عمده پهنای باند مصرفی ایران را سرویس‌های خارجی آمریکایی مصرف می‌کنند

عمده پهنای باند مصرفی ایران را سرویس‌های خارجی آمریکایی مصرف می‌کنند در این گزارش به بررسی میزان پهنای باند مصرفی ایران بر روی سرورهای داخلی و خارجی پرداخته‌ایم. به گزارش باشگاه خبرنگاران‌جوان، دیتاسنترها یا همان مراکز داده، مرکزی که دستیابی به آن یعنی استقلال بیشتر کشور در عرصه فضای مجازی. جایی که با ذخیره‌سازی اطلاعات […]

عمده پهنای باند مصرفی ایران را سرویس‌های خارجی آمریکایی مصرف می‌کنند

در این گزارش به بررسی میزان پهنای باند مصرفی ایران بر روی سرورهای داخلی و خارجی پرداخته‌ایم.

به گزارش باشگاه خبرنگاران‌جوان، دیتاسنترها یا همان مراکز داده، مرکزی که دستیابی به آن یعنی استقلال بیشتر کشور در عرصه فضای مجازی. جایی که با ذخیرهسازی اطلاعات ملی و داده‌های شهروندان در آن، گامی‌ مؤثر در حوزه امنیت کشور نیز محسوب می‌شود.

ایجاد مراکز داده، یکی از لایه‌های پراهمیت زیرساختی شبکه ملی اطلاعات است، شبکه‌ای که به‌خودی خود استقلال کشور را در جهان فراهم می‌کند و می‌تواند نقشی اساسی در مقابل تحریم‌های غرب نسبت به ایران داشته باشد، و اما مراکز داده چه نقشی در کشور ایفاء می‌کنند؟!

این مراکز علاوه بر ذخیرهسازی اطلاعات ملی و شهروندی، جایی برای حفاظت از فضای سایبری کشور است و به عنوان زیرساخت اصلی سرویس‌ها، خدمات و محتوا‌ها به‌شمار می‌رود و پیشرفت آن‌ منجر به رشد و رونق استارت‌آپ‌ها، افزایش حجم اطلاعات، افزایش تعداد خدمات سایت‌ها و نرم‌افزار‌های داخلی و جهش‌تولید در فضای اینترنت خواهد شد.

همچنین یکی از ویژگی‌های بارز دیتاسنترهای بومی، نقش اقتصادی آن در کشور است. متأسفانه بیشترین استفاده شهروندان ما از سرویس‌های خارجی است و در هر بار مصرف میلیاردها دلار پهنای باند کشور صرف سرویس‌های خارجی می‌شود و این درحالی است که پس از ایجاد دیتاسنترها علاوه بر اینکه یکی از مشکلات شبکه‌های اجتماعی و پیامرسان‌های داخلی که نبود دیتاسنتر ملی بود، برطرف خواهد شد کشور به سرویس‌های خدمات پایدار، ارزان و امن دست پیدا خواهد کرد.

برای شناخت بیشتر دیتاسنترهای بومی ‌و اهمیت این مراکز در کشور، گفت‌وگویی با سیدعلیرضا آل‌داود؛ کارشناس حوزه فضای مجازی داشتیم که در زیر مشروح آن‌ را خواهید خواند.

دیتاسنتر چیست و چه کاربردی در کشور دارد؟

ایجاد دیتاسنتر‌هایی مطابق با استاندارد‌های جهانی مهم‌ترین عامل در رابطه با شبکه ملی اطلاعات است.

سیدعلیرضا آل‌داود؛ پژوهشگر فضای مجازی با اشاره به رشد چشمگیر سرویس‌ها و خدمات الکترونیکی و تولید محتوا در کشور، گفت: ایجاد دیتاسنتر‌های بزرگ با استاندارد‌های جهانی در شرایط کنونی کشور با رعایت مسائل امنیتی، زیرساختی که پایداری قابل‌قبولی هم داشته باشد از مهم‌ترین عوامل ارائه سرویس‌ها و خدمات الکترونیکی به ویژه در رابطه با شبکه ملی اطلاعات است.

