دستورالعمل تسویه و پایاپای معاملات بورس کالای ایران – قسمت اول

دستورالعمل تسویه و پایاپای معاملات بورس کالای ایران – قسمت اول مصوب هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار مورخ ۲۲/۰۸/۱۳۸۹ شامل ۳۵ ماده و ۲۲ تبصره بخش اول: تعاریف ماده ۱: اصطلاحات و واژه‌هایی که در این دستورالعمل به کار رفته است، دارای معانی زیر می‌باشد: ۱٫ اتاق پاياپاي: واحد سازمانی از «شرکت» است […]

دستورالعمل تسویه و پایاپای معاملات بورس کالای ایران – قسمت اول

مصوب هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار مورخ ۲۲/۰۸/۱۳۸۹ شامل ۳۵ ماده و ۲۲ تبصره

بخش اول: تعاریف

ماده ۱: اصطلاحات و واژه‌هایی که در این دستورالعمل به کار رفته است، دارای معانی زیر می‌باشد:

۱٫ اتاق پاياپاي: واحد سازمانی از «شرکت» است كه وظيفه تسويه و پاياپاي كردن قراردادهاي معامله شده در بورس را بر عهده دارد.

۲٫ اطلاعيه عرضه: سندي است كه بورس براساس اطلاعات دريافتي عرضه از كارگزار فروشنده، تنظيم و از طريق سايت رسمي خود و سامانه معاملاتي به عموم و كارگزاران اطلاع‌رساني مي‌نمايد.

۳٫ اعضاء اتاق پایاپای: کارگزار، کارگزار / معامله‌گر و هر شخص حقوقی دیگری است که تحت این عنوان مطابق دستورالعمل پذیرش اعضا در اتاق پایاپای، به عنوان عضو اتاق پایاپای پذیرفته شده است.

۴٫ اعلاميه تسويه وجوه: سندي است كه پس از تسويه معامله توسط اتاق پاياپاي صادر و به كارگزار خريدار و فروشنده ارايه مي‌شود.

۵٫ امور تسویه: عبارت است از واریز وجه قرارداد در تسویه نقدی، ارايه اسناد در تسویه اعتباری و معاملات نسیه طبق فرمت «شرکت»  و هم‌چنین واریز کارمزدهای مربوطه طبق مقررات.

۶٫ انفساخ: عبارت است از انحلال قهري قرارداد به گونه‌اي كه قرارداد فاقد هرگونه آثاري مي‌شود.

۷٫ بورس: شرکت بورس کالای ایران (سهامی عام) است.

۸٫ تسویه و پاياپاي: فرایندی است که طی آن حقوق و تعهدات طرفین معامله محاسبه و به ترتیبی که در این دستورالعمل ذکر شده وجوه حاصل از معامله تسویه و اسناد مربوطه مبادله می‌شود.

۹٫ تضمين: منابع مالي و یا اسنادی است كه هر عضو یا اشخاص طرف معامله به منظور تضمين انجام تعهدات خود در مقابل اتاق پایاپای، به صورت نقدي، ضمانت‌نامه بانكي (بدون قيد و شرط)‌ یا اوراق مشارکت توديع مي‌كنند. ضوابط اخذ و هم‌چنین ساير تضامین مورد قبول توسط هيأت مدیره «شرکت» تعیین می‌شود.

۱۰٫ تلورانس تحویل: عبارت است از میزان مجاز تفاوت وزن کالای تحویلی نسبت به کالای معامله شده که توسط هیأت پذیرش بورس تعیین و در قالب امیدنامه منتشر می‌گردد.

۱۱٫ حساب عملياتي: حساب بانکی است كه جهت تسويه وجوه طبق ضوابط این دستورالعمل توسط اتاق پایاپای مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

۱۲٫حساب بستانکاران موقت: حسابی است که جهت واریز خسارت ناشی از فسخ یا انفساخ معامله و همچنین انجام امور تسویه و تحویل با تاخیر طبق ضوابط این دستورالعمل توسط اتاق پایاپای مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۱۳٫ حواله خرید کالا: سندی است که توسط کارگزار فروشنده طبق فرمت «شرکت»، به نام خریدار صادر می‌شود و خریدار می‌تواند با ارایه آن به فروشنده، کالای خریداری شده را تحویل گیرد.

۱۴٫ زمان تحويل: مدت زماني است كه در آن، كالاي موضوع قرارداد طبق زمان‌های تعیین شده در اطلاعیه عرضه و مهلت‌های مقرر در این دستورالعمل تحويل داده مي‌شود.

۱۵٫ مهلت تسویه: مهلت تسویه ۳ روز کاری بعد از روز انجام معامله می‌باشد. زمان‌بندی انجام امور تسویه طی مهلت تسویه براساس مصوبه هيأت مدیره «شرکت» تعیین می‌گردد.

۱۶٫ سازمان: سازمان بورس و اوراق بهادار است.

۱۷٫ سقف اعتباری: حداكثر ارزش معاملاتی است كه متناسب با تضامين ارایه شده براي هر عضو اتاق پایاپای، توسط هيأت مديره «شرکت» تعيين و ابلاغ مي‌شود.

۱۸٫ حوادث غیرمترقبه (فورس‌ماژور): حوادثی است خارجی، غیرقابل اجتناب و غیرقابل پیش‌بینی که در نتیجه وقوع آن متعهد اعم از خریدار و فروشنده قادر به انجام تعهد خود نباشد.

 

۱۹٫ شرکت: شرکتی است که وظیفه تسویه و پایاپای معاملات انجام شده در بورس کالای ایران را بر عهده دارد.