موفقیت اوپک در پی وقوع یک پارادوکس نفتی

موفقیت اوپک در پی وقوع یک پارادوکس نفتی آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرد در حالی که شاهد تخفیف عرضه نفت از سوی ایالات متحده هستیم، تولید نفت در منطقه خاورمیانه به سطح بی‌سابقه‌ای رسیده است. این واقعیت حکایت از آن دارد که استراتژی متخذه توسط اوپک مبنی بر دفاع از سهم خود در بازار، به […]

موفقیت اوپک در پی وقوع یک پارادوکس نفتی

آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرد در حالی که شاهد تخفیف عرضه نفت از سوی ایالات متحده هستیم، تولید نفت در منطقه خاورمیانه به سطح بی‌سابقه‌ای رسیده است.

این واقعیت حکایت از آن دارد که استراتژی متخذه توسط اوپک مبنی بر دفاع از سهم خود در بازار، به موفقیت نائل آمده است. این مؤسسه مقیم پاریس در گزارش ماهانه خود از بازار اذعان داشت که میزان تولید در خاورمیانه از ۳۱ میلیون بشکه در روز تجاوز کرده و تولید عربستان سعودی به رکورد خود نزدیک شده است. آژانس که اغلب پیش‌بینی‌های عرضه و تقاضای خود را بدون تغییر حفظ کرده است مدعی است علی‌رغم پیشرفت احیای تعادل در بازار جهانی نفت، ذخایر بالا و بی‌سابقه نفت، همچنان تهدیدی برای ثبات اخیر در بهای نفت قلمداد می‌گردد.

به گزارش نکونیوز، هنگامی که تولید نفت شیل ایالات متحده با نرخ صعودی به سرعت فزونی می‌یافت، همه از کاهش اتکا به تأمین‌کنندگان سنتی نفت سخن می‌گفتند اما برخاستن مجدد خاورمیانه، یادآور این حقیقت است که حتی هنگام تداوم رشد تولید نفت شیل، تولیدکنندگان باسابقه‌تر نقش اساسی خود در بازار نفت را حفظ خواهند کرد.

پس از آن‌که عربستان سعودی در راهبرد خود برای فشار بر رقبای اوپک و توقف شکوفایی صنعت شیل ایالات متحده به موفقیت رسید، بهای نفت نسبت به ماه ژانویه که به نازل‌‌ترین سطح در ۱۲ سال گذشته رسیده بود، بیش از ۷۰ درصد افزایش داده است. افزایش تولید در خاورمیانه موجب شده است سهم این منطقه در بازار عرضه جهانی نفت به ۳۵ درصد برسد که طبق گزارش آژانس، بالا‌‌ترین میزان از اواخر دهه ۷۰ میلادی است.

ماه گذشته تولید کشورهای عضو اوپک به رکورد خود در ۸ سال اخیر دست یافت که تحت تأثیر الحاق کشور چهاردهم به این سازمان یعنی گابن بوده است. همزمان با افزایش تولید عربستان سعودی برای پاسخ به افزایش تقاضای داخلی در فصل تابستان و پیگیری سیاست احیای صادرات در ایران متعاقب رفع تحریم‌های بین‌المللی، تولید نفت خام اوپک با ۴۰۰۰۰۰ بشکه افزایش به ۳۳.۲۱ میلیون بشکه در روز رسیده است.

در ایالات متحده تولید نفت خام با کاهش ۲۲۰۰۰۰ بشکه‌ای به ۸٫۹ میلیون بشکه در ماه آوریل تنزل یافت که بیش‌ترین کاهش از سال ۲۰۰۸ است و علت آن تداوم کاهش بهای نفت برای دومین سال پیاپی و کاهش سرمایه‌گذاری و فعالیت‌های حفاری است. آژانس بین‌المللی انرژی می‌گوید در سال جاری تولید کلیه کشورهای خارج از اوپک با کاهش روزانه ۹۰۰۰۰۰ بشکه‌ای مواجه خواهد بود که از سال ۱۹۹۲ بیش‌ترین میزان کاهش است. لیکن طبق پیش‌بینی آژانس در سال ۲۰۱۷، ۲۰۰۰۰۰ بشکه از این میزان جبران خواهد شد.

 

آژانس تغییرات اندکی در پیش‌بینیهای خود اعمال کرده است و تخمین تقاضای جهانی نفت در سال جاری و آتی را با ۱۰۰۰۰۰ بشکه افزایش، علی‌رغم شرایط مصرف سوخت در اروپا، برآورد کرده است. نرخ رشد جهانی برای سال ۲۰۱۷ با نرخ ۱٫۳ درصدی رشد تقاضا به ۹۷.۴ میلیون بشکه در روز، بدون تغییر مانده است. در عین حالی که عرضه و تقاضا در ۳ ماهه دوم سال متعادل مانده است، ذخایر انبوه مانعی برای افزایش بهای نفت است. ذخایر نفت در کشورهای صنعتی به بالا‌‌ترین سطح یعنی بیش از ۳ میلیارد بشکه در ماه می‌رسیده است.