خودروسازان برای افزایش قیمت در پاییز مجوز گرفتند

خودروسازان برای افزایش قیمت در پاییز مجوز گرفتند تغییر زمانی قیمت‌گذاری سالانه خودرو به فصلی، جدیدترین سیاست شورای رقابت بود که در سال‌جاری گرفته شد. تغییر مقطع قیمت‌گذاری این امکان را به شرکت‌های خودروساز داده تا آنها نیز با توجه به تغییر و تحولات اقتصادی کشور و همچنین در نظر گرفتن میزان نرخ تورم و […]

خودروسازان برای افزایش قیمت در پاییز مجوز گرفتند

تغییر زمانی قیمت‌گذاری سالانه خودرو به فصلی، جدیدترین سیاست شورای رقابت بود که در سال‌جاری گرفته شد. تغییر مقطع قیمت‌گذاری این امکان را به شرکت‌های خودروساز داده تا آنها نیز با توجه به تغییر و تحولات اقتصادی کشور و همچنین در نظر گرفتن میزان نرخ تورم و نوسانات ارزی به قیمت‌گذاری خودرو بپردازند. به‌روز‌رسانی قیمت محصولات همپای تغییرات ایجاد شده در نرخ نهاده‌های تولید، علاوه بر ممانعت از تولید همراه با ضرر این امکان را فراهم می‌آورد تا مدیران خودروساز بتوانند تولید و عرضه خود را مدیریت کنند.

به گزارش مناقصه‌مزایده، آنچه مشخص است کاهش ضرر شرکت‌های خودروساز و همچنین جذب نقدینگی بیشتر و امکان سفارش‌گذاری برای قطعات مورد نیاز خطوط تولید، می‌تواند به افزایش تولید منجر شود. درست است که سیاست‌گذار خودرویی به مدیران خودروساز اجازه داده تا قیمت محصولات خود را به‌صورت فصلی مورد بازنگری قرار دهند، اما همچنان نهادی مانند شورای رقابت در پروسه قیمت‌گذاری حضور دارد و اجازه نمی‌دهد شرکت‌های خودروساز قیمت محصولات حاضر در خطوط تولید خود را براساس مکانیزم تعریف شده عرضه و تقاضا تعیین کنند.

البته باید توجه داشت که شورای رقابت مسؤول قیمت‌گذاری نبوده بلکه مکلف به اعلام مؤلفه‌ها و محورهای قیمت‌گذاری است. این شورا، با احتساب نرخ تأمین مواداولیه، قیمت تمام‌شده خودرو، شرایط بازار و تعیین درصدی سود منطقی برای خودروسازان، فرمولی برای تعیین قیمت خودرو پیشنهاد می‌دهد.

در این باره رضا شیوا؛ رئیس شورا به تسنیم، گفت: براساس مصوبه اردیبهشتماه، خودروسازان می‌توانند حداکثر تا سقف اعلامی ‌نرخ تورم بخشی از سوی بانک‌مرکزی در سه ماهه سوم امسال افزایش قیمت‌ها را اعمال کنند.

شیوا با اشاره به اینکه براساس مصوبه اردیبهشتماه امسال در شورای رقابت، خودروسازان می‌توانند هر سه ماه یکبار براساس نرخ تورم‌بخشی که از سوی بانک‌مرکزی اعلام می‌شود، حداکثر افزایش قیمت‌ها را در محصولات اعمال نمایند، اظهار کرد: در حال‌حاضر ایدرو مسؤول نظارت بر بخش خودرو هست و آنها از شورای رقابت خواستند تا افزایش قیمت‌ها را تأیید کند، این در حالی است که این موضوع نیازمند تأیید شورای رقابت نیست بلکه مطابق مصوبه امکان افزایش قیمت‌ها متناسب با نرخ تورم‌بخشی وجود دارد.

وی تأکید کرد: البته پیشنهاد شده در سه ماهه چهارم امسال متغیرهای کیفیت و بهره‌وری نیز در دستورالعمل قیمت‌گذاری خودرو لحاظ و متناسب با آنها تصمیم‌گیری در مورد قیمت‌ها انجام شود.

رئیس شورای رقابت تأکید کرد: خودروسازان می‌توانند حداکثر تا سقف نرخ تورم‌بخشی اعلامی‌از سوی بانک‌مرکزی افزایش قیمت‌ها را در محصولات خود یکباره یا در دو مرحله انجام دهند.

به گفته شیوا، تعیین دستورالعمل قیمت‌گذاری خودرو با رأی ۱۲ نفر از اعضای شورا به همراه سه ناظر انجام گرفته و این موضوع نشان می‌دهد این دستورالعمل به صورت کارشناسی تعیین شده است، این درحالی است که برخی در تما‌س‌ با بنده اعلام می‌کنند که افزایش قیمت‌ها را لحاظ نکنید، که باید بگویم این دستورالعمل حاصل توافق کارشناسان مربوطه است و با اکثریت آراء به تصویب رسیده است.

طبق اعلام بانک‌مرکزی مطابق با نرخ تورمی‌بخشی، خودروسازان مجاز به افزایش حداکثر ۲۵ درصدی در قیمت محصولات در سه‌ماهه سوم سال‌جاری شدند. بر همین اساس در سه ماهه سوم امسال هم خودروسازان با ارائه هزینه‌های تولید درخواست افزایش قیمت‌ها را به وزارت صمت ارائه نمودند و متولی بخش صنعت هم ایدرو را مسؤول نظارت بر صنعت خودرو معرفی و در نهایت این بخش با برگزاری جلساتی با حضور خودروسازان و شورای رقابت تجدیدنظرها را بر تغییرات قیمتی خودرو در سه ماهه سوم امسال تصویب نمود.

در این توافقات خودروساز مطابق با نرخ تورمی‌بخشی که بانک‌مرکزی اعلام نموده مجاز به افزایش حداکثر ۲۵ درصدی در قیمت‌ها است. البته نحوه اجرایی شدن این موضوع با خودروسازان است چراکه می‌توانند در برخی از محصولات این افزایش قیمت را اجرایی نکرده یا به صورت چند مرحله اجرایی کنند.