معاون وزارت صمت خروج فولاد از بورس کالا جای تعجب دارد گروه زمینومعدن – سامانه بهینیاب قرار بود تولیدکننده واقعی را شناسایی کرده تا تقاضای واقعی برای محصولات عرضه شده در بورس کالا مشخص شود. اما عدم نظارت بر این سامانه ضمن بالارفتن تقاضای غیرواقعی موجب گرانی و افزایش قیمت بسیاری از محصولات، همچون فولاد […]
معاون وزارت صمت
خروج فولاد از بورس کالا جای تعجب دارد
گروه زمینومعدن – سامانه بهینیاب قرار بود تولیدکننده واقعی را شناسایی کرده تا تقاضای واقعی برای محصولات عرضه شده در بورس کالا مشخص شود. اما عدم نظارت بر این سامانه ضمن بالارفتن تقاضای غیرواقعی موجب گرانی و افزایش قیمت بسیاری از محصولات، همچون فولاد و مسکن و.. شده است. به طوریکه بهواسطه این سامانه تولیدکنندگان غیرواقعی یا به اصطلاح کاغذی اقدام به ثبت تقاضا کرده و با این کار بازار سیاهی از محصولات را ایجاد کردهاند، زیرا با توجه به اینکه میزان عرضه محصولات در بورس مشخص است اما همواره با رشد تقاضا مواجه هستیم که در نهایت این موضوع به افزایش قیمت محصولات منجر شد. این در حالی است که دولت به جای نظارت و پایش این سامانه بهدنبال دور زدن بورس است. در اینباره مهدی صادقینیارکی؛ معاون وزارت صمت طرح خروج فولاد از بورس را مایه تعجب توصیف کرد و خبر داد: در حال بازبینی سهمیه سهمیهبندیهای سامانه بهینیاب براساس صورتهای مالی حسابرسی شده خریداران هستیم.
مهدی صادقینیارکی افزود: در شرایطی که ما طی دو سال گذشته با همکاری نهادهای مختلف از جمله بورس و بررسی آمارهای خرید محصولات فولادی از بورس کالا و میزان تولیدات آنها به نتایج و دستاوردهای خوبی رسیدهایم، طرح خروج فولاد از بورس کالا برای ما جای تعجب دارد.
وی با تأکید بر لزوم عرضه تمام محصولات فولادی در بورس کالا و انتقال کل تقاضا به این بازار، گفت: طی دو سال گذشته بررسیهای زیادی درخصوص آمار میزان خرید محصولات فولادی از بورس صورت گرفته و میزان تولید واحدهای فولادی نیز از سامانه بهینیاب دریافت کردیم. براساس این آمار ۶۳ واحد صنعتی ۷۰ درصد محصولات فولادمبارکه را خریداری کردهاند. حالا که ما به کمک این آمار به دستاوردهای خوبی رسیدهایم و خیلی چیزها را متوجه شدهایم، اینکه میگویند فولاد از بورس خارج شود برای ما محل تعجب است.
وی تأکید کرد: ماهیت بورس این است که کالایی که در آن عرضه میشود، مشمول قیمتگذاری نمیشود و براساس مکانیسم قیمتهای جهانی فروخته میشود. به همین دلیل باید کل عرضه محصول در برابر تقاضا قرار گیرد تا بازار به تعادل برسد؛ از اینرو نمیتوان تنها با عرضه بخشی از محصولات در بورس در مقابل تقاضای زیاد خریداران، یک محصول را کشف قیمت کنیم.
ضمن اینکه در این شرایط برخی فولادسازان بخش اندکی از محصولات خود را به قیمت جهانی در بورس میفروشند و مابقی محصولات خود را در بازار خارج از بورس عرضه میکنند که ما در حال اصلاح این موضوع هستیم و مطمئن باشید که این شرایط ساماندهی میشود.
به گفته صادقینیارکی، حتماً باید تمام محصولات فولادی و نه بخشی از آن، از طریق بورس عرضه شده و کل تقاضا نیز به بورس انتقال یابد. ضمن اینکه ما در حال بازبینی سهمیهبندیهای سامانه بهینیاب براساس صورتهای مالی حسابرسی شده خریداران هستیم.
وی تأکید کرد: تأمین مواد اولیه فولاد باید حتماً ذیل سامانه بهینیاب و براساس سهمیههایی که مستند بر صورتهای مالی حسابرسی شده است؛ انجام شود و همچنان که کل تقاضا باید از طریق بورس باشد، همه تولیدکنندگان فولاد نیز مکلف هستند تمام عرضه خود را از طریق بورس انجام دهند.
معاون امور صنایع وزارت صمت گفت: کسانی که براساس مصوبه ستاد تنظیم بازار کشور در بورس عرضه را انجام ندهند، ورق گرم برای تبدیل به ورق سرد به آنها تحویل نخواهد شد و واحدهایی که ورق گرم خود را به بورس عرضه نکنند، به آنها نیز اسلب تعلق نخواهد گرفت.
وی افزود: اطلاعات مربوط به روند عرضه به شکل مچینگ از خود شرکت فولادمبارکه دریافت شده و همکاری خوبی هم از طرف این شرکت در روند عرضه و تقاضا وجود داشته است.
محسن ارزنده؛ یک کارشناس اقتصادی در همین رابطه میگوید: در شرایطی که بورس به منظور کشف قیمت و خرید و فروش محصولات در یک سامانه شفاف عمل میکند، دولت و برخی از تصمیمسازان بهدنبال دور زدن آن هستند زیرا معتقدند با چانهزنی میتوانند تخفیف بگیرند و محصول خود را خریداری کنند.
وی با تأکید براینکه طرح خروج فولاد با هر محصول دیگری از بورس کالا از پایه مشکل دارد، ادامه داد: معاملات در بورس کاملاً شفاف انجام میشود و اگر مسألهای وجود دارد مربوط به ماهیت بورس نیست بلکه حواشیای که برای عرضه و تقاضای واقعی ایجاد شده است، موجب شده تا متقاضیان واقعی نتوانند کالای مورد نیاز خود را از بورس خریداری کنند و به دنبال دلالان برای خرید مواد اولیه باشند.
ارزنده با تأکید براینکه سامانه بهینیاب عملاً سامانهای است تا بتوان تقاضای واقعی را شناسایی کرد، اما نبود نظارت بر این سامانه موجب شده تا متقاضیان غیرواقعی نیز در این سامانه ورود پیدا کنند و تقاضای غیرواقعی را بالا بردهاند هرچند که باید در قسمت عرضه نیز نظارت صورت گیرد تا عرضهها کمتر از میزان اعلامی از سوی تولیدکنندگان نباشد.
وی خاطرنشان کرد: پایش هفتگی و ماهانه سامانه بهینیاب برای مسؤولان وزارت صمت آسان است اما مشخص نیست چرا آنها تاکنون اقدام به پایش این سامانه نکردهاند که ضررش را بخش واقعی تولید باید ببیند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.