حقوق و مزایای مدیران باید یک‌جا افشا شود

عضو هیأت عامل سازمان حسابرسی کل کشور حقوق و مزایای مدیران باید یک‌جا افشا شود عضو هیأت عامل سازمان حسابرسی کل کشور گفت: حقوق و مزایای مدیران و واحدهای تجاری تحت کنترل دولت براساس آن‌چه که در استانداردهای بین‌المللی حسابداری آمده باید همواره افشا و قابل دسترس باشد. به گزارش فارس، این روز‌ها افشای فیش‌ […]

عضو هیأت عامل سازمان حسابرسی کل کشور

حقوق و مزایای مدیران باید یک‌جا افشا شود

عضو هیأت عامل سازمان حسابرسی کل کشور گفت: حقوق و مزایای مدیران و واحدهای تجاری تحت کنترل دولت براساس آن‌چه که در استانداردهای بین‌المللی حسابداری آمده باید همواره افشا و قابل دسترس باشد.

به گزارش فارس، این روز‌ها افشای فیش‌ حقوقی نجومی و عزل و نصب‌های پی‌درپی به چالش جدیدی تبدیل شده است. موضوعی که حتی مدیران نخبه و با انگیزه کشور را نیز تحت تأثیر قرارداده و موجی از انتقاد و اظهارنظر موافق و مخالف را در رسانه‌های جمعی را در پی داشته است.

در این میان افشای حقوق و مزایای مدیران و واحدهای تجاری تحت کنترل دولت براساس آن‌چه که در استانداردهای بین‌المللی حسابداری آمده، باید همواره افشا شده و قابل دسترس باشد.

اما معلوم نیست، چرا در استانداردهای حسابداری ایران با وجود آن‌که سعی شده استانداردهای بین‌المللی مدنظر قرار گیرد، این موضوع در استاندارد شماره ۱۲ حسابداری تحت سرفصل افشای اطلاعات اشخاص وابسته حذف شده است.

در این استاندارد که در سال ۱۳۸۶ یکبار از سوی مجمع سازمان حسابرسی کل کشور تجدید نظر شده تحت عنوان افشای اطلاعات اشخاص وابسته ضمن آن‌که الزامات این استاندارد را برای کلیه صورت‌های مالی که دور مالی آن‌ها از تاریخ اول فرودین ماه ۱۳۸۶ و بعد از آن شروع می‌شود را لازم‌الاجرا دانسته بر لزوم مطابقت این استاندارد با استانداردهای بین‌المللی حسابداری تأکید و در ادامه آورده است که: با اجرای الزامات این استاندارد (شماره ۱۲)، مفاد استاندارد بین‌المللی شماره ۲۴ با عنوان افشای اطلاعات اشخاص وابسته ویرایش ۳۱ مارس ۲۰۰۴، به استثنای موارد زیر نیز رعایت می‌شود.

این موارد، افشای حقوق و مزایای مدیران و همچنین واحدهای تجاری تحت کنترل دولت، به استثنای واحدهایی که اوراق سهام یا اوراق مشارکت آن‌ها به عموم عرضه شده یا در جریان عرضه عمومی است، در مورد معاملات با سایر واحدهای تجاری که مستقیماً و نه از طریق واحد تجاری گزارشگر تحت کنترل دولت است را شامل می‌شود.

به خوبی دیده می‌شود که با وجود تأکید استانداردهای بین‌المللی بر لزوم افشای حقوق و مزایای مدیران و واحدهای تجاری تحت کنترل دولت، اما متأسفانه به دلایل نا معلوم این موضوع در سال‌های گذشته از متن استانداردهای حسابداری ایران حذف می‌شود. موضوعی که شاید در سخنان اخیر رهبر انقلاب اسلامی مبنی بر وجود برخی قصور در گذشته که منجر به نجومی شدن فیش‌های حقوقی مدیران شده نیز تلویحاً اشاره شده باشد.

در این باره موسی بزرگ اصل در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس با بیان این‌که حذف افشای حقوق و مزایای مدیران در استاندارد حسابداری ایران در چند سال قبل صورت گرفته و سازمان حسابرسی در آن دخیل نبوده است، می‌گوید: گرچه به دلیل قدیمی بودن این استاندارد دلیل حذف افشای حقوق مزایای مدیران در استاندارد‌های حسابداری مشخص نیست، اما می‌توان حدس زد که این موضوع با توجه به رژیم اولیه نظام حسابرسی کشور در آن دوره زمانی صورت گرفته باشد.

وی درباره این‌که چرا با وجود تأکید بر رعایت استاندارد‌های بین‌المللی حسابداری اما موضوع افشای حقوق و مزایای مدیران و واحد‌های تجاری از استاندارد‌های حسابداری حذف شده است؛ مدعی است: استانداردهای گزارشگری مالی بین‌المللی (IFRS)، به‌طور کلی و یک‌جا عنوان شده و آنچه که در ایران می‌توان از آن به‌دست آورد همواره قابل احصاء نیست.

