آرزوی بر بادرفته هزاران کشاورز گچسارانی در دشت شیو

پاسخگوی هزینه‌های برباد رفته سدشیو گچساران کیست؟ آرزوی بر بادرفته هزاران کشاورز گچسارانی در دشت شیو «سد شیو گچساران» قرار بود در منطقه‌ای روستایی حدفاصل باشت گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد و بخش رستم نورآباد ممسنی استان فارس احداث شود اما با وجود هزینه‌های انجام شده احداث این سد وضعیت نامشخصی دارد. سدی که […]

پاسخگوی هزینه‌های برباد رفته سدشیو گچساران کیست؟

آرزوی بر بادرفته هزاران کشاورز گچسارانی در دشت شیو

«سد شیو گچساران» قرار بود در منطقه‌ای روستایی حدفاصل باشت گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد و بخش رستم نورآباد ممسنی استان فارس احداث شود اما با وجود هزینه‌های انجام شده احداث این سد وضعیت نامشخصی دارد.

سدی که مجوز شورای عالی اقتصاد را دارد اما مجوز محیط‌زیست را ندارد/آرزوی بر بادرفته هزاران کشاورز گچسارانی در دشت شیو

به گزارش ایلنا از یاسوج، طرح مطالعاتی مرحله اول این سد به اتمام رسیده و مرحله دوم نیز گام‌های نهایی‌‌اش برداشته شده است.

با وجود سال‌ها کار مطالعاتی برای احداث سدشیو گچساران اما اکنون براساس نظرنهایی سازمان محیط‌زیست کشور، ساخت این سد معلق و به‌طور کامل کنار گذاشته شده است.

سئوال اینجاست که اکنون چه‌کسی پاسخگوی سال‌ها هزینه‌های مطالعاتی و انجام امور میدانی است؟

مشاور مدیرعامل آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گفته بود: مجوز شورای عالی اقتصاد در ۲۷ اسفند ماه سال گذشته به مبلغ ۸۶۱ میلیون یوان چین از طرف سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور برای اجرای عملیات سد شیو صادر شد.

ابوالقاسم محمدزاده افزود: طرح سد شیو یکی از مهم‌ترین طرح‌های شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد بوده که با همکاری مقامات وزارت نیرو، معاونت برنامه‌ریزی کشور، پیگیری مسؤولان استانی و همکاری نماینده مردم گچساران و باشت در مجلس و همچنین مسؤولان این شرکت با فاینانس خارجی به اجرا در می‌آید.

وی با بیان این‌که محل احداث طرح سد شیو بر جریان خروجی رودخانه شیو از ارتفاعات کوه‌های سرگچینه، تغار و پازنان سرچشمه می‌گیرد، افزود: این محدوده براساس تقسیمات کشوری به استان‌های فارس و کهگیلویه و بویراحمد اختصاص دارد.

مشاور مدیرعامل آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اهداف اجرای این طرح گفت: تأمین نیاز آب شرب و صنعت منطقه از جمله روستا‌ها و شهرک‌‌ها در استان‌های کهگیلویه و بویراحمد و فارس و همچنین تأمین نیاز آب کشاورزی مناطقی از جمله کناره، چالموره، لیراب، کوپن، باشت، خان‌احمد، علی‌آباد و منطقه امامزاده جعفر (ع) به‌ گونه‌ای که کل سطح ناخالص اراضی زیرپوشش شبکه با تلفیق آب‌های سطحی و زیرزمینی قرار می‌گیرد از جمله اهداف احداث سد شیو است.

محمدزاده تصریح‌کرد: از میزان ۱۴ هزار و ۵۰۰ هکتار اراضی موجود در این مناطق افزون بر ۹ هزار و ۵۰۰ هکتار به صورت خالص از دریاچه سد مخزنی شیو تأمین آب می‌شود.

