پازل تولید تلفنهمراه داخلی؛ مسؤول مورد نظر در دسترس نیست! تولید پایدار تلفنهمراه داخلی از دغدغهها و مطالبات عمومیچند سال اخیر بوده که هیچگاه به سرانجام نرسیده است؛ در این میان رونمایی از یک مدل جدید تلفنهمراه داخلی به دلیل شباهت با نمونه خارجی، حاشیهساز شده که البته کسی نیز درباره آن پاسخگو نیست. به […]
پازل تولید تلفنهمراه داخلی؛ مسؤول مورد نظر در دسترس نیست!
تولید پایدار تلفنهمراه داخلی از دغدغهها و مطالبات عمومیچند سال اخیر بوده که هیچگاه به سرانجام نرسیده است؛ در این میان رونمایی از یک مدل جدید تلفنهمراه داخلی به دلیل شباهت با نمونه خارجی، حاشیهساز شده که البته کسی نیز درباره آن پاسخگو نیست.
به گزارش ایرنا، تولید گوشی بومی در کشور اکنون بیش از هر زمان دیگری مورد توجه دولت قرار گرفته است. شیوع کرونا، دورکاری، آموزش مجازی و مسائلی بسیاری از این دست، باعث شده گوشی تلفنهمراه جزء جدانشدنی زندگی افراد شود.
همچنین با توجه به افزایش لحظهای تلفنهمراه در بازار به دلایل مختلف، تولید گوشی بومیبیش از گذشته سرعت گرفته است. تا جایی که رئیسجمهوری و وزیر ارتباطات بارها بر این مسأله تأکید کردند.
هفته گذشته، وزیر ارتباطات اعلام کرد: اولین محموله گوشی ساخت داخل برای توزیع میان مردم به اپراتور ایرانسل تحویل داده شده است. بهدنبال جزییات ارائه گوشی و تسهیلات مربوط به آن بودیم که ماجرای شباهت گوشی تولید شده توسط یک شرکت ایرانی با یک مدل تلفن همراه چینی، در شبکههای مجازی دستبهدست شد. برای برطرف کردن این ابهامات با مسؤولان مربوطه تماس گرفتیم و درخواست کردیم جزییات این مسأله را بیان کنند. اما در نهایت، پیگیریها درباره روند طراحی، تولید و توزیع گوشی بومیبه نتیجه نرسید.
۱۴ سال قبل آغاز طرح تولید گوشی بومی
سابقه تولید گوشی در ایران به ۱۴سال قبل برمیگردد، زمانی که دولت اعلام کرد قصد دارد گوشی تلفن همراه را به صورت بومیتولید کند.
مردادماه سال ۸۵ محسن شاطرزاده؛ معاون امور تولید وزارت صنعت،معدنوتجارت وقت در جمع خبرنگاران از راهاندازی نخستین خط تولید گوشی همراه خبر داد و گفت: دو کارخانه تولید گوشی همراه (موبایل)، ماشینآلات مورد نیاز خود را وارد کردهاند و تا یک ماه دیگر محصول تولیدی خود را عرضه خواهند کرد.
وی در ادامه افزود: وزارت صنایع و معادن اعلام کرده بود که در سالجاری شاهد تولید گوشی همراه در کشور خواهیم بود که این امر در حال تحقق است و تاکنون ۱۲ شرکت ایرانی تمایل خود را برای تولید گوشی همراه اعلام کردهاند.
وی همچنین گفت: هیچ محدودیتی برای واردات گوشی تلفن همراه به کشور وجود ندارد. وزارت صنایع درصدد ایجاد انحصار و محدودیت نیست و با تولید گوشیهای داخلی نیز مردم مختار خواهند بود، گوشی ساخت داخل خریداری یا گوشیهای وارداتی را برای استفاده انتخاب کنند.
یک سال پس از اعلام این خبر، معاون تولید وزارت صنایع و معادن از افتتاح سومین خط تولید گوشی تلفنهمراه با نام شرکت کارخانجات مخابراتی ایران ITMC در شیراز خبر داد و گفت: این واحد صنعتی با استفاده از تجهیزات پیشرفته با ظرفیت تولیدی ۱٫۵ تا دومیلیون دستگاه در سال با همکاری مشترک یک شرکت کرهای در مرحله اسکیدی شروع به کار خواهد کرد و با کامل کردن تجهیزات خود ظرف مدت سه ماه در مرحله سیکیدی قرار خواهد گرفت.
