مدیران کل راه و شهرسازی استانها تأکیدکردند تخصیص بخشی از اعتبارات نهادهای دولتی به بافتهای فرسوده توقف پروژه احیای بافت با تغییر مسؤولان استانی با توجه به ضرورت تسریع در احیا و نوسازی بافتهای فرسوده، صاحب نظران بر این باورند که ضمن تأمین زیرساختها و لزوم جلب مشترکت ساکنان و سرمایهگذاران بخش خصوصی، باید قانونی […]
مدیران کل راه و شهرسازی استانها تأکیدکردند
تخصیص بخشی از اعتبارات نهادهای دولتی به بافتهای فرسوده
توقف پروژه احیای بافت با تغییر مسؤولان استانی
با توجه به ضرورت تسریع در احیا و نوسازی بافتهای فرسوده، صاحب نظران بر این باورند که ضمن تأمین زیرساختها و لزوم جلب مشترکت ساکنان و سرمایهگذاران بخش خصوصی، باید قانونی تصویب شود که دستگاههای مرتبط ملزم شوند تا بخشی از بودجه خود را در بافتهای فرسوده هزینه کنند.
در همین رابطه مدیرکل راه و شهرسازی استان گلستان، یکی از مسایل و چالشهای مهم حوزه مدیریت شهری و شهرسازی را معضل بافتهای فرسوده و ناپایدار در حوزههای شهری دانست و گفت: براساس مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران ۳ شاخص برای بافت فرسوده مشخص شده که بر این اساس در اکثر شهرهای کشور، بافتهای فرسوده شناسایی شدهاند.
ابراهیم مبارکقدم در گفتوگو با صما با بیان اینکه این اولین گام بوده تا به لحاظ کمی و کیفی، حجم کار لازمالاجرا در طول دو برنامه توسعه مشخص شود، اظهارکرد: امیدواریم در طی دو برنامه ۵ ساله آتی با توجه به گستردگی و وسعت این مناطق، این حوزهها بهسازی و نوسازی شود.
وی بخش عمده امر بهسازی و نوسازی را مبتنی بر مشارکت مردم دانست و تأکیدکرد: تجربه جهانی نشان داده که دولت نمیتواند صاحبان خانههای قدیمی را از املاک خود دور و این ساختمانها را تملک و نوسازی کند و با توجه به اینکه در این بافتها زندگی در جریان است، اینگونه اقدامات باید با همکاری و تعامل مردم و ساکنان انجام بگیرد.
مبارکقدم با بیان اینکه دولت در اینجا نقش سیاستگذاری و بسترسازی دارد، گفت: دولت با ارایه تسهیلات و ابلاغ ضوابط شهرسازی و نیز امکاناتی که از طریق بانکها و یارانهها اختصاص میدهد، زمینه را آماده میکند تا افراد ساکن در این مناطق، تمایل به نوسازی پیدا کنند.
وی افزود: همچنین برای انبوهسازان و سازندگان مسکن که در بخش نوسازی بافتهای فرسوده قصد فعالیت دارند، ضوابط تشویقی و تسهیلات موردنظر تزریق میشود. امسال بنا بر سهمیهای که وزارتخانه مشخص کرده و از طریق بانک عامل هم به بانکهای مسکن استانها ابلاغ کرده، پرداخت تسهیلات برای هر استانی سهمیهبندی شده و تخصیص یافته است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان گلستان با بیان اینکه در چند ماهه اول سال پرونده حدود ۷۰۰ واحد مسکونی از سوی این نهاد تکمیل و به بانک عامل معرفی شده تا مقدمات پرداخت تسهیلات، بدون سپردهگذاری و خواب سرمایه، از مرحله پی آغاز شود، گفت: این تسهیلات ارزانقیمت است و میتواند تحرکی در بخش نوسازی ایجاد کند.
وی خاطرنشانکرد: بازپرداخت این وام پایین است و شامل یارانهای میشود که دولت از بابت سود تسهیلات برای این واحدها در نظر گرفته است. این تسهیلات در شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر، ۴۰ میلیون تومان و در شهرهای زیر ۲۰۰ هزار نفر ۳۰ میلیون تومان است.
ضعف زیرساختها؛ مهمترین چالش احیای بافتهای فرسوده
مدیرکل راه و شهرسازی استان بوشهر نیز مهمترین چالش در راستای احیای بافتهای فرسوده را مربوط به زیرساختها دانست و گفت: عملاً ساکنان بافتهای فرسوده در اکثر شهرها جزو افراد متمول شهرها بودهاند که به دلیل کمبود زیرساختها این مناطق را رها و ترک کردهاند و اکنون ساکنان این بافتها معمولاً جزو افاغنه و اقشار ضعیف هستند.
فرزاد رستمی در گفتوگو با صما با اشاره به اینکه در حال حاضر مشکلات و معضلات اجتماعی در این بافتها در حال رفع است، اظهارکرد: هماکنون با رویکرد جدید در حال تأسیس مراکزی مانند فرهنگسراها و آموزش فنی و حرفهای هستند که موجب شده تا معضل بیکاری در این قسمتها کمرنگ شود.
وی در خصوص راهکار پیشنهادی برای تسریع بافتهای فرسوده گفت: باید دستگاههایی نظیر سازمان فنی و حرفهای، شهرداری، نوسازی مدارس، شرکت آب و فاضلاب و… موظف شوند تا همانطور که بخشی از اعتبارات خود را به بخش ورزش، پژوهش و… اختصاص میدهند، برنامه معینی در احیای بافت داشته باشند و سالانه درصدی از اعتبارات خود را برای بهسازی بافت تخصیص دهند.
