تعارض و تضاد جدی در زنجیره تولید فولاد کشور

تعارض و تضاد جدی در زنجیره تولید فولاد کشور روز گذشته گزارش کمیسیون صنایع در مورد وضعیت بازار فولاد در مجلس قرائت و طرح توسعه و تولید پایدار فولاد به عنوان طرح پیشنهادی این کمیسیون به مجلس ارائه و اعلام وصول شد. به گزارش مناقصه‌مزایده، حسینعلی حاجی‌دلیگانی؛ نماینده مردم شاهین‌شهر در مجلس شورای اسلامی‌ در […]

تعارض و تضاد جدی در زنجیره تولید فولاد کشور

روز گذشته گزارش کمیسیون صنایع در مورد وضعیت بازار فولاد در مجلس قرائت و طرح توسعه و تولید پایدار فولاد به عنوان طرح پیشنهادی این کمیسیون به مجلس ارائه و اعلام وصول شد.

به گزارش مناقصه‌مزایده، حسینعلی حاجی‌دلیگانی؛ نماینده مردم شاهینشهر در مجلس شورای اسلامی‌ در جریان بررسی گزارش کمیسیون صنایع و معادن درخصوص وضعیت بازار فولاد بیان کرد: سنگ‌آهن بخشی از معادن و ثروت عمومی ‌و انفال است، متأسفانه زنجیره تولید فولاد در کشور ما دچار تعارض و تضاد جدی است، از یکسو خواستار رهاسازی قیمت محصول تولیدی و از سوی دیگر خواستار رانت و یارانه در نهاده‌های تولید همچون تأمین مواداولیه و انرژی هستند و این تضاد به ضرر همه شهروندان است.

وی در ادامه اظهار کرد: آنها که اقتصاد بین‌المللی را به رخ سیاست‌گذاران می‌کشند و خواستار فروش محصولات خود در بازار به نرخ بین‌المللی هستند باید هزینه مواداولیه و نیروی کار و انرژی خود را نیز به نرخ بازار آزاد و بین‌المللی پرداخت کنند. زمانی که یک واحد تولیدی فولاد در یک سال چندین هزار میلیارد تومان سود داشته است همه آن هنر مدیریتی نیست، بلکه بخشی از آن از جیب فقرا به جیب نامرئی آنها رفته است.

نماینده مردم شاهین‌شهر در مجلس شورای اسلامی ‌تصریح کرد: یک ماه پیش فردی نزد بنده آمده و اذعان کرد در طول چند ماه ۲۰ میلیارد تومان در این بازار سود کرده است. این حاصل مدیریت غلط ماست، ایجاد انحصار در خرید هر محصولی از جمله فولاد در بورس خود بستر فساد را ایجاد می‌کند. بورس باید مردمی‌شده و ورود اقشار مختلف به آن آزاد شود.

حاجی‌دلیگانی در پایان تأکید کرد: تعیین قیمت دستوری برای فولاد معنایی ندارد. واحدهای تولیدی قیمت حامل‌های انرژی و مواداولیه خود را نیز باید به قیمت فوب خلیجفارس دهند. دولت نیز باید حقوق خود را از استخراج معادن بر مبنای قیمت معامله شده در بورس اخذ کند. هرگونه معافیت مالیاتی باید حذف شود. کلیه فعالیت‌های زنجیره تولید، عرضه و انبارداری باید شفاف گردد.

همچنین صدیف بدