افزایش ظرفیت تولید پتروشیمی‌تبریز به یک میلیون و ۸۰۰هزار تن

ظرف ۴ سال آينده محقق می‌شود افزایش ظرفیت تولید پتروشیمی‌تبریز به یک میلیون و ۸۰۰هزار تن مجتمع پتروشیمی ‌تبریز در جنوب غرب این کلانشهر از جمله بخش‌های زیرساختی آذربایجان‌شرقی محسوب می‌شود که چرخ توسعه آن در دولت تدبیر و امید شتاب گرفته است. به گزارش ایرنا، مجتمع پتروشیمی ‌تبریز در سایه طرح‌های توسعه‌ای اجراء شده […]

ظرف ۴ سال آينده محقق می‌شود

افزایش ظرفیت تولید پتروشیمی‌تبریز به یک میلیون و ۸۰۰هزار تن

مجتمع پتروشیمی ‌تبریز در جنوب غرب این کلانشهر از جمله بخش‌های زیرساختی آذربایجانشرقی محسوب می‌شود که چرخ توسعه آن در دولت تدبیر و امید شتاب گرفته است.

به گزارش ایرنا، مجتمع پتروشیمی ‌تبریز در سایه طرح‌های توسعه‌ای اجراء شده یا در دست اجرای آن، موفق شده است علاوه بر نقش‌آفرینی در تأمین نیاز داخلی در عرصه صادرات نیز گام‌های مهمی ‌بردارد.

بنا بر آمار منتشر شده، پتروشیمی‌ تبریز سال گذشته حدود ۹۰۰ هرار تن انواع محصول تولید کرد که ۵۰ درصد آن برای تأمین نیاز داخل به فروش رفت و بقیه به ۳۶ کشور جهان صادر شد.

مجتمع پتروشیمی ‌تبریز از معدود شرکت‌های پتروشیمی ‌ایران است که با صادرات گسترده بازار ثابتی در اروپا پیدا کرده و تولیدکننده انحصاری انواع پلاستیک خام شامل پلی‌اتیلن، پلی‌استایرن‌ها و «ای.بی.اس» است.

اجرای طرح‌های توسعه‌ای، نحوه تأمین خوراک و میزان تولیدات پتروشیمی ‌تبریز پیشرفت مناسبی داشته و بعد از پتروشیمی ‌اراک متنوع‌ترین تولیدات را دارد.

تلاش برای اجراء و تکمیل طرح‌های توسعه‌ای پتروشیمی‌تبریز در دولت تدبیر و امید، موجب شده که مدیریت این مجتمع از برنامه‌ریزی برای افزایش میزان تولیدات آن به یکمیلیون و ۸۰۰ هزار تن در سال سخن بگوید.

مجتمع پتروشیمی‌تبریز، بزرگ‌ترین شرکت تولیدی شمال غرب کشور از نظر حجم کسب‌وکار و تولیدکننده انحصاری انواع پلاستیک‌های خام شامل پلی‌اتیلن، پلی‌استایرن‌ها و «ای.بی.اس» است.

در حال‌حاضر میزان درخواست مشتریان خارجی فرآورده‌های پتروشیمی‌تبریز به ویژه کشورهای اروپایی بیش از سه‌برابر کل محصولات تولیدی این مجتمع بزرگ تولیدی کشور است.

طرح مجتمع پتروشیمی‌تبریز در قانون بودجه سال ۱۳۶۶ کل کشور تصویب شد و کلیات طرح در بهمن ماه ۱۳۶۷ به تأیید هیأت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی ‌رسید، فعالیت‌های طراحی و مهندسی در نیمه دوم سال۱۳۶۸ و عملیات نصب در سال۱۳۷۱ آغاز شد.

شرکت پتروشیمی ‌تبریز در زمینی به مساحت ۳۹۱ هکتار در جوار غربی پالایشگاه تبریز واقع شده است.

افتتاح طرح اتصال پتروشیمی ‌تبریز به خط اتیلن غرب پس از ۲۷ سال معطلی

طرح اتصال پتروشیمی ‌تبریز به خط اتیلن غرب در میاندوآب از جمله ضرورت‌های توسعه‌ای این مجتمع بود که پس از سال‌ها بلاتکلیفی، بهمن‌ماه سال گذشته با حضور رئیس‌دفتر رئیس‌جمهوری افتتاح شد.

