گاز طناب نجات تولیدکنندگان نفت خلیجفارس میشود کشورهای عربی نفتخیز این روزها در بحران اقتصادی عمیقی غوطهور شده و با کسریهای مالی عظیمی مواجه هستند. به گزارش ایسنا، عربستانسعودی به قیمت ۷۶ دلار هر بشکه نفت برنت، امارات متحده عربی به ۶۹ دلار، بحرین ۹۶دلار و عمان ۸۷ دلار نیاز دارند تا بودجهشان متوازن شود. […]
گاز طناب نجات تولیدکنندگان نفت خلیجفارس میشود
کشورهای عربی نفتخیز این روزها در بحران اقتصادی عمیقی غوطهور شده و با کسریهای مالی عظیمی مواجه هستند.
به گزارش ایسنا، عربستانسعودی به قیمت ۷۶ دلار هر بشکه نفت برنت، امارات متحده عربی به ۶۹ دلار، بحرین ۹۶دلار و عمان ۸۷ دلار نیاز دارند تا بودجهشان متوازن شود. بهجز قطر، هیچ تولیدکننده نفت عربی نمیتواند بودجه خود را در قیمت فعلی ۴۰ دلار متوازن کند. کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس اکنون با کسری مالی عظیمی مواجه هستند و کسری مالیات کویت به ۴۰ درصد تولید ناخالص داخلی رسیده که بالاترین نرخ در جهان است.
عاملی که به وخامت اوضاع افزوده است، بسته شدن خطوط اعتباری برای برخی از این کشورهاست. عمان مثال خوبی در این زمینه است. پس از این که مؤسسات اعتبارسنجی رتبه اعتبار مالی عمان را به بیارزش تنزل دادند، این کشور برای استقراض به سختی تلاش میکند. اردن یک بسته کمک ۲٫۵ میلیارد دلاری از کشورهای منطقه خلیجفارس درخواست کرده که نصف میزانی است که هشت سال پیش دریافت کرده بود. در این بین، به نظر میرسد هیچکس در خلیجفارس تمایلی ندارد به کمک مالی مصر یا لبنان بشتابد.
به طور خلاصه، این کشورها ناچار شدهاند تصمیمات دشواری بگیرند. عربستانسعودی مالیات فروش را سه برابر کرده و قیمت بنزین را افزایش داده و کمکهزینه زندگی برای کارکنان دولتی را معلق کرده است. با این حال کسری بودجه این کشور امسال از ۱۱۰ میلیارد دلار (معادل ۱۶درصد تولید ناخالص داخلی) فراتر میرود. دولت الجزایر اعلام کرده که هزینهها را نصف میکند و نخستوزیر عراق وعده داده که جلوی حقوقهای نجومی را خواهد گرفت.
با این حال همه کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس به یک اندازه در شرایط بغرنج قرار ندارند. بهخصوص کشورهایی که غنی از ذخایر گاز طبیعی هستند، به مدد بهبود قیمت این کالا، در وضعیت بسیار بهتری قرار دارند. در واقع قطر که بزرگترین صادرکننده LNG در جهان است، به قیمت ۳۹ دلار هر بشکه نفت برای متوازن کردن بودجهاش نیاز دارد.
قیمت گاز طبیعی تحتتأثیر افزایش تقاضا و کاهش ذخایر از رکورد اندک ۱٫۴۸ دلار به ازای هر واحد MMBtu به ۲٫۶۰ دلار بهازای هر واحد MMBtu افزایش یافته است.
مبارزه برای سهم بازار
مبارزه برای سهم بازار در شرایطی که بازار با عدم توازن عرضه و تقاضا مواجه بود، عامل اصلی وضعیت آشفته اخیر بازار نفت است که حتی در مقطعی شاهد سقوط قیمتها به پایین صفر بود. با این حال تولیدکنندگان بزرگ گاز طبیعی هم مسیر مشابهی را در پیش گرفتهاند و قیمت گاز طبیعی اخیراً به دلیل اشباع شدید عرضه، به پایینترین رکورد چند سال اخیر سقوط کرده بود.
قطر در ماه مه اعلام کرد به دلیل مبارزه برای سهم بازار با رقیبانی نظیر استرالیا، آمریکا، روسیه و نروژ، صادرات LNG را محدود نخواهد کرد. این کشور در فوریه پس از اینکه پاندمیویروس کرونا در بازارهای آسیایی اصلی این کشور شیوع یافت و تقاضا را فلج کرد، ارسال محمولههای LNG به شمال غربی اروپا را آغاز کرد اما طولی نکشید که بحران سلامتی به اروپا رسید و تقاضای این منطقه در آوریل بهشدت افت کرد. قطر به ذخیره محمولههای اضافی LNG پرداخت و شرکت قطر پترولیوم LNG را در پایانه واردات زیبروگ ذخیره کرد که همه ظرفیت واردات آن را تا سال ۲۰۴۴ رزرو کرده است.
این حقیقت که ذخیره LNG بسیار گرانتر از نفت و راهکار کوتاهمدتی بهشمار میرود، مهم نیست. در واقع هزینههای اندک تولید قطر بهخصوص در تأسیسات راسلافان، این کشور را به یک تولیدکننده LNG برخوردار از بهرهوری بالا تبدیل کرده و در موقعیت بهتری در رقابت برای سهم بازار قرار داده است. قطر در ژانویه سال ۲۰۱۹ از عضویت اوپک خارج شد تا نقش برجستهای در صحنه جهانی گاز ایفاء کند. اگرچه این کشور عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF) است اما این سازمان فاقد قدرت کنترلکننده اوپک بوده و ترجیح میدهد رویکرد بدون دخالت را در پیش بگیرد.
اما قطر در این نقطه متوقف نشده است و اخیراً اعلام کرده که به توسعه ظرفیت LNG خود خواهد پرداخت. در واقع قطر روی این حساب کرده که میتواند سایر تولیدکنندگان LNG را از طریق هزینههای پایین تولید و تولید میعانات و گاز نفتی مایع (LPG) مغلوب کند.
براساس گزارش اویلپرایس، با این حال قطر بهزودی با رقابت شدید از سوی عربستانسعودی و امارات متحدهعربی روبهرو خواهد شد. عربستانسعودی سال گذشته بزرگترین توسعه گاز شیل خارج از آمریکا را راهاندازی کرد و آرامکوی سعودی طرحی را برای تولید توسعه میدان گازی جفورا رونمایی کرد که برآورد میشود ۲۰۰ تریلیون فوتمکعب گاز دارد. در این بین، امارات متحدهعربی با توسعه ذخایر گازی جبلعلی که بزرگترین اکتشاف جهان در نوع خود در ۱۵سال اخیر بوده است، تا سال ۲۰۳۰ در تأمین گاز به خودکفایی میرسد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.