عضو هیأت عامل سازمان حسابرسی کل کشور با بیان این‌که اجرای کامل استانداردهای گزارشگری مالی بین‌المللی (IFRS)، برای سال ۱۳۹۵ مورد پذیرش قرار گرفته، گفت: موضوع افشای حقوق و دستمزد مدیران در این استاندارد‌ها به‌طور کلی مورد اشاره قرار گرفته و به‌گونه‌ای نیست که بتوان به‌طور فرد به فرد آن را اعلام کرد و شامل مقررات دیگری می‌شود. با این همه اجرای استانداردهای گزارشگری مالی بین‌المللی (IFRS)، برای همه شرکت‌های بورسی و در گام اول برای بانک‌های خصوصی و شاید برای بانک‌های دولتی در سال جاری اجرا می‌شود.

علی رحمانی، مدیرعامل سابق بورس اوراق بهادار تهران فقدان نظام جبران خدمت را دلیل اصلی بروز فیش‌های حقوقی نجومی و افزایش سوء‌ظن‌ها در میان مدیران کشور می‌داند و می‌گوید: هم‌اکنون اعتراض‌ها بر سر حقوق میلیونی برخی مدیران دولتی و خصوصی در حالی بالا گرفته که متأسفانه با وجود آن‌که نظام جبران خدمات یا حقوق مزایا به عنوان جزیی از نظام راهبری شرکتی یاد می‌شود، اما افشای حقوق و دستمزد مدیران جزء الزامات حسابداری نیست.

وی افزود: استاندارد حسابداری شماره ۱۲ که در سال ۱۳۸۶ بازنگری شده اگر در برابر استاندارد بین‌المللی شماره ۲۴ قرار گیرد، می‌تواند عدم مطابقت این دو استاندارد در زمینه افشای اشخاص وابسته را نشان دهد.

با وجود تأکید بر رعایت استاندارد‌های حسابداری بین‌المللی اما معلوم نیست، چرا این موضوع در سازمان حسابرسی حذف شده است؟ در استاندارد حسابداری بین‌المللی بر افشای حقوق و مزایای مدیران تأکید کرده، اما در استاندارد حسابداری ایران با وجود تأکید بر رعایت استاندارد‌های بین‌المللی، این بند حذف شده است.

عضو هیأت علمی دانشگاه الزهرا (س) با بیان این‌که باید نظام جبران خدمات را به عنوان بخشی از نظام حاکمیت شرکتی پذیرفت، معتقد است: بین مدیران و مالکان شرکت همواره تضاد منافع وجود دارد و باید الگویی طراحی کرد که تضاد منافع به حداقل برسد.

وی گفت: در کشورهای غربی به مدیران شرکت‌ها به‌طور محدود سهام با شرط ایجاد تعهد بلندمدت واگذار می‌کنند تا به برنامه‌های بلندمدت شرکت آسیبی نرسیده و در عین حال بتوان برای مدیران انگیزه ایجاد کرد.

رحمانی با تأکید بر لزوم ایجاد نظام جبران خدمات در شرکت‌های دولتی و خصوصی، گفت: تعیین سقف ۷ برابری نسبت به حقوق پایه برای مدیران ارشد، اشتباه است که پراکنده شدن نخبگان و استعداد‌ها از دولت و به تبع آن تضعیف این نهاد را در پی دارد و در عین حال باعث می‌شود عده‌ای اهداف مسموم خود را به سرانجام برسانند.

مدیرعامل شرکت مشاور سرمایه‌گذاری نیکی با اشاره به تجربه کشور سوئیس گفت: سال گذشته کشور سوئیس برای کاهش حقوق و دستمزد مدیران دولتی، رفراندم برگزار کرد و مردم به آن رأی منفی دادند، چرا که اعتقاد داشتند این موضوع به افزایش کارآیی نمی‌انجامد. معتقدم باید حقوق و مزایای مدیران به‌طور یک‌جا افشا شود، منتهی باید رقمی باشد که به مدیران برای حرکت بیش‌تر انگیزه دهد.

رحمانی افزود: بر حسب اتفاق کاهش حقوق فساد را در پی دارد، کما این‌که با کاهش حقوق و دستمزد پزشکان و جراحان پدیده زیر میزی در این بخش به وجود آمد.

وی افزود: حقوق پایین باعث می‌شود که اشخاص با وجود تدین یا انقلابی بودن مابه التفاوت آن را از دیگران و مردم بگیرند. بنابراین کاهش حقوق بدون ضابطه باعث افزایش تحرک مدیران و دلسوزاندن آن‌ها نخواهد شد.

 

باید به مدیران علاوه بر این‌که سهم داد نسبت به افزایش حقوق بر مبنای عملکرد به شرط تداوم حضور بلند مدت در بنگاه‌ها توجه کرد. مدیر اگر می‌خواهد دلش بسوزد، باید دید بلندمدت و کوتاه‌مدت داشته باشد .