 راه‌اندازی این طرح به‌دلیل تسهیل در دسترسی به خوراک موجب فازهای توسعه مجتمع پتروشیمی‌تبریز شد و با افتتاح آن، امکان افزایش ظرفیت تولید این مجتمع از ۴۴۰ هزار تن هدف‌گذاری شده به یکمیلیون و ۲۰۰ هزار تن میسر شد.

این طرح از پتروشیمی میاندوآب تا پتروشیمی ‌تبریز در ۱۶۵ کیلومتر اجراء شده و دارای هشت ایستگاه است.  

ظرفیت طرح انتقال خط اتیلنغرب به مجتمع پتروشیمی ‌تبریز در شرایط عادی ۱۰ تن در ساعت بوده و ظرفیت آن در سال۱۴۰۱ به ۴۰ تن در ساعت افزایش می‌یابد.

هزینه اجرای این طرح حدود ۱۴۶ میلیارد تومان بوده است که با قیمت امروز به بیش از ۸۰۰ میلیارد تومان می‌رسد.

قرار بود طرح اتصال مجتمع پتروشیمی‌تبریز به خط اتیلن غرب در میاندوآب از سال۸۱ در ۱۳شرکت عملیاتی شود، اما در نهایت پس از چندین بار رد شدن، در فروردینماه سال۱۳۹۴ با شروطی به تصویب رسید، اما بنا به عدم تأیید تعهدات وزارت نفت و «ام‌پی‌سی» و ضعف پیمانکاری در تأمین لوله و تعهدات اجرایی، عملیاتی نشد؛ بالاخره از تیرماه سال۱۳۹۵ مراحل اجرایی آن مجدداً پیگیری و با همت و همکاری وزارت نفت و استانداری آذربایجانشرقی، اجرای این طرح به تصویب رسید و از بیستویکم دی‌ماه ۱۳۹۶ در سه فاز عملیاتی شد.

وجود بسترهای لازم منابع انسانی برای بهره‌وری سرمایه و انرژی، ارزش‌افزوده بالا و توسعه سرمایه‌گذاری، تأثیر مثبت و توسعه سرمایه‌گذاری، تأثیر مثبت و تعیینکننده در عملکرد مالی شرکت، صرفه اقتصادی ناشی از تفاوت نرخ اتیلن تولیدی در مجتمع با اتیلن دریافتی از خط لوله از جمله نقاط قوت این طرح است.

 

افتتاح مخزن چهارم ذخیره نفتا  

طراحی و ساخت «مخزن چهارم ذخیره نفتا و نصب سیستم کنترل و تعویض سیل‌های مخازن» از دیگر طرح‌های توسعه‌ای مهم مجتمع پتروشیمی ‌تبریز است که به همت دولت یازدهم سال گذشته به بهره‌برداری رسید.

عملیات اجرایی طرح «مخزن چهارم ذخیره نفتا و نصب سیستم کنترل و تعویض سیل‌های مخازن» از فروردینماه سال۱۳۹۷ آغاز شد و در مدت زمان ۲۳ ماه تکمیل شد.

برای اجرای این طرح حدود ۲۰ میلیارد تومان هزینه شده است. مخزن چهارم ذخیره نفتا با ظرفیت ۱۶هزار مترمکعب، قطر ۴۰متر، ارتفاع مخزن ۱۵متر، وزن ۵۰۰ تن و کاربرد آن افزایش ظرفیت ذخیرهسازی خوراک نفتا برای پتروشیمی‌هاست.

 طرح ۲۵۰ میلیون دلاری تولید پلیمر با دانش بومی ‌در تبریز 

موافقتنامه طرح ساخت واحد تولید پلی‌اتیلن سنگین با دانش و فناوری بومی‌به ارزش ۲۵۰ میلیون دلار پاییز پارسال در مجتمع پتروشیمی‌تبریز امضاء شد.  

براساس موافقت‌نامه امضاء شده، ساخت واحد تولید پلی‌اتیلن سنگین در مجتمع پتروشیمی‌تبریز سه سال طول خواهد کشید و پس از آن تولید محصول -‌پلی‌اتیلن سنگین– آغاز خواهد شد.  

امضای قرارداد ساخت واحد تولید پلی‌اتین سنگین پتروشیمی‌تبریز با شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی‌ به عنوان یک طرح بنیادین در حاشیه سیزدهمین نمایشگاه بینالمللی ایرانپلاست روی داد.