وی با اشاره به مشخصات فیزیکی سد شیو عنوان‌کرد: این منطقه بر اساس تقسیمات کشوری به استان‌های فارس و کهگیلویه و بویراحمد تعلق دارد، سد پیش‌بینی شده شیو از تنوع خاکی با هسته رسی برخوردار بوده که سطح حوزه آبریز رودخانه در محل ساختگاه انتخابی ۴۴۰ کیلومتر مربع است.

محمدزاده ادامه‌داد: آورد سالانه سد شیو در محل سد ۱۵۸ میلیون متر مکعب، رقوم بهره‌برداری از سد ۹۹۷ متر از سطح دریا، حجم مخزن در این رقوم ۵۵ میلیون متر مکعب و سطح مخزن در این رقوم ۲۸۲ هکتار و همچنین تنظیم سالیانه مخزن ۹۵ میلیون متر مکعب پیش‌بینی شده است.

مشاور مدیرعامل آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد با بیان این‌که مطالعات فاز نخست این طرح توسط شرکت مهندسی آبدان به اتمام رسیده است، یادآور شد: مطالعات فاز دوم این سد در حال انجام بوده که حدود ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

محمدزاده با بیان این‌که مطالعات زیست‌محیطی این طرح توسط شرکت مهندسی خزر آب و مطالعات حفاری و ژئوتکنیک توسط شرکت جهدآزمای مشهد به اتمام رسیده است، خاطرنشان‌کرد: مطالعات پدافند غیرعامل طرح نیز توسط شرکت مهندسی نواندیشان در حال انجام است.

وی اظهار کرد: طرح احداث سد شیو دارای مجوز میراث فرهنگی، محیط‌زیست و همچنین کمیسیون ۲۱۵ برای تخصیص آب به میزان ۸۱ میلیون مترمکعب است.

محمدزاده با یادآوری موافقت اجرای این طرح با استفاده از فاینانس خارجی گفت: در این خصوص فراخوان بین‌المللی ارزیابی کیفی مناقصه‌گران به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر شد که ۱۶ شرکت به صورت کنسرسیوم متشکل از پیمانکار، مشاور و فاینانس نسبت به خریداری اسناد اقدام کرده و از این تعداد ۱۰ کنسرسیوم مدارک لازم را برای ارزیابی کیفی ارایه کردند.

این مشاور آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد تأکید کرد: در نهایت ۶ کنسرسیوم با کسب حداقل ۶۵ امتیاز از ۱۰۰ برای این طرح مشخص شد.

محمدزاده از انصراف تعدادی از ۶ کنسرسیوم برای احداث طرح سد شیو خبر داد و بیان کرد: در نهایت امر در ۲۶ آبان سال گذشته کنسرسیوم قرارگاه خاتم‌الانبیاء شاخه سپاه سد به عنوان پیمانکار، شرکت مهندسی مشاور سکو به عنوان مشاور و شرکت ساینومک چینی به عنوان فاینانسر و تأمین‌کننده مالی با قرارداد ۷۲۳ میلیون یوان چین به عنوان برنده مناقصه اعلام گردید.

وی بانک کشاورزی را بانک عامل طرح عنوان‌کرد و افزود: با توجه به مشخص شدن قیمت کنسرسیوم نسبت به اصلاح مجوز کمیسیون ۲۱۵ به میزان ۱۳۰ میلیارد ریال همچنین مشخص شدن بانک عامل و مجوز شورای اقتصاد اقدام شد که خوشبختانه با تلاش‌های استاندار کهگیلویه و بویراحمد و معاونان بانک کشاورزی به عنوان بانک عامل طرح سد شیو معرفی شد.

