کاهش ۱۱ میلیارد مترمکعب اضافه برداشت از آب‌های زیرزمینی با اجرای طرح تعادل بخشی

 کاهش ۱۱ میلیارد مترمکعب اضافه برداشت از آب‌های زیرزمینی با اجرای طرح تعادل بخشی معاون آب و آبفای وزیر نیرو با ابراز رضایت از روند اجرای طرح احیا و تعادل بخشی به آب‌های زیرزمینی، عدم تخصیص اعتبارات را مهم‌ترین چالش وزارت نیرو در این زمینه دانست. به گزارش سینا پرس رحیم میدانی با اشاره به […]

 کاهش ۱۱ میلیارد مترمکعب اضافه برداشت از آب‌های زیرزمینی با اجرای طرح تعادل بخشی

معاون آب و آبفای وزیر نیرو با ابراز رضایت از روند اجرای طرح احیا و تعادل بخشی به آب‌های زیرزمینی، عدم تخصیص اعتبارات را مهم‌ترین چالش وزارت نیرو در این زمینه دانست.

به گزارش سینا پرس رحیم میدانی با اشاره به آخرین وضعیت اجرای طرح «احیا و تعادل بخشی به آب‌های زیرزمینی»، اظهارکرد: به دلیل اهمیت طرح احیا و تعادل بخشی به آب‌های زیرزمینی، آن را جزو پروژه‌های اقتصاد مقاومتی معرفی کردیم و خوشبختانه در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی هم به تصویب رسید. برای امسال یک هدفگذاری کمی صورت گرفته و ما موظفیم ۲۰۰۰۰ حلقه چاه غیرمجاز را مسدود کنیم که حدود یک میلیارد مترمکعب کاهش اضافه برداشت از سفره‌های زیرزمینی را به دنبال دارد. همچنین مقرر است که در برنامه ۵ ساله ششم، ۱۱ میلیارد مترمکعب از مصارف کم شود.

معاون آب و آبفای وزیر نیرو افزود: همچنین ۵۰۰۰۰ کنتور هوشمند فهام توسط همکاران ما در شرکت‌های توزیع برق روی چاه‌ها نصب خواهد شد. این کنتور‌‌ها قابل مدیریت از یک مرکز مشخص هستند و اگر مصرف‌کنندگان بیش از حد مجاز، آب برداشت کنند، برق آن‌‌ها را قطع خواهند کرد.

وی خاطرنشان‌کرد: خوشبختانه روند اجرای طرح خوب است اما تنها مشکلی که می‌تواند برنامه‌های ما را در سال جاری تحت‌الشعاع قرار دهد، این است که هنوز نتوانستیم تخصیص اعتباری از خزانه دریافت کنیم. به هرحال این پروژه هم در نصب کنتورهای هوشمند آب و برق مستلزم تأمین مالی است و هم آماده‌سازی اکیپ‌های گشت و کنترل که در دشت‌‌ها مراقبند تا به تعداد چاه‌های غیرمجاز افزوده نشود. چون اگر مراقبت به عمل نیاید ممکن است عده‌ای دوباره به حفر چاه‌های غیرمجاز اقدام کنند.

میدانی با بیان این‌که همکاری قوه محترم قضاییه در اجرای این طرح خیلی مناسب بوده است، تصریح‌کرد: قرار است گزارشی از روند اجرای این طرح در کمیسیون‌های کشاورزی و عمران مجلس ارایه شود تا نمایندگان مجلس دهم در جریان وضعیت آب زیرزمینی قرار بگیرند.

معاون آب و آبفای وزیر نیرو در ادامه یادآورشد: نشست‌های زمین و ترک‌های ایجاد شده در اثر کاهش سطح آب‌های زیرزمینی می‌تواند به زیرساخت‌های کشور آسیب برساند و خطرات جدی به همراه دارد. بنابراین جامعه روز به روز بیش‌تر احساس می‌کند که این طرح می‌بایست با جدیت دنبال شود. همان‌طور که بار‌‌ها اعلام کردیم، اجرای این طرح به نفع بهره‌برداران است. اگر این طرح اجرا نشود، قطعاً بهره‌برداران در بخش‌های مختلف صنعت، کشاورزی و حتی شرب با بحران مواجه می‌شوند.

برای امسال یک هدفگذاری کمی صورت گرفته و ما موظفیم ۲۰۰۰۰ حلقه چاه غیرمجاز را مسدود کنیم که حدود یک میلیارد مترمکعب کاهش اضافه برداشت از سفره‌های زیرزمینی را به دنبال دارد. همچنین مقرر است که در ۵ ساله ششم، ۱۱ میلیارد مترمکعب از مصارف کم شود

وی در پاسخ به این پرسش که همکاری وزارت جهاد کشاورزی و سازمان زمین‌شناسی در انجام پروژه‌های طرح تعادل بخشی چطور بوده است؟ گفت: سازمان زمین‌شناسی تا به حال نتوانسته برای پایش و کنترل نشست زمین منابع مالی تأمین کند بنابراین در حد انتظار ما ظاهر نشده است. در جلسه اخیر شورای عالی معماری و شهرسازی بر این مسأله تأکید شد که می‌بایست نشست زمین در کل پهنه سرزمین کنترل شود. ما اعلام آمادگی کردیم که از اعتبارات طرح تعادل‌بخشی در اختیار سازمان زمین‌شناسی بگذاریم که کار آن‌‌ها نیز به موازات کار ما پیش برود.

میدانی افزود: اما همکاران ما در وزارت جهاد کشاورزی پا به پای ما در این پروژه در حرکتند. منتها در انجام پروژه‌های آبخیزداری به دلیل عدم تأمین منابع مالی مورد انتظار وزارت جهاد کشاورزی، کار‌‌ها بر اساس روند گذشته پیش می‌رود و هنوز شاهد تحولی در آن بعد نیستیم.

 

معاون آب و آبفای وزیر نیرو در ادامه اظهارکرد: من احساس می‌کنم در انتخاب الگوهای کشت مناسب در دشت‌های کشور اقدام مؤثری صورت نگرفته است و نیاز به‌کار گسترده‌ای وجود دارد. چون وقتی ما میزان برداشت آب را کم می‌کنیم، هنر همکاران ما در وزارت جهاد کشاورزی باید این باشد که با همان آب کم، زمینه تولید محصولات باارزش‌تری را فراهم کنند تا سطح معیشت بهره‌برداران مجاز ما کاهش پیدا نکند. انشاا… زمینه انجام این کار با تدبیر همکاران وزارت جهاد کشاورزی محقق شود.