قیمت‌گذاری دستوری فولاد منتفی شد

قیمت‌گذاری دستوری فولاد منتفی شد گروه زمین‌ومعدن -تعیین دستورالعمل قیمت‌گذاری دستوری فولاد و تعیین سقف قیمتی در بورس کالا از سوی وزارت صمت موضوعی بود که در چند روز گذشته سروصدا و واکنش‌های زیادی را نه‌تنها از سوی کارشناسان بلکه از سوی مسؤولان نیز در پی داشت. مخالفان بر این باور بودند که این تصمیم عامل […]

قیمت‌گذاری دستوری فولاد منتفی شد

گروه زمین‌ومعدن -تعیین دستورالعمل قیمت‌گذاری دستوری فولاد و تعیین سقف قیمتی در بورس کالا از سوی وزارت صمت موضوعی بود که در چند روز گذشته سروصدا و واکنش‌های زیادی را نه‌تنها از سوی کارشناسان بلکه از سوی مسؤولان نیز در پی داشت. مخالفان بر این باور بودند که این تصمیم عامل ایجاد رانت‌ برای عده‌ای خاص و متضرر شدن سهامداران شرکت‌های فولادی خواهد شد.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: مجلس با قیمت‌گذاری دستوری مخالف است، چرا که هر نوع قیمت‌گذاری دستوری، جز ایجاد رانت و فساد در کشور حاصل دیگری ندارد.

محمدرضا پورابراهیمی، امروز با اشاره به جلسه غیرعلنی صبح چهارشنبه (دیروز) مجلس که با موضوع بررسی گرانی‌های موجود در بازار که با حضور وزیر صمت برگزار شد، گفت: قیمت‌گذاری در حوزه فولاد با توجه به لزوم اتخاذ تصمیمات مناسب در حوزه قیمت‌گذاری چرخه‌های کالایی در کشور و حمایت از فعالان اقتصادی در این نشست مورد بررسی قرار گرفت.

وی افزود: موضوعی که اخیراً در بحث قیمت‌گذاری فولاد مطرح شده است، موجب بروز اشکالاتی در کشور شد و ما این مسأله را با مجموعه وزارت صنعت،‌معدن‌وتجارت در میان گذاشتیم تا قیمت‌گذاری در این حوزه مورد بازنگری قرار بگیرد و خوشبختانه توافق‌های خوبی با وزیر صمت حاصل شد.

نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی، بیان کرد: مجلس شورای اسلامی‌و ارکان نظام باید کمک کنند تا قیمت‌گذاری دستوری کنار برود چرا که هر نوع قیمت‌گذاری دستوری جز ایجاد رانت و فساد در کشور حاصل دیگری ندارد و مجلس و کمیسیون اقتصادی با قیمت‌گذاری دستوری مخالف هستند. برای کمک به فعالیت‌های اقتصادی در کشور باید اجازه دهیم تا مکانیزم‌های قانونی در بحث قیمت‌گذاری دنبال شود.

پورابراهیمی‌تأکید کرد: براساس قانون، در صورت ورود یک کالا به بازار بورس باید از چرخه قیمت‌گذاری خارج شود و نکته‌ بعدی سقف قیمت‌هایی است که باید برای رعایت حقوق مصرف‌کنندگان در کشور مورد توجه قرار گیرد.

وی تأکید کرد: در چرخه فرآیند اقتصادی کشور متأسفانه مواد اولیه معادل یکدوم قیمت و با انرژی و کارگر ارزان ارائه می‌شود. اما قیمت نهایی محصول که دست مردم می‌رسد، ۲۰ درصد بالاتر از قیمت‌های وارداتی است. سقف قیمت‌ها باید از سوی وزارت صمت به نحوی تعیین شود که متناسب با مزیت‌های نسبی موجود در کشور و حداکثر برابر با قیمت‌های جهانی باشد و قابل‌قبول نیست که بالاتر از قیمت کالاهای وارداتی باشد.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی‌با بیان اینکه فرآیند قیمت‌گذاری هم مورد توافق قرار گرفت، اظهار داشت: ما نمی‌توانیم بخشی از عملیات قیمت‌گذاری در حوزه فرآیند عرضه و تقاضا را مشخص کنیم و سایر فرآیندها را انجام ندهیم و قیمت‌گذاری در حوزه سنگآهن و شمش باید انجام شود.

پورابراهیمی‌با اشاره به اینکه اگر یکی از بخش‌ها درگیر قیمت‌گذاری، عرضه و تقاضا شده و بقیه بخش‌ها با جداسازی به‌گونه‌ای دیگر قیمت‌گذاری شوند، مسلماً چرخه قیمت‌گذاری دچار مشکل خواهد شد، گفت: خوشبختانه توافقاتی در این محورها با مجموعه وزارت صمت شکل گرفت و این موضوع به ما کمک خواهد کرد تا روند عرضه محصولات در بازار بورس با فرآیند جدیدی انجام شود، به عبارت دیگر افزایش قیمت برای مصرف‌کننده و کاهش فروش برای تولیدکننده که به‌واسطه قیمت‌های دستوری ایجاد شده و رانت را هم به دنبال داشته است، با توافق جدید کنار خواهد رفت.

همچنین سیدرضا شهرستانی؛ عضو هیأت‌مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد، گفت: دستورالعمل وزارت صمت برای قیمت‌گذاری دستوری فولاد و تعیین سقف قیمتی در بورس کالا منتفی شد.

شهرستانی با اشاره به جلسه غیرعلنی مجلس با وزیر صمت، افزود: در این جلسه اجرای دستورالعمل وزارت صنعت منتفی شد و در عوض قرار شد علاوه بر شمش فولاد، محصولات فولادی نیز در بورس کالا عرضه شود.

وی با بیان اینکه وزارت صمت نمی‌داند که بازار فولاد را باید به چه صورت هدایت کند، به همین دلیل دستورالعملی تدوین کرد که براساس آن به صورت دستوری قیمت مصرف‌کننده نهایی پایین باشد. در حالی که این دستورالعمل فقط رانت بین فروش فولاد در بورس و قیمت مصرف‌کننده نهایی به همراه دارد.

شهرستانی تصریح کرد: تجربه نشان داده که افرادی که فولاد را بیش از ۲۵ درصد پایین‌تر از قیمت‌های واقعی از بورس خریداری کرده‌اند فقط شش درصد آن را به صورت محصول در بورس عرضه کرده‌اند.

عضو هیأت‌مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد اظهار داشت: برنامه وزارت صمت این بود که برای فولاد قیمت‌های دستوری لحاظ کند که نمایندگان مجلس با این موضوع مخالفت کردند و در جلسه مجلس با وزیر صمت، این موضوع منتفی شد. در عین حال مقرر شد همه تولیدات زنجیره فولاد در بورس کالا عرضه شود.

وی تأکید کرد: این اتفاق علاوه بر ایجاد شفافیت باعث می‌شود تا فولاد مازاد مصرف داخل نیز صادر شود.

شهرستانی در مورد زمان مقرر برای عرضه همه محصولات فولادی در بورس نیز، گفت: باید این موضوع در کمیسیون‌های مربوطه بررسی و برنامه‌ریزی شود.