ایرانیانی که علاقه‌ای به مالیات دادن ندارند

ایرانیانی که علاقه‌ای به مالیات دادن ندارند ۱۶ تیر ماه در تقویم مناسبتی کشور به عنوان روز ملی مالیات نام‌گذاری و در همین رابطه «هفته مالیات» با هدف فرهنگ‌سازی و توجه بیش‌تر به موضوع مالیات از ۱۶ تا ۲۳ تیر تعیین شده است. فرهنگ مالیاتی هنگامی کاراست که هر فردی در جامعه را به رعایت […]

ایرانیانی که علاقه‌ای به مالیات دادن ندارند

۱۶ تیر ماه در تقویم مناسبتی کشور به عنوان روز ملی مالیات نام‌گذاری و در همین رابطه «هفته مالیات» با هدف فرهنگ‌سازی و توجه بیش‌تر به موضوع مالیات از ۱۶ تا ۲۳ تیر تعیین شده است.

فرهنگ مالیاتی هنگامی کاراست که هر فردی در جامعه را به رعایت مواردی همچون «نسبت به همه درآمد‌‌ها و دارایی‌هایی که مشمول مالیات می‌شوند مالیات خود را پرداخت کند»، هرگاه شروع به فعالیت کسبی می‌کند به اداره مالیات گزارش دهد»، «وظایف خود را در قبال نظام مالیاتی به نحو احسن انجام دهد»، «کتمان درآمد نکند»، «در موعد مقرر اظهارنامه مالیاتی خود را براساس درآمد‌‌ها و هزینه‌های واقعی تنظیم و به حوزه مالیاتی تحویل دهد»، «مالیات خود را در موعد قانونی پرداخت کند» و «همکاری با ادارات امور مالیاتی در تشخیص مالیات»، ملزم کند.

در مقابل این وظایف برای هر شهروند در جامعه امروزی، دولت نیز به عنوان متولی اداره امور کشور با دریافت مالیات‌ها مسؤولیت خطیری برای هزینه کرد آن‌‌ها دارد تا با بروز و ظهور عینی تغییر و تحول ناشی از دریافت و هزینه مالیات‌ها، مردم بیش از پیش به پرداخت مالیات متعلق به خود ترغیب شوند.

این امر زمانی برای ما اهمیت و جایگاه تعیین کننده دارد که در نظر داشته باشیم مالیات به عنوان یک درآمد پاک همواره در کشور‌‌ها دیگر و فاقد نفت، مورد توجه بوده می‌تواند در اقتصاد مقاومتی ما که مورد تأکید مقام معظم رهبری است، مؤثر باشد.

با توجه به در پیش بودن هفته مالیات، ایرنا به عنوان رسانه رسمی اطلاع‌رسانی در کشور با هدف ایفای وظیفه ذاتی خود میزگردی را در آستانه فرارسیدن این هفته با عنوان «فرهنگ‌سازی مالیاتی» برگزار کرد که هدف از آن بهبود بیش از پیش پرداخت مالیات از سوی مردم و آشنایی با دیدگاه‌های مسؤولان مالیاتی کشور در این روزهاست که برای تسلیم اظهارنامه‌های مالیاتی تعیین شده است.

حسین‌بنی‌صفار، رییس سازمان امور مالیاتی شهر و استان تهران و احمدزمانی، مدیرکل دفتر پژوهش و برنامه‌ریزی سازمان امور مالیاتی کشور مهمانان این میزگرد بودند که مشروح آن، امروز منتشر می‌شود.

از دیدگاه رییس امور مالیاتی شهر و استان تهران، در سال‌های اخیر وابستگی شدید اقتصاد کشور به نفت و تبعات منفی آن به خوبی لمس شده و اثر منفی تغییر قیمت نفت بر اجرای برنامه‌های دولت خود را نشان داده است.

بنی صفار، با بیان این‌که مالیات فقط توزیع مجدد ثروت در جامعه نیست، تصریح کرد: طبق نظر اقتصاددانان، اقتصاد وابسته به مالیات پاک‌‌‌ترین نوع اقتصاد است اما این اقتصاد نیاز به ایجاد زیرساخت‌هایی چون ایجاد فضای کسب و کار، اشتغال آفرینی و غیره دارد تا شهروندان بتوانند از محل درآمد خود مالیات را پرداخت کنند.

وی با بیان این‌که در زمان حاضر کم‌تر از ۷ درصد درآمد ناخالص دولت از مالیات تأمین می‌شود، ادامه داد: ایرانیان به دو دلیل از مالیات استقبال نمی‌کنند؛ دلیل نخست این‌که آن‌‌ها نمی‌بینند مالیاتی که می‌پردازند در کجا هزینه می‌شود که در این رابطه لازم است دستگاه‌هایی و نهادهایی که از محل دریافت مالیات مردم خدمات ارایه می‌کنند با روش‌های مختلف اقدام به اطلاع‌رسانی کنند.

