پیامدهای عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با رژیم‌صهیونیستی

پیامدهای عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با رژیم‌صهیونیستی اقدام بحرین، به عنوان دومین کشور عربی منطقه، در فاصله نزدیکی از اقدام امارات برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل در عمل یک فضای سیاسی امنیتی جدید در منطقه خلیج‌فارس و به تبع آن در غرب آسیا ایجاد می‌کند. روند دومینووار این مسأله می‌تواند محیط امنیتی ایران را متأثر […]

پیامدهای عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با رژیم‌صهیونیستی

اقدام بحرین، به عنوان دومین کشور عربی منطقه، در فاصله نزدیکی از اقدام امارات برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل در عمل یک فضای سیاسی امنیتی جدید در منطقه خلیج‌فارس و به تبع آن در غرب آسیا ایجاد می‌کند. روند دومینووار این مسأله می‌تواند محیط امنیتی ایران را متأثر سازد. البته ایران ثابت کرده است در دفاع از امنیت ملی خود با هیچ کشوری تعارف یا شوخی ندارد و همگان نیز به‌خوبی به این امر واقف هستند.

اقدام بدون محاسبه دو کشور حوزه خلیج‌فارس در عادی‌سازی روابط با رژیم اشغالگر قدس، فضا را برای بازی سیاسی و دیپلماتیک این رژیم در جهان عرب و خاورمیانه باز خواهد کرد و کشورهای عربی را در باتلاق اختلافات میان خود با سوءاستفاده این رژیم از این فرصت فرو خواهد برد. پیش از این، فقط مصر و اردن با اسرائیل قرارداد صلح امضا کرده بودند و عمده کشورهای عربی فاقد رابطه دیپلماتیک با اسرائیل بودند. اما اسرائیل حالا با تعداد بیشتری از کشورهای عربی روابط برقرار می‌کند و به آن معنا که مقامات و دیپلمات‌های اسرائیلی در خاورمیانه تحرک بیشتری خواهند داشت.

پیامد دوم: تبدیل شدن امارات متحده عربی به پایگاه رسمی ‌عملیات موساد و دیگر سرویس‌های اطلاعاتی رژیم‌صهیونیستی که در واقع تحول بزرگی در روند اقدامات جاسوسی ـ امنیتی و تخریبی اسرائیل در منطقه به وجود خواهد آورد و دامنه اقدامات تخریبی آن در شعاع قابل توجه کشورهای پیرامونی امارات، به‌ویژه جمهوری اسلامی ‌ایران را هم در بر خواهد گرفت. شاید شفاف‌ترین توضیح در رابطه با اهداف تل‌آویو برای توافق با امارات در روزنامه عبری زبان یعودت احارانوت منتشر شد.

الکس فیشمن؛ تحلیلگر ارشد این روزنامه در مقاله‌ای که همزمان با اعلام این سازش منتشر شده، تأکید کرد که این توافق برای تل‌آویو امکان مراقبت و نظارت بیشتر بر ایران را فراهم کرده است. البته این حقیقت روشن است که ایران و محور مقاومت برای مقابله با این توطئه عربی– عبری دستشان خالی نیست و در موقع مناسب، گزینه‌های واکنشی خود را رو خواهند کرد.

پیامد سوم: این احتمال نیز وجود دارد که روند عادی‌سازی روابط این کشورها با اسرائیل منجر به همکاری‌های نظامی ‌و امنیتی و حتی مشارکت این کشورها در مانورهای نظامی‌مشترک با این رژیم شود که در این صورت شرایط امنیتی جدیدی را در منطقه شاهد خواهیم بود و بیشترین آسیب را نیز این کشورها خواهند دید.

پیامد چهارم: اقدامات ایذایی رژیم‌صهیونیستی در امارات برای اخلال در مناسبات تجاری ایران با دبی است. احتمال حضور شرکت‌های اسرائیلی در امارات موضوعی است که رسانه‌های اسرائیلی روی آن تبلیغات زیادی کرده‌اند ولی واقعیت این است که این حضور از سوی مردم منطقه قابل پذیرش نخواهد بود؛ ضمن آن که برخی مقامات رژیم‌صهیونیستی از جمله، افرایم‌هالِوی؛ رئیس پیشین موساد گفته است، حضور اسرائیلی‌ها در منطقه می‌تواند به عنوان اهدافی از سوی ایران مدنظر قرار گیرد. وی گفته است: فکر نمی‌کنم که تهدید به‌خصوصی علیه اسرائیلی‌هایی که در پی نهایی شدن عادی‌سازی روابط بحرین با اسرائیل به این کشور سفر خواهند کرد وجود داشته باشد، اما یک تهدید جدی بالقوه وجود دارد و آن هم این است که ممکن است ایرانی‌ها این را فرصتی برای حمله به اسرائیلی‌ها در نظر بگیرند.

تحلیلگر ارشد دیگر اسرائیلی نیز در مصاحبه با پایگاه اسرائیل هیوم صراحتاً گفته است که صهیونیست‌ها در بحرین به اهدافی برای نیروهای نظامی‌ایران تبدیل می‌شوند. علی‌ایحال پیامدهای خطرناک ناشی از حضور رژیم اشغالگر قدس در منطقه خلیج‌فارس بیش از هر زمان دیگر شرایط را پیچیده‌تر کرده و برای امارات که می‌خواهد اقتصاد خود را در محیط امن توسعه ببخشد، مخاطراتش بیش از دیگر کشورهای منطقه خواهد بود. حضور رژیم‌صهیونیستی در امارات و بحرین برای هیچ‌یک از این دو کشور امنیت به‌بار نخواهد آورد. این موضوعی است که همه تحلیلگران منطقه‌ای به‌نوعی آن را مطرح ساخته‌اند.

علی عبداللهی؛ کارشناس مسائل منطقه