رستمی همچنین با تأکید بر اینکه پروژه احیای بافت نباید با تغییر یک مدیر یا مسؤول پروژه متوقف شود، افزود: چرا که ممکن است یک مسؤول و مدیر استانی علاقهمند به احیای بافتهای فرسوده داشته باشد و این مسأله را بهطور جدی دنبال کند اما مدیر بعدی این طرح را دنبال نکند.
وی تأکیدکرد: پس باید قانونی تصویب شود که دستگاهها موظف باشند تا بخشی از بودجه خود را در بافت فرسوده هزینه کنند و در این صورت بافت فرسوده به خودی خود زنده میشود. یعنی وقتی راحتی و آسایش و امکانات فراهم شود، مردم قطعا استقبال میکنند و از احیای بافت فرار نمیکنند.
این مسؤول با اشاره به تشکیل ستاد ملی بازآفرینی و به تبع آن ستاد گفت: جلسات این ستاد به ریاست استاندار و در غیاب وی به ریاست معاون عمرانی تشکیل میشود و دستگاههای ذیمدخل در جلسات حاضر هستند و وظایفی را برای ورود جمعی دستگاههای مرتبط معین میکنند.
رستمی با ارزیابی مثبت از عملکرد نهادهای مسؤول استان بوشهر در این زمینه گفت: بسیاری از پروژهها در بافتهای ناکارآمد توسط خود وزارت راه و شهرسازی تأمین اعتبار شده و در حال اجراست. بقیه بخشها مانند بخش خصوصی، شهرداری و دانشگاه هم ورود پیدا کردهاند و در مجموع ساکنان بافتهای فرسوده امیدوار به نوسازی شدهاند.
به گفته وی اخیراً در این استان بخش خصوصی خانههای قدیمی را خریداری و مرمت میکنند. همچنین غیر از دستگاههای خدماترسان، شهرداری نزدیک به ۵ میلیارد تومان اعتبار برای صرف هزینه در بافتهای تاریخی تخصیص داده و نیز سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به این بخش ورود پیدا کردهاند. دستگاهها نیز حتماً باید درصدی از اعتبارات خود را در احیای بافت هزینه کنند.
نوسازی بافتهای فرسوده در گروی اجرای پروژههای مشارکتی
همچنین مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل با بیان اینکه یکی از اقدامات بسیار مهم در بخش بافتهای فرسوده، اجرای پروژههای مشارکتی است، گفت: پروژههای مشارکتی مخصوصاً در آن دسته از بافتهای فرسوده که در مناطق اصلی و قدیمی شهرها قرار گرفتهاند، باید با مشارکت و دخیل کردن ساکنان بافتها و سرمایهگذاران انجام شود.
جلیل محبتخواه در گفتوگو با صما با اشاره به اینکه دولت نمیتواند به تنهایی در این زمینه موفق عمل کند و در آزادسازی بافتها متوقف خواهد شد، اظهارکرد: مشارکت مردم و سرمایهگذاران، بهترین رویکرد برای احیای بافتهای فرسوده است.
وی یکی از مهمترین دغدغههای شهرسازی را احیای بافتهای فرسوده دانست و با اشاره به اقدامات انجام شده در این استان گفت: حدود ۹۳۶ هکتار بافت فرسوده در استان وجود دارد که در برخی شهرها مثل اردبیل، پارسآباد و مشکین شهر مورد مطالعه قرار گرفته و اقداماتی هم در مرکز استان انجام شده و با مشارکت بخش خصوصی یک مرکز تجاری هم احداث شده است.
محبتخواه با بیان اینکه برای احیای باقیمانده بافتهای فرسوده نیاز به آزادسازی اراضی و اعتبار کلان است، افزود: طی جلساتی با ستاد بازآفرینی استان مقرر شد که شهرداری با همکاری اداره راه و شهرسازی نسبت به سرمایهگذاری بخش خصوصی و آزادسازی اراضی اقدام کند. تسهیلات نوسازی هم طبق مصوبه وزارت راه ارایه میشود.
خروج مسکن از رکود با نوسازی بافتهای فرسوده
علاوه بر این مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان نیز گفت: در کل کشور بیش از ۱۴۰ هزار هکتار بافت فرسوده و ناکارآمد وجود دارد که همه آنها را میتوان با راهکارهایی که در قالب بازآفرینی شهری تدوین میشود، احیا و نوسازی کرد.
حجتا… غلامی در گفتوگو با صما اظهارکرد: در این راستا قانون خوبی تصویب شده و سند ملی بازآفرینی شهری به تصویب هیأت وزیران رسیده که در آن سند همه موارد لازم از جمله اعطای تسهیلات بانکی، نحوه مشارکت مردم و سرمایهگذاری بخش خصوصی دیده شده است.
وی با بیان اینکه در اصفهان به تنهایی نزدیک به ۱۴ هزار هکتار بافت فرسوده وجود دارد، تصریحکرد: بهطور قطع میتوانیم با زیرساختهایی که فراهم میکنیم، بخش خصوصی را وارد نوسازی این بافتها کرده و مسکن را از وضعیت فعلی رکود خارج کنیم.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.