاده از مجازات‌های جایگزین برای متهمان بدون سابقه قضایی، گفت: قضات در استفاده از مجازات‌های جایگزین به لحاظ قانونی هیچ مشکلی ندارند. به گزارش خانه ملت، محمدکاظمی با اشاره به این‌که استفاده از […]

کاظمی مطرح کرد

زیرساخت‌های اجرای قانون مجازات جایگزین فراهم شود

نایب رییس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس با تأکید بر اجرای قانون استفاده از مجازات‌های جایگزین برای متهمان بدون سابقه قضایی، گفت: قضات در استفاده از مجازات‌های جایگزین به لحاظ قانونی هیچ مشکلی ندارند.

به گزارش خانه ملت، محمدکاظمی با اشاره به این‌که استفاده از مجازات‌های جایگزین حبس روش معقول در حقوق جزایی بسیاری از کشورهای پیشرفته است، گفت: استفاده از مجازات‌های جایگزین حبس بهترین و قابل قبول‌‌ترین راه برای اصلاح مجرم بدون تحمل حبس درزندان است، بنابراین در قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۹۲ پیش‌بینی شد که برای مجرمان بدون سابقه و دارای جرم کم اهمیت اجرای حکم حبس به تعویق افتد.

نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که در زمان تعویق مجازات حبس باید نظارت‌هایی مانند استفاده از پابند الکترونیکی برای متهم انجام شود، افزود: متأسفانه استفاده از برخی سیستم‌ها برای کنترل و نظارت بر متهم در جامعه ما کارایی ندارد که باید دراین صورت مسؤولان راه چاره‌ای بیندیشند؛ بنابراین قانون استفاده از مجازات‌های جایگزین لازم‌الاجرا بوده و نباید به بهانه نداشتن امکانات و نبود زیرساخت‌ها اجرای قانون را متوقف کرد.

وی با تأکید بر این‌که در صورت تعویق در اجرای حکم از سوی قاضی می‌توان از اختیارات استفاده از مجازات‌های جایگزین با استناد به مواد قانونی مجازات استفاده کرد، تصریح کرد: استفاده از مجازات‌های جایگزین یک تخفیف جدید در قانون مجازات اسلامی است اما استفاده از اینگونه مجازات‌ها یا تعلیق مجازات درنظرگرفته شده برای متهم از سوی قضات زمان‌بر بوده و نمی‌توان انتظار داشت که در مدت زمان کوتاه از این مجازات‌ها استفاده شود.

کاظمی با بیان این‌که برخی گفته‌ها مبنی بر این‌که قضات تمایلی به استفاده از مجازات جایگزین حبس ندارند درست و قابل قبول نیست، گفت: هیچ مشکلی به لحاظ قانونی برای استفاده از مجازات جایگزین حبس وجود ندارد و قاضی می‌تواند به جای حبس قطعی و یا تعلیقی اجرای حکم را به تعویق اندازد، بنابراین اجرای کار و آماده‌سازی زیرساخت‌های لازم بر عهده مراجع دیگر است؛ باید تأکید کرد اگرچه شعب رسیدگی به محاکم قضایی بسیار شلوغ و پرتردد هستند اما قضات در استفاده از مجازات‌های جایگزین هیچ مشکلی ندارند.

نایب رییس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس در خصوص تأثیرات استفاده از مجازات‌های جایگزین حبس دررفع مشکلات حوزه قضایی، گفت: اگر فردی برای اولین بار و تحت تأثیر عوامل بیرونی مرتکب جرم شود، ورود وی به زندان نه تنها تأثیر مثبتی برای جامعه ندارد، بلکه دارای اثرات منفی می‌باشد به این جهت این‌که فرد مورد نظر در زندان با افرادی سابقه دار و حرفه‌ای در ارتکاب جرایم ارتباط دارد؛ بنابراین قضات تا جای ممکن باید از مجازات جایگزین برای مجرمان بودن سابقه استفاده کنند.

 

به گزارش خانه ملت، دادستان کل کشور در خصوص مجازات جایگزین حبس و فراهم آوردن بسترهای آن، گفت: قانون آیین دادرسی کیفری جدید بسترهای خوبی را در این زمینه فراهم کرده و مسایل جدیدی را تأسیس کرده است و قطعاً انجام این تأسیسات چه آن‌چه در قوه قضاییه و چه آن‌چه در سایر دستگاه‌ها نیاز به زمان دارد. این قانون تکالیفی را برعهده قوه قضاییه گذاشته است که در حال حاضر امکان آن فراهم نیست.