کنترل پادتن‌های بدن؛کلید موفقیت عمل پیوند عضو

کنترل پادتن‌های بدن؛کلید موفقیت عمل پیوند عضو محققان آمریکایی از روش جدید درمانی در پیوند کلیه خبر دادند که در آن نوعی دارو پیش از عمل جراحی استفاده می‌شود تا با کم کردن پادتن‌ها در بدن امکان رد عضو پیوندی را کاهش دهند. از این روش می‌توان در پیوندهای کلیه، قلب و پانکراس استفاده کرد. […]

کنترل پادتن‌های بدن؛کلید موفقیت عمل پیوند عضو

محققان آمریکایی از روش جدید درمانی در پیوند کلیه خبر دادند که در آن نوعی دارو پیش از عمل جراحی استفاده می‌شود تا با کم کردن پادتن‌ها در بدن امکان رد عضو پیوندی را کاهش دهند. از این روش می‌توان در پیوندهای کلیه، قلب و پانکراس استفاده کرد.

به گزارش سینا پرس پژوهشگران در تحقیقات جدید خود دریافتند که مصرف برخی دارو‌‌ها پیش از عمل پیوند عضو به عنوان کاهش‌دهنده پادتن؛ ممکن است شانس آن‌‌ها را برای پیوند موفقیت‌آمیز افزایش داده و احتمال رد عضو را کاهش دهد.

پادتن یا آنتی‌بادی‌‌ها نوعی پروتئین هستندکه در دستگاه ایمنی، در پاسخ به حضور پادگن (آنتی ‌ژن) خاصی، تولید شده و در خون به گردش در می‌آیند تا در محل تولید به پادگن که معمولاً اجسام بیگانه همچون باکتری و ویروس یا حتی بافت طبیعی بدن یا یک ماده غذایی هستند، حمله‌ور شده و آن ‌را از کار بیاندازند. هر پادتن یک پادگن (آنتی ‌ژن) ویژه را هدف خود قرار می‌دهد.

تحقیقات پژوهشگران دانشگاه سینسیناتی در اوهایوی ایالات متحده آمریکا نشان می‌دهد که روش درمانی جدید با موفقیت بیش‌تری نسبت به روش‌های سنتی عمل می‌کنند .ای استیو وودل E Steve Woodle از محققان اصلی این تیم پژوهشی در رابطه با پژوهش‌های فوق توضیح می‌دهد که این پژوهش‌ها و نتایج آن بسیار با اهمیت هستند چرا که امکان یافتن راهی بهتر برای تغییر روش انتقال و پیوند کلیه را پیش روی پزشکان قرار می‌دهند. او در ادامه اضافه می‌کند پادتن‌ها که نوعی پروتئین Y شکل هستند که بسیار مفید عمل می‌کنند چرا که وظیفه اصلی آن‌‌ها مقابله با عفونت‌‌ها است اما همین عمل آن‌‌ها اغلب مانع اصلی موفقیت پیوند کلیه و شاید بیش‌تر پیوند‌های دیگر عضو محسوب می‌شود.

 پادتن یا آنتی بادی‌‌ها نوعی پروتئین هستندکه در دستگاه ایمنی، در پاسخ به حضور پادگن (آنتی ‌ژن) خاصی، تولید شده و در خون به گردش در می‌آیند تا در محل تولید به پادگن که معمولاً اجسام بیگانه همچون باکتری و ویروس یا حتی بافت طبیعی بدن یا یک ماده غذایی هستند، حمله‌‌ور شده و آن ‌را از کار بیاندازند. هر پادتن یک پادگن (آنتی ‌ژن) ویژه را هدف خود قرار می‌دهد.

از سال ۲۰۰۸ میلادی (برابر با سال ۱۳۸۷) محققان به آزمایش‌های گوناگون و تحقیقات گسترده دست زدند تا بتوانند با ایجاد روش درمانی سلول‌های پلاسما، سلول‌هایی که پادتن تولید می‌کنند را مورد هدف قرار دهند. در روش درمانی جدید داروی bortezomib، دارویی که در حال حاضر برای استفاده در درمان بیماری multiple myeloma توسط سازمان دارو و غذای امریکا مجوز دریافت کرده، مورد استفاده قرار گرفته است.

وودل در این رابطه توضیح می‌دهد که در روش سنتی و گذشته برای کاهش پاتن از یک محصول خون با نام ایمونوگلوبولین وریدی استفاده می‌شد. لازم به ذکر است که ایمونوگلوبین وریدی یا IVIG به عنوان یک درمان جایگزین پروتئین پلاسما، در بیمارانی که با کاهش یا از دست دادن قابلیت تولید پادتن‌ها دچار کمبود یا نقص ایمنی شده‌اند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما در روش جدید ۵۰ داوطلب پیوند کلیه با سطوح پادتن بالا و رژیم جدید، تحت درمان قرار گرفتند. میزان رد عضو در این دوره آزمایشی بسیار کم بوده و در نتیجه شانس بیمار برای تولید پادتن جدید برای مبارزه با عضو پیوندی بسیار پایین گزارش شده است. او متذکر شد که می‌توان از این روش درمانی در پیوند‌های قلب و پانکراس که اغلب بدن با تولید پادتن زیاد موجب رد عضو می‌شود، نیز بهرمند شد .

شرح کامل این پژوهش‌ها و جزییات روش درمانی جدید آن در عمل پیوند عضو در مجله تخصصی پیوند (Transplantation) منتشر شده و در اختیار پژوهشگران قرار دارد.