شهران، پاشنه آشیل تهران؟!

به بهانه انفجار مهیب در بیروت شهران، پاشنه آشیل تهران؟! گروه اجتماعی- چهارم اوت سال ۲۰۲۰ (۱۴مردادماه سال۱۳۹۹) احتمالاً تا چندین دهه از یاد مردم لبنان نخواهد رفت؛ روزی که عروس خاورمیانه رخت عزا به تن کرد و با انفجاری مهیب همه را غافلگیر نمود! انفجار نزدیک به سه تن از آمونیوم نیترات باعث شد […]

به بهانه انفجار مهیب در بیروت

شهران، پاشنه آشیل تهران؟!

گروه اجتماعی- چهارم اوت سال ۲۰۲۰ (۱۴مردادماه سال۱۳۹۹) احتمالاً تا چندین دهه از یاد مردم لبنان نخواهد رفت؛ روزی که عروس خاورمیانه رخت عزا به تن کرد و با انفجاری مهیب همه را غافلگیر نمود! انفجار نزدیک به سه تن از آمونیوم نیترات باعث شد تا ده‌ها تَن کشته و هزاران نفر نیز مجروح شوند؛ تأسف‌انگیزتر آن که ده‌ها نفر نیز همچنان مفقود هستند. شدت انفجار بیروت به حدی بود که تارنمای شبکه رادیویی و تلویزیونی فرانکوفون‌های بلژیک (rtbf)نوشت: قدرت این انفجارها توسط سنسورهای مؤسسه لرزه‌نگاری به عنوان یک زلزله بزرگ ۳٫۳ریشتری ثبت شد! مروان عبود؛ استاندار بیروت خبر داد که در اثر این انفجار ۳۰۰هزار نفر آواره شده‌اند و نزدیک به یک‌سوم بیروت از بین رفته است! عبود همچنین اعلام کرد که انفجار بیروت شبیه به انفجار هیروشیما و ناکازاکی بوده است. دیروز(یکشنبه) نیز هزاران نفر در شهر بیروت بر علیه دولت و نیروهای حزب‌ا… به علت سهل‌انگاری در نگهداری این مواد اشتعالزا در بندری که متعلق به حزب‌ا… بود، دست به تجمع زدند.

مواد شیمیایی؛ علت انفجار بیروت

علت حادثه بلافاصله پس از رویداد آن مشخص نبود، رسانه دولتی لبنان در ابتدا خبر از انفجار در انبار وسایل آتش‌بازی داد و دیگر گزارش‌ها آن را انفجاری در یک پایانه نگهداری مواد نفتی یا شیمیایی گزارش کردند. انبارهایی در این بندر وجود داشت که در آن‌ها مواد شیمیایی شامل آمونیوم نیترات نگهداری می‌شد. مدیرمسؤول امنیت عمومی‌لبنان اعلام کرد: انفجار به دلیل وجود مواد شدیداً قابل اشتعال که سال‌ها در آن محل نگهداری می‌شدند، روی داده ‌است. این مواد متعلق به کشتی «MVRhosus» با پرچم مولداوی بوده که در سال ۲۰۱۴ به دلیل مشکلات فنی موتور در بیروت پهلو گرفته بود. یک مقام امنیتی اعلام کرد که انفجار به دلیل جوشکاری در یکی از انبارها رخ داده ‌است! البته همچنان گمانه‌زنی‌ها درباره علت این حادثه بزرگ ادامه دارد؛ برخی‌ها عامل انفجار را اصابت یک موشک می‌دانند و برخی دیگر نیز سهل‌انگاری را دلیل اصلی آن بر می‌شمارند.

انبارهای شیمیایی در تهران

انفجار بیروت که به علت نگهداری غیراستاندارد مواد شیمیایی رخ داده است، باعث شد تا کیلومترها دورتر از بیروت یعنی در تهران، نگرانی‌ها بابت انبارهای شیمیایی در منطقه شهران پایتخت افزایش یابد. در واقع حادثه انفجار در بیروت موجب ابراز نگرانی برخی مسؤولان از جمله یکی از اعضای شورای شهر تهران درباره «انبار نفت» شهران شد و از آن با عنوان «فاجعه‌ای دهشتناک‌تر از بیروت در کمین تهران» نام برد. مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی می‌گوید که این سازمان از مراکز نفتی پایتخت بازدید می‌کند.

لزوم خروج انبارهای مواد شیمیایی

مهدی داوری؛ مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران درباره لزوم خروج انبارهای مواد شیمیایی از شهرها از جمله شهر تهران، اظهارکرد: درخصوص انبارهای مواد شیمیایی، شرکت ساماندهی مشاغل شهرداری تهران فعالیت گسترده‌ای را آغاز کرده و تا به حال توانسته که تعداد زیادی از این انبارها را از سطح شهر خارج و تخلیه کند. این فعالیت البته از مدت‌ها قبل آغاز شده است. از نظر سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی، شهرداری تهران نیز مکان نگهداری مواد شیمیایی، شهر نیست و هر جا که باشد ضروری است که اصول ایمنی برای آن رعایت شود. هر کدام از مواد شیمیایی شرایط خاص نگهداری دارند و حتماً باید به شیوه اصولی نگهداری شوند تا احتمال وقوع حادثه و خطر کم شود. داوری درباره اینکه چند درصد از حریق‌های تهران مربوط به انبار مواد شیمیایی است، چنین گفت: تعداد این حریق‌ها زیاد نیست اما از آن جایی که آتش‌سوزی مواد شیمیایی به جز انفجار می‌تواند آثار دیگری هم داشته باشد. اما هر چند که باید به احتمال وقوع این حریق‌ها توجه بسیاری کرد، چرا که بسیار خطرزا هستند. شرایط نگهداری و انتقال این مواد بسیار خاص است و از نظر بین‌المللی استانداردهای بسیار دقیق و سختگیرانه‌ای دارد، به طوری‌که در این زمینه هم مصرف‌کنندگان و هم دستگاه‌های ناظر باید عملکرد و نظارت بسیار دقیقی داشته باشند. نه‌تنها نگهداری بلکه حمل‌ونقل مواد شیمیایی نیز موضوعی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

انبارهای شیمیایی در تهران خطرناک هستند

رضا کرمی‌محمدی؛ ‌رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران نیز با اشاره به خطری که وجود این انبارها در داخل شهر دارد، چنین می‌گوید: انبارهای مواد شیمیایی که در داخل شهر تهران هستند در ابتدای ساخت، خارج از شهر محسوب می‌شدند اما با گسترش شهر تهران آنها هم داخل شهر قرار گرفتند و حال وجود آنها خطرناک است. وجود انبارهای مواد شیمیایی داخل شهر تهران مسأله مهمی ‌است که چندبار در شهرداری آن را پیگیری و در این خصوص تذکراتی ابلاغ کردیم اما متأسفانه تاکنون توجهی نشده است. تخلیه و انتقال این انبارها برعهده شهرداری نیست، بلکه مربوط به نهادهای مرتبط با آن انبارها می‌‌شود برای مثال انبار شیمیایی شمیران متعلق به شرکت نفت و نیروگاه بعثت برای وزارت نیرو است و این نهادها باید اقدام به انتقال آنها کنند.

گفتنی است که پایتخت ایران ده‌ها برابر بیشتر از بیروت جمعیت دارد و لازم است تا مسؤولان هر چه سریع‌تر نسبت به ایمن‌سازی انبارهای شیمیایی اهتمام ورزند.