این مقام مسؤول گفت: اگر مردم بدانند که یک درصد از مالیات بر ارزش افزوده‌ای که سال گذشته پرداخت کرده‌اند چیزی نزدیک به ۳۰ هزار میلیارد ریال شده و این رقم به بخش سلامت کشور اختصاص یافته است یا حدود همین مبلغ به شهرداری تهران داده شده تا خدمات بهتری به شهروندان ارایه دهد، آن‌وقت پرداخت مالیات برای آن‌‌ها آسان تر خواهد بود. یا اگر بدانند ۶۶۰ هزار میلیارد ریال مالیاتی که دولت در سال گذشته گرفته کجا هزینه شده است، تمایل بیش‌تری برای پرداخت مالیات و اقدام داوطلبانه در این زمینه خواهند داشت.

وی افزود: عامل دیگر، عدم پرداخت درست مالیات و در برخی موارد فرار مالیاتی از سوی برخی کسانی است که اطلاعاتی از فعالیت اقتصادی آن‌‌ها در کشور وجود ندارد. اگر شهروندان بدانند که دولت به اطلاعات اقتصادی آن‌‌ها دسترسی دارد تمایلشان به پرداخت مالیات بیش‌تر می‌شود.

بنی‌صفار، ایجاد بانک‌های اطلاعات اقتصادی کشور، استفاده از صندوق الکترونیک فروش و فراگیر کردن چتر مالیات بر ارزش افزوده را از اقدامات مهم و در دست انجام دولت یازدهم دانست و گفت: همه این‌‌ها در قالب طرح جامع مالیاتی کشور طراحی و در حال اجراست که فراگیری کامل آن اگر تا ۲۲ بهمن امسال تحقق یابد، بزرگ‌‌‌ترین پروژه فن‌آوری اطلاعات(IT) کشور خواهد بود.

این مقام مالیاتی، ایجاد فضای رقابتی و حذف معافیت‌های بخش‌هایی از اقتصاد کشور را که از پرداخت مالیات معاف بودند و ایجاد معافیت مالیاتی برای مناطق کم‌تر توسعه‌یافته را قسمتی از این طرح ذکر کرد.

در ادامه این میزگرد احمدزمانی، مدیرکل دفتر پژوهش و برنامه‌ریزی سازمان امور مالیاتی کشور نیز گفت: مالیات، پرداخت اجباری یک‌طرفه‌ای از سوی مردم به دولت برای تأمین کالا و خدمات عمومی است زیرا مرجع دیگری جز دولت قادر به تأمین خدمات عمومی برای شهروندان نیست.

زمانی با بیان این‌که کالای عمومی دو ویژگی مهم دارد، افزود: نخست این‌که مانند امنیت، آموزش و بهداشت عمومی رقابتی نبوده و دوم این‌که نمی‌توان استفاده از آن را منحصر به افراد خاصی کرد.

این مقام مالیاتی ادامه داد: در نگاه جدید به فرهنگ مالیاتی ۳ رکن «مؤدیان، قوانین و دستگاه‌های اجرایی مالیاتی کشور» در نظر قرار می‌گیرد. از این زاویه علاوه بر مؤدیان، کارگزاران کشور نیز باید درک مناسبی از مالیات داشته باشند و از سویی توسعه نظام مالیاتی در قوانین نیز باید پیش‌بینی شود.

زمانی خاطرنشان ساخت: سهم ۷ درصدی مالیات در درآمدهای دولت به‌طور عمده به دلیل وجود خلأهای نظام اطلاعات اقتصادی کشور است و تلاش ما در برنامه پنجم توسعه بهبود این نظام است زیرا باید دست دولت در زمینه کسب اطلاعات از درآمد و ثروت افراد باز باشد.

وی، مالیات را ابزار مهار نوسانات رکود و تورم اقتصادی دانست و گفت: اجتناب مالیاتی و فرار مالیاتی دو بعد عدم پرداخت مالیات در همه دنیاست. اجتناب مالیاتی استفاده از ابزارهای قانونی برای مالیات ندادن و امری معمولی است اما فرار مالیاتی، مسأله‌ای غیرقانونی و نکوهیده و جرم است. فرار مالیاتی به تناسب عدم توسعه یا توسعه‌یافتگی ملل بیش‌تر یا کم‌تر می‌شود.

مدیر کل دفتر پژوهش و برنامه‌ریزی سازمان امور مالیاتی کشور اضافه کرد: در نظام جامع مالیاتی کشور ابزارهای قانونی با ضمانت اجرایی لازم برای جلوگیری از فرار مالیاتی اتخاذ شده است و با جرایم مالیاتی برخورد می‌شود.

 

زمانی ادامه داد: به دلیل اهمیت بخش کشاورزی و جایگاه آن در تأمین امنیت غذایی کشور، دولت هیچ برنامه‌ای برای دریافت مالیات از این بخش نخواهد داشت.