وی ادامه داد: دیتاسنتر‌ها به عنوان زیر ساخت اصلی سرویس‌ها و خدمات و محتوا‌ها به شمار می‌روند و توسعه آن‌ها منجر به رشد و رونق استارت‌آپ‌ها، افزایش حجم اطلاعات، افزایش تعداد خدمات سایت‌ها و نرم‌افزار‌های داخلی و جهش‌تولید در فضای اینترنت خواهد شد.

این مدرس سواد فضای مجازی با تأکید بر اینکه سرعت تولید محتوا و نیاز کشور به سرویس‌ها و خدماتی نظیر شبکه‌های اجتماعی، پیام‌رسان‌ها و… نیاز به افزایش و ارتقای دیتاسنتر‌های داخلی را بیش از پیش نشان می‌دهد، تصریح کرد: استقلال زیرساختی کشور، سرعت بالای رشد نیاز به خدمات الکترونیکی، تولید محتوای مناسب داخلی، ارتقای حریمخصوصی و امنیت داده‌های ملی در کشور اهمیت راه‌اندازی و ارتقای فضای امن و کافی برای نگهداری داده‌ها و محتوا‌های تولید شده در دیتاسنتر‌های داخل را بیش از پیش افزایش داده است.

آلداود با تأکید بر اینکه ایجاد دیتاسنتر‌های داخلی مزایای بسیاری را برای ما در داخل کشور به دنبال دارد، اظهار کرد: در سال‌های قبل برای بسیاری از نیاز‌های داخلی از دیتاسنتر‌های خارج از کشور استفاده می‌شد و در کنار ریسک‌های امنیتی، بر کیفیت سرویس، سرعت، هزینه‌های کشور هم تأثیر منفی داشت، به این دلیل که سرعت دریافت اطلاعات در سرور‌های داخل کشور به خاطر فاصله جغرافیایی بسیار کم با کاربر؛ بسیار کمتر از سرعت دریافت اطلاعات میزبانی شده در دیتاسنتر‌های خارجی است.

وی ادامه داد: دولت به‌خصوص وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات باید شرایط را برای حضور بخش‌خصوصی برای سرمایه‌گذاری در زمینه ایجاد و راه‌اندازی دیتاسنتر‌های استاندارد در کلاس جهانی فراهم کند و در کنار آن زیرساخت‌های مورد نیاز برای این دیتاسنتر‌ها را هم فراهم کند.

این پژوهشگر فضای مجازی یکی از مشکلات شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های داخلی را نبود دیتاسنتر ملی که به این سرویس‌ها خدمات پایدار، ارزان و امن ارائه دهد عنوان کرد و افزود: متأسفانه عمده پهنای باند مصرفی کشور را سرویس‌های خارجی نظیر شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های عمدتاً آمریکایی مصرف می‌کنند و وقتی نوبت به سرویس‌های داخلی می‌شود شاهد سنگ‌اندازی‌ها برای رشد آن‌ها در حوزه‌های زیرساختی هستیم و این در حالی است که سرویس‌های خارجی یله و رها و بی‌ضابطه میلیارد‌ها دلار پهنای باند و منابع کشور را استفاده کرده و هیچگونه مالیاتی را هم به ما نمی‌پردازند.

آلداود در پایان تأکید کرد: بسیاری از شرکت‌های خصوصی سراغ ایجاد دیتاسنتر در داخل کشور متناسب با راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات رفته‌اند که امیدواریم با راه‌اندازی این شبکه امن، ارزان و سریع در داخل کشور جهش‌تولید در حوزه‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری در کشور با بهره‌گیری از توان جوانان متخصص ایرانی شکل بگیرد.