از اعلام این اخبار و خبرهای مشابه آن تا الان ۱۴سال میگذرد و شواهد نشان میدهد آنطور که انتظار میرفت نتوانستهایم در این زمینه با اقبال روبهرو شویم. نبود خط تولید متناسب با نیاز کاربران، نداشتن کیفیت مناسب در مقایسه با گوشیهایی با همان قیمت، ترس تولیدکننده از ورود به بازار و مورد استقبال قرار نگرفتن و مسائلی از این دست، تولید گوشی بومیدر داخلی کشور را با تعویق روبهرو کرد.
تفاهمنامهای با ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار
مصرف سالیانه تلفنهمراه در ایران حدود ۱۲میلیون دستگاه است که تمام آنها به کشور وارد میشود، به جز برند جیالایکس که مدتی است به عنوان تولیدکننده گوشی داخلی فعالیت میکند.
راهاندازی خط تولید گوشی تلفن همراه سال گذشته با تفاهمنامهای که پستبانک ایران، اپراتورها و معاونت فناوری نوآوری وزارت ارتباطات امضاء کردند شکل جدیتری به خود گرفت. به ویژه اینکه وزیر ارتباطات تخمین زد که با این خط تولید میتوان دومیلیون دستگاه تلفن همراه بومیتولید کرد. این تفاهمنامه با عنوان «حمایت از تولید و توسعه زیستبوم تلفن همراه هوشمند تولید داخل» امضاء شد.
براساس این تفاهمنامه که معاونت فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات، مدیریت و نظارت اجرای آن را برعهده داشت قرار شد، صندوقی به اعتبار ۲۰۰ میلیارد تومان توسط پستبانک و بانکمرکزی تأسیس شود تا اعتبار لازم برای خرید قسطی گوشی تلفن همراه ایرانی از طریق اپراتورها را فراهم کند.
اپراتورهای همراه اول و ایرانسل موظف شدند، اقداماتی نظیر «پیشخرید تلفن همراه هوشمند به تعداد مورد تأیید شورای راهبری از تولیدکنندههای مورد تأیید معاونت فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات»، «راهاندازی سامانه فروش به صورتی که تعاملات بین بانک و اپراتور از این بستر انجام پذیرفته و فعالیتها و درخواستها قابل پیگیری باشند»، «همکاری با تولیدکنندگان به منظور تشکیل کمپین و برنامه پیش فروش» و «ارائه بستههای افزایشی به صورت باندل شده (گوشی قسطی همراه با سیمکارت) با گوشی این طرح و تحویل محصول نهایی به مشتری پس از انجام فرآیندهای بانکی» را در دستور کار خود قرار دهند.
اولین محموله گوشی تلفن همراه تحویل شد
چند روز قبل وزیر ارتباطات خبر داد، گوشیهای تولید داخل توسط شرکت ایرانسل و به صورت قسطی تحویل داده خواهد شد. گوشیهایی که تولید داخل هستند و اپراتورها با دریافت ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار میتوانند این گوشیها را به فروش برسانند. از دیماه گذشته تاکنون باندل کردن تلفنهای همراه داخلی با افزایش بودجه ۳۰۰ میلیارد تومانی روبهرو شد.
محمدجواد آذریجهرمیدر آیین معرفی دستاوردهای بومیسازی تجهیزات پیشرفته شبکه ملی اطلاعات با تأکید بر اینکه مسؤولان موظف هستند مشکلات مردم را حل کنند و اینکه صرفاً بگویند کاری از دست ما برنمیآید درست نیست، اعلام کرد: مجموعه «صاایران» ورود خوبی به تولید گوشی تلفن همراه داشته و اولین محوله گوشیهای تولیدی این شرکت به ایرانسل تحویل داده شده تا شرایط عرصه به بازار توسط این اپراتور مهیا شود.
آذریجهرمی اضافه کرد: دستور اعطای اعتبار ۵۰۰ میلیاردی به اپراتورها بهعنوان وام در دستور کار معاونت فناوری نوآوری قرار گرفته است تا اپراتورها بتوانند از این طریق گوشی را به صورت قسطی به مردم بدهند و زنجیره تولید تکمیل شود.
رونمایی پرحاشیه از تلفنهمراه بومی
درست چند روز پس از این صحبتها بود که یکی از خبرنگاران حوزه آیتی، گوشی تلفن همراه بومی را در صفحه توئیتر خود رونمایی کرد، هر چند انتظار میرفت رونمایی از این گوشی تلفن همراه که محصول بومی است در یک مراسم رسمی انجام شود.
اما نکته مهم مراسم رونمایی این بود که کاربران توئیتر چند دقیقه پس از معرفی این گوشی، اعلام کردند گوشی رونمایی شده، مشابه تولیدات یک شرکت خارجی است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.