محمدزاده با اشاره به تلاش‌های نماینده مردم گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی و همکاری‌های مقامات معاونت برنامه‌ریزی کشور و وزرات نیرو در خصوص این طرح گفت: مجوز شورای عالی اقتصاد در ۲۷ اسفند ماه سال گذشته به مبلغ ۸۶۱ میلیون یوان چین از طرف سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور صادر گردید که پس از مجوز بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، بررسی اسناد از طرف بیمه ساینا شور، مشخص شدن بانک عامل چین و گشایش اعتبار LC و همچنین مشخص شدن وضعیت تملک اراضی مردم منطقه پیش‌بینی می‌شود که عملیات اجرای طرح امسال آغاز شود.

برای احداث سد شیو در شهرستان باشت از محل فاینانس خارجی استفاده می‌شود

رییس کمیسون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به برگزاری مناقصه این طرح گفت: هزینه اجرای این طره ۴۹۶ میلیارد تومان است که از محل فاینانس خارجی تأمین می‌شود.

غلامرضا تاج گردون افزود: سد شیو آب آشامیدنی و کشاورزی شهرستان باشت در کهگیلویه و بویراحمد و شهرستان رستم در استان فارس را به صورت پایدار در بلندمدت تأمین خواهد کرد.

نماینده مردم شهرستان‌های باشت و گچساران مجلس شورای اسلامی با اشاره به این‌که سد مخزنی شیو یکی از طرح‌های مهم مهار آب‌های سطحی در کهگیلویه و بویراحمد است گفت: عملیات اجرایی این سد از سال ۱۳۹۵ آغاز خواهد شد.

تاج گردون افزود: سد مخزنی شیو با هدف تنظیم۸۱میلیون متر مکعب آب بر روی رودخانه زهره احداث خواهد شد.

سازمان محیط‌زیست با ساخت سدشیو گچساران مخالف است

از سویی مدیرکل دفتر ارزیابی اثرات زیست‌محیطی سازمان حفاظت محیط‌زیست از مخالفت این سازمان با احداث ۴ سد جدید در کشور خبر داد.

حمید جلالوندی در روز هشتم تیرماه ۹۵ افزود: درخواست مجوز احداث این سد‌ها پس از طرح در کمیته ماده ۲ ارزیابی زیست‌محیطی سازمان حفاظت محیط‌زیست مورد مخالفت سازمان حفاظت محیط‌زیست قرار گرفت و بر اساس ابلاغ صورت گرفته وزارت نیرو مجاز به احداث این سد‌ها نخواهد بود.

وی در خصوص این سد‌ها افزود: سدهای «شیو» و «شبلیز» در استان کهگیلویه و بویراحمد، «باباخان» در استان کردستان و «جزمان» در استان ایلام، سدهایی هستند که با طرح احداث آن‌ها مخالفت شده است.

سد شیو گچساران ساخته نمی‌شود و طرح جایگزینی اجرا می‌شود

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد تأکید کرد که «سد شیو» گچساران ساخته نمی‌شود و طرح جایگزینی اجرایی خواهد شد.

«علی لطفی» در روز نهم تیرماه ۹۵ به ایلنا از یاسوج گفت: براساس تصمیم جدید وزارت نیرو، «سد شیو گچساران» دیگر ساخته نمی‌شود و به‌جای آن طرح جایگزینی اجرایی می‌شود.

وی با تشریح وضعیت کنونی پرونده ساخت سد «شیو» گچساران، اظهارداشت: طرح جایگزینی در دو مرحله اجرایی و به بهره‌برداری می‌رسد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد افزود: در طرح جایگزینی، ایستگاه‌های پمپاژ اجرا و در فاز اول بیش از ۳ هزار هکتار از اراضی کشاورزان به زیر آب می‌رود.

لطفی بدون اشاره به میزان اعتبارات طرح جایگزین سد «شیو گچساران»، خاطرنشان کرد: با اجرای طرح جایگزینی، شاهد به زیرآب رفتن بخش فراوانی از اراضی کشاورزی خواهیم بود.

 

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد، ساخت سدشیو گچساران در شرایط خاص اقتصادی کنونی را به صرفه هم ندانست.