با بهره‌برداری از این واحد سالانه ۳۱۰ هزار تن پلی‌اتیلن سنگین در پتروشیمی‌تبریز تولید و ظرفیت تولید این مجتمع دو برابر خواهد شد.  

 طرح در زمان اجرای آن برای چهار هزار نفر نیروی انسانی اشتغالزایی دارد و پس از آغاز به تولید نیز ۳۰۰ نفر به طور مستقیم و بیش از سه هزار نفر به طور غیرمستقیم از فرصت اشتغالزایی آن بهره‌مند خواهند شد.  

با بهره‌برداری از این واحد، با نرخ امروز، سالانه ۳۵۰ میلیون دلار ارز از محل صادرات محصولات آن وارد کشور خواهد شد.  

همچنین در مراحل ساخت این واحد، به دلیل فعال شدن کارخانجات و واحدهای صنعتی مرتبط برای تأمین اقلام و مصالح مورد نیاز طرح، از خروج ۲۵۰ میلیون دلار از کشور نیز جلوگیری خواهد شد.  

با ساخت واحد تولید پلی‌اتیلن سنگین مجتمع پتروشیمی‌تبریز در سه سال آینده، همه کارگاه‌ها و کارخانجات تولیدکننده اقلام مورد نیاز از قبیل پمپ، ولو، کابل و تجهیزات برقی در آذربایجانشرقی و دیگر مناطق کشور درگیر اجرای آن خواهند شد و سفارش ساخت خواهند گرفت.  

مجتمع پتروشیمی‌تبریز نخستین واحد پتروشیمی‌کشور است که واحد تولید پلی‌اتیلن سنگین در آن با دانش بومی، طراحی و اجراء می‌شود.  

عملیات ساختمانی این طرح راهبردی هم‌اکنون ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

آغاز به کار نخستین گمرک پتروشیمی‌ کشور در تبریز

پارسال همچنین با همکاری گمرک تبریز و مجتمع پتروشیمی ‌تبریز، نخستین مرکز گمرک پتروشیمی‌کشور در این شهر آغاز به‌کار کرد.

با استقرار این مرکز گمرکی روزانه افزون بر یک هزار و ۳۵۰ تن مواد پلیمری تولیدی پتروشیمی‌تبریز توسط ۶۰ کامیون به‌طور مستقیم از این مجتمع به خارج از کشور صادر می‌شود.

با راه‌اندازی گمرک پتروشیمی‌ تبریز همچنین از تردد کامیون‌ها و کشنده‌های سنگین در داخل شهر تبریز برای مراجعه به گمرک و انجام تشریفات گمرکی جلوگیری می‌شود؛ این امر باعث کاهش بارترافیکی و بهبود روان‌سازی ترافیک در ناحیه غرب تبریز شده و از سفرهای درون‌شهری غیر ضروری در این خصوص نیز کاهش می‌یابد.

 ظرفيت توليد ظرف ۴ سال آينده

مدیرعامل شرکت پتروشیمی ‌تبریز گفت: با اجراء و تکمیل طرح‌های توسعه‌ای، قرار است ظرفیت تولید این مجتمع در سه، چهار سال آینده به یک‌میلیون و ۸۰۰ هزار تن افزایش یابد.

سیاوش درفشی افزود: اتصال پتروشیمی ‌تبریز به خط اتیلن غرب یکی از طرح‌های مهم به بهره‌برداری رسیده است که در افزایش ظرفیت تولید با ایجاد طرح‌های توسعه‌ای، افزایش تنوع محصولات برای رقابت در بازارهای مصرف، ایجاد ارزش‌افزوده با بهبود فرآیندهای تولیدی و سودآوری تأثیر به‌سزایی دارد.

وی ادامه داد: اجرای خط لوله اتیلن از میاندوآب تا تبریز سبب ایجاد ارزش‌افزوده برای محصولات و بهره‌برداری کامل از ظرفیت تولیدی شرکت خواهد بود.

مدیرعامل مجتمع پتروشیمی‌تبریز افزود: با توجه به بهره‌برداری از این طرح و ایجاد واحدهای توسعه‌ای و جدید اتیل بنزن، استایرن منومر، استایرن و پنتان۲، ظرفیت تولید مجتمع پتروشیمی‌تبریز در پایان امسال به بیش از ۱٫۱ میلیون تن در سال خواهد رسید.