نفت از سبد انرژی حذف نمی‌شود

نماینده سابق ایران در اوپک نفت از سبد انرژی حذف نمی‌شود محمدعلی خطیبی درباره تأثیرگذاری کاهش قیمت گاز بر تولید و صادرات ال.ان.جی اظهار داشت: قیمت‌ها همه به هم مرتبط هستند، یعنی زمانی که قیمت نفت کاهش می‌یابد قیمت گاز هم کاهش پیدا می‌کند، بنابرین همانگونه که در نفت نگرانی وجود دارد که بعضی حوزه‌ها […]

نماینده سابق ایران در اوپک

نفت از سبد انرژی حذف نمی‌شود

محمدعلی خطیبی درباره تأثیرگذاری کاهش قیمت گاز بر تولید و صادرات ال.ان.جی اظهار داشت: قیمت‌ها همه به هم مرتبط هستند، یعنی زمانی که قیمت نفت کاهش می‌یابد قیمت گاز هم کاهش پیدا می‌کند، بنابرین همانگونه که در نفت نگرانی وجود دارد که بعضی حوزه‌ها تعطیل و یا سرمایه‌گذاری‌ها و تولید متوقف شوند همین نگرانی در مورد گاز و ال.ان.جی هم وجود دارد.

  به گزارش ايلنا، نماینده سابق ایران در اوپک افزود: بیش از ۹۰ درصد سبد انرژی همچنان از انرژی فسیلی شامل نفت، گاز و زغال‌سنگ است که یک شبه جایگزین نمی‌شود و اینکه گفته شود که به پایان عصر نفت نزدیک شدیم، درست نیست. چگونه قرار است جایگزینی صورت گیرد؟ به‌نظر می‌رسد انرژی‌های جدید ۱۰درصد هم نتوانسته‌اند جایگزین سوخت‌های فسیلی شوند و کماکان سال‌ها انرژی جهان به انرژی‌های فسیلی وابسته است، بنابراین تحلیل‌ها و اظهاراتی مبنی بر اینکه به پایان عصر نفت نزدیک شده‌ایم با آمار واقعی جور در نمی‌آید.  

  نماینده سابق ایران در اوپک با بیان اینکه نفت از سبد انرژی حذف نمی‌شود، خاطرنشان کرد: با گذشت زمان فقط سهم نفت در سبد انرژی کم می‌شود اما میزان آن هر ساله روند افزایشی دارد به طوری که در چهاردهه گذشته هر سال به‌طور متوسط حدود یکمیلیون بشکه مصرف نفت افزایش پیدا کرده و پیش‌بینی‌ها هم این است که هر سال به طور متوسط یکمیلیون بشکه افزایش یافته و در آینده هم به همین شکل است. اما به‌ هرحال سهم نفت بین بقیه انرژی‌های فسیلی به‌ویژه در مقایسه با گاز کاهش می‌یابد و این سوخت پاک به دلیل سازگاری با محیطزیست روند روبه رشدی خواهد داشت.

وی درباره روند کاهشی قیمت گاز به‌دنبال نفت گفت: قیمت گاز نسبت به نفت ارزان است، البته قیمت آن منطقه‌ای است، در آسیا اوضاع بدی ندارد، در اروپا متوسط و در آمریکا قیمت‌ها پایین است، مثل نفت نیست که در همه نقاط دنیا یکسان باشد، البته به دلیل مزیت‌ها امکان ارتقاء هم دارد، اما در هر حال اگر صرفه اقتصادی نداشته و قیمت‌ها سودده نباشند هر چند مارجین کم باشد، برای تولیدکنندگان جذاب نخواهد بود.

  خطیبی یادآور شد: تاکنون با نفت ۶۰ تا ۷۰ دلاری سرمایه‌گذاری گسترده‌ای در حال انجام بود اما سقوط قیمت‌ها به زیر ۳۰ دلار، تولید نفت و سایر انرژی‌ها را زیر سؤال برد، بنابراین قطعاً قیمت پایین نفت نه‌تنها نفت بلکه انرژی‌های دیگر را هم دچار مشکل می‌کند و چنانچه اقتصادی نباشد کسی سرمایه‌گذاری نمی‌کند، مگر اینکه دولت‌ها سوبسید بدهند تا تولید ادامه داشته باشد، در یک شرایط رقابتی باید قیمت‌ها جذاب و از نظر اقتصادی قابل رقابت باشد وگرنه تولیدکنندگان انگیزه‌ای برای تولید نخواهند داشت.  

  وی در ادامه با اشاره به ضعف عملکرد GECF در ایجاد هماهنگی و صادرات با قیمت مناسب گفت: تاکنون اعضای GECF کار خاصی در مورد هماهنگی قیمت‌گذاری و تعادل بخشی عرضه و تقاضا نداشته‌اند. بنابراین یک رقابت منفی بین صادرکنندگان گاز وجود دارد، هنوز همانند اوپک هماهنگی در مورد دفاع از منافع مشترک به‌وجود نیامده و باعث شده قیمت پایین باشد اما به هرحال به خاطر ویژگی‌هایی که گاز طبیعی دارد باید منتظر بهبود قیمت گاز باشیم.

  این کارشناس حوزه انرژی همچنین خاطرنشان کرد: تعیین قیمت گاز در مقایسه با نفت بسیار متفاوت است، یک قرارداد چندین ساله را چندان نمی‌توان پایین و بالا کرد، اما در نظر بگیریم قرارداد SPOT در ال.ان.جی زیاد شده و می‌شود روی آن کار کرد، ضمن اینکه ال.ان.جی صنعتی جوان است و نیاز به زمان دارد که بتواند روی بازار تأثیرگذار باشد.

وی تأکید کرد: طبیعت قیمت گاز با نفت متفاوت است، در نفت راحت‌تر می‌شود روی بازار تأثیرگذار بود، در مورد گاز سخت است. هنوز صادرکنندگانی مثل روسیه، قطر، الجزایر و بقیه کشورها این آمادگی را ندارند که در بخش گاز هم وارد بازار شده و قیمت‌ها را متعادل کنند.

  خطیبی با اشاره به روند روبه رشد ال.ان.جی در جهان گفت: در حال‌حاضر کشورهای دریافت‌کننده این انرژی پورت‌های زیادی ایجاد کرده‌اند، کشورهای صادرکننده هم خیلی روی آن کار کرده‌اند، اما در مسافت‌های نزدیک کماکان خط لوله اقتصادی است، ال.ان.جی نسبت به خط لوله انعطاف‌پذیری دارد و مسافت‌های دور را می‌تواند تحت‌الشعاع قرار دهد، نیاز نیست یک کشور چندین سال خود را متعهد به خرید یک انرژی کند، می‌تواند تک‌محموله خریداری کرده و بعد هم ادامه ندهد.