ابهامات بخش خصوصی از نحوه تخصیص وام وزارت ICT

گروه فن‌آوری اطلاعات – از زمانی که خبر اعطای وام وجوه اداره شده وزارت ارتباطات به فعالان بخش خصوصی شکل گرفت‌، ابهام در خروجی این وام‌ها و نحوه تخصیص آن به اعطای وام‌ها گره خورده است تا این‌که اعضای نظام صنفی رایانه‌ای در راستای نادیده گرفتن ارزیابی سازمان نصر در اعطای وام وجوه اداره شده، […]

گروه فن‌آوری اطلاعات – از زمانی که خبر اعطای وام وجوه اداره شده وزارت ارتباطات به فعالان بخش خصوصی شکل گرفت‌، ابهام در خروجی این وام‌ها و نحوه تخصیص آن به اعطای وام‌ها گره خورده است تا این‌که اعضای نظام صنفی رایانه‌ای در راستای نادیده گرفتن ارزیابی سازمان نصر در اعطای وام وجوه اداره شده، نارضایتی خود از عدم همکاری وزارت ارتباطات را اعلام کردند.

به گزارش مناقصه‌مزایده، در ادامه این انتقاد‌ها روز گذشته معاون وزیر به ابهامات نحوه تخصیص و ارزیابی وام‌های وزارت ارتباطات پاسخ داد و گفت: انتقاد بخش خصوصی از عملکرد کمیته وام وجوه اداره شده مربوط در دوره‌های گذشته است که کمیته مشورتی با حضور بخش خصوصی برای اعطای تسهیلات شکل گرفت و این فرایند انتقاداتی به همراه داشت.

معاون نوآوری و فن‌آوری وزیر ارتباطات توضیح‌داد: مراحل اولیه ارزیابی‌ها، توسط کارگروه‌های استانی و کمیته‌های مشورتی انجام می‌شود اما مرحله نهایی با تأیید وزیر ارتباطات خواهد بود.

وی گفت: انتقاد از عملکرد کمیته وام وجوه اداره شده مربوط به ۲٫۵ سال پیش است. در دوره‌های گذشته کمیته مشورتی با حضور بخش خصوصی برای اعطای تسهیلات شکل گرفته بود که فرایند آن با انتقاداتی همراه بوده است، اما در این دوره تسهیلات متناسب با توان اقتصادی و سطح شرکت‌ها به آن‌ها تعلق گرفت.

انتقاد از برخورد سلیقه‌ای کمیته وام وزارت ارتباطات

امیرحسین دوایی درباره انتقاد یکی از اعضای سازمان نظام صنفی رایانه‌ای از عملکرد کمیته وام وزارت ارتباطات که گفته بود نتایج دو ماه ارزیابی‌ را دور ریختند و سلیقه‌ای وام دادند، گفت: در این کمیته چندین نهاد دولتی و خصوصی مانند سازمان نظام صنفی رایانه‌ای و سندیکا‌ها عضو هستند.

معاون فن‌آوری و نوآوری وزیر ارتباطات افزود: بنابراین هیچ کدام از اعضا از جمله سازمان نظام صنفی رایانه‌ای نقش مستقیمی در انتخاب‌های این کمیته ندارند و کمیته تکلیف قانونی را مشخص می‌کند.

وی ادامه داد: حتی سازمان فن‌آوری اطلاعات ایران نیز به عنوان یکی از بازیگران این کمیته، نماینده‌ای در کمیته دارد و این سازمان یا معاونت‌های وزارت ارتباطات اقدامی را به تنهایی انجام نمی‌دهند.

دوایی با بیان این‌که برای اولین بار است که موضوع کنار گذاشتن ارزیابی‌‌ها و سلیقه‌ای وام دادن را می‌شنوم، گفت: شاید برخی انتظارات مطابق با هدف این کمیته نبوده که برآورده نشده است. طرح‌ها برای تخصیص اعتبار وارد کمیته و داوری می‌شوند و تمامی تلاش این است که وجوه به بهترین شکل استفاده شود.

