صادرات گاز ۹۳ درصد افزایش یافت

صادرات گاز ۹۳ درصد افزایش یافت    صادرات گاز ایران به کشورهای همسایه در حالی سال۹۸ به ۱۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب رسید که این عدد در سال ۹۲ حدود ۹ میلیارد مترمکعب بوده که نشان‌دهنده رشد ۹۳ درصدی در طول دولت تدبیر و امید است. به گزارش ایرنا، توجه به صادرات گاز در […]

صادرات گاز ۹۳ درصد افزایش یافت

 

 صادرات گاز ایران به کشورهای همسایه در حالی سال۹۸ به ۱۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب رسید که این عدد در سال ۹۲ حدود ۹ میلیارد مترمکعب بوده که نشان‌دهنده رشد ۹۳ درصدی در طول دولت تدبیر و امید است.

به گزارش ایرنا، توجه به صادرات گاز در ایران به پیش از سال ۲۰۰۰ میلادی باز می‌گردد. با توجه به رایزنی‌هایی که صورت گرفت، شرکت ملی گاز ایران با ترکیه یک قرارداد صادرات گاز بلندمدت امضاء کرد که از سال ۲۰۰۱ آغاز شد. در آن زمان ایران با ترکیه به توافقی ۲۵ ساله برای صادرات گاز رسیدند.

 براساس آن قرارداد، ترکیه باید هر سال حداقل حدود ۸٫۵ میلیارد مترمکعب گاز برداشت کند. هر چند در سال‌های اخیر و به دلیل تنوع منابع انرژی ترکیه، ‌بهانه‌های مختلفی برای کاهش برداشت گاز از سوی این کشور مطرح می‌شود.

با این حال تا مدت‌ها ترکیه تنها مشتری جدی گاز ایران به‌شمار می‌رفت اما در اواخر دهه ۸۰ بود که موضوع صادرات گاز ایران به عراق نیز مطرح شد.

در حالی که تفاهم‌نامه صادرات گاز ایران به کشور عراق در سال ۱۳۸۸ امضاء و دو سال بعد به قرارداد تبدیل شد. اما جریان گاز بین دو کشور تا سال ۹۶ به طول انجامید.

 براساس این قرارداد ایران متعهد می‌شد که روزانه ۲۰ تا ۲۵ میلیون مترمکعب گاز به عراق صادر کند. البته بعدها حجم این قرارداد که به‌منظور تأمین سوخت نیروگاه‌های «المنصوره» و «الصدر» بغداد است، با الحاقیه‌ای به ۲۵میلیون مترمکعب رسید و با این تبصره که در روزهای گرم سال این مقدار تا ۳۵ میلیون مترمکعب افزایش یابد.

 آبان‌ماه سال ۹۴ نیز دومین قرارداد صادرات گاز ایران به شهر بصره عراق میان حمیدرضا عراقی، معاون وزیر نفت ایران و خالدحسن صالح، معاون وزیر برق عراق امضاء شد.

قراردادی که هرچند ایران همواره تأکید داشت، آماده اجرای آن است اما مسائل مختلف از جمله مسائل امنیتی در کشور عراق و عدم گشایش ال‌سی در این کشور مدام آن را به تعویق می‌انداخت.

سرانجام با اجرای برجام و ایجاد گشایش در مبادلات مالی ایران، از شامگاه چهارشنبه، (۳۱ خردادماه ۱۳۹۶)، جریان گاز به صورت آزمایشی بین ایران و عراق آغاز شد. درآن زمان صادرات با حجم حدود هفت میلیون مترمکعب در روز آغاز شد تا سرانجام به ۳۵ میلیون مترمکعب در روز برسد.

افزایش صادرات گاز به عراق تا آنجا ادامه داشته که اردیبهشتماه امسال مدیر سابق دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گفته بود که صادرات گاز ایران به عراق به ۳۲ میلیون مترمکعب در روز رسیده است.

با آغاز جریان گاز ایران به عراق و تداوم صادرات به ترکیه،‌ صادرات گاز ایران که به گفته مدیرعامل وقت شرکت ملی گاز در سال۹۲، حدود ۹ میلیارد مترمکعب در روز بود. براساس بررسی‌ها به ۱۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب در سال ۹۸ رسیده است.

پیش از این نیز حسن منتظرتربتی؛ مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به ثبت رکوردهای جدید تولید، انتقال، توزیع و صادرات گاز در سال ۹۸، از ثبت رکورد بی‌سابقه صادرات گاز طبیعی کشور در این سال خبر داده و گفته بود که سال گذشته، صادرات گاز ایران با ثبت جهشی ۲۶ درصدی، حدود ۳٫۶میلیارد مترمکعب افزایش یافت.

این آمار حکایت از آن دارد که ایران در سال۹۷ ، ۱۳میلیارد و ۸۵۰ میلیون مترمکعب صادرات گاز صادر کرده که با رشدی ۲۶ درصدی این عدد در سال ۹۸ به ۱۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است.

وی با بیان اینکه سال گذشته کل برداشت گاز از منابع، حدود ۲۷۰ میلیارد مترمکعب بوده است، تأکید کرد: همزمان با افزایش مصرف گاز و توسعه شبکه خطوط لوله و بهره‌برداری از تأسیسات جدید تقویت فشار، در مجموع، گازی تولید نشد که برای انتقال و توزیع آن مشکلی وجود داشته باشد.

 افزایش ۹۳ درصدی صادرات گاز در دولت تدبیر و امید در حالی محقق شده که ایران در سال ۹۲ سالانه شش‌میلیارد مترمکعب گاز از ترکمنستان وارد می‌کرد، اما با بهره‌برداری از فازهای پارس‌جنوبی و افزایش ظرفیت شبکه گاز کشور، ‌ایران از واردات گاز بی‌نیاز شده و علاوه بر تأمین نیاز داخلی، تعهدات صادراتی خود را نیز به طور کامل انجام می‌دهد. در حال‌حاضر ظرفیت تولید گاز ایران یک میلیارد مترمکعب در روز است.