معاون فن‌آوری و نوآوری وزیر ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات همچنین در پاسخ به این‌که «پرداختی‌‌ها هم تاکنون بسیار جزیی است»، گفت: اگر بنا باشد تمامی اعتبار واگذار شود متقاضی وجود دارد، اما قرار نیست اعتبار به صورت کامل مصرف شود بلکه هدف این است که تسهیلات به کسانی واگذار شود که در مسیر تعیین شده هزینه کنند و بازگشت تسهیلات نیز امکان‌پذیر باشد تا چرخه ادامه یابد.

پیش از این فرهاد الیشایی یک عضو سازمان نظام صنفی رایانه‌ای برای نخستین بار انتقاداتی را نسبت به عملکرد کمیته وام وزارت ارتباطات مطرح کرده و گفته بود: برای تخصیص تسهیلات به شرکت‌های فن‌آوری اطلاعات از محل منابع کمیته وام وجوه اداره شده وزارت ارتباطات، وزارت از معتمدین سازمان نظام صنفی رایانه‌ای برای ارزیابی طرح‌ها دعوت کرد.

این عضو سازمان نظام صنفی رایانه‌ای گفت: قرار بود ۹۰ میلیارد تومان توزیع شود که در این پروسه حدود ۲۵ نفر از مدیران شرکت‌های برتر IT کشور ۲ ماه برای ارزیابی طرح‌ها وقت گذاشتند؛ اما وقتی گزارش نهایی طرح‌های ارزیابی شده به وزارت ارتباطات ارایه شد، همه طرح‌ها را دور ریختند و به هر کسی که دلشان خواست وام دادند که البته پرداختی‌‌ها هم تاکنون بسیار جزیی است.

وی گفت: توجیه وزارت این بود که طرح‌هایی که برای دریافت وام انتخاب شده‌اند، در گذشته ارزیابی و اکنون اعلام شده‌اند.

الیشایی تصریح‌کرد: در نهایت به طرح‌هایی که امتیاز بالا داده بودیم تسهیلات ندادند و به طرح‌هایی که اصلاً امتیاز در خور توجهی نداشتند وام تعلق گرفت که در مجموع لیست نهایی حداکثر ۱۰ درصد با آن‌چه که انتظار داشتیم تطابق داشت.

بازنگری سخنان وزیر ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات

محمود واعظی در جمع فعالان بخش خصوصی حوزه فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات گفت: برای تضمین امنیت سرمایه‌گذاری در این حوزه و نیز جلب اعتماد سرمایه‌گذاران، با قوه قضاییه و دادستانی مذاکراتی داشته‌ایم و از آن‌ها خواستیم که زمینه اعتمادسازی بخش خصوصی و افرادی که در این حوزه سرمایه‌گذاری می‌کنند را فراهم کنند. چرا که این افراد باید اطمینان داشته باشند که فعالیت آن‌ها مداوم است و این طور نباشد که برای مثال سایتشان به مدت ۲۴ یا ۴۸ ساعت خاموش شود. این تصمیمات برای آن‌ها مشکلات متعددی پیش خواهد آورد.

وی همچنین از تخصیص ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار به حدود ۲۰۰ شرکت در حوزه فن‌آوری اطلاعات خبر داد و گفت: در تخصیص این اعتبارات از کار کارشناسی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کمک گرفته‌ایم و امیدواریم آن‌ها امانتدارانه در این عرصه وارد عمل شوند.

وزیر ارتباطات با تأکید بر لزوم فعالیت مناسب بانک‌ها در عرصه ارایه‌ وام به فعالان بخش خصوصی عنوان کرد: ما بار‌ها به بانک‌ها هشدار داده‌ایم هیچ‌گاه بخش خصوصی در هیچ‌ کجای دنیا کل سرمایه کار را نمی‌آورد و بخش قابل توجهی از این سرمایه، از طریق وام‌های بانکی تشکیل می‌شود، اما اکنون متأسفانه در کشور ما تمام بانک‌ها به راه‌اندازی شرکت‌های مختلف و هولدینگ اقدام کرده و به شکل ضربدری به شرکت‌های یکدیگر وام می‌دهند که البته رییس‌جمهور هم بار‌ها تأکید کرده که باید جلوی این اقدام گرفته شود.

 

Farsnews.com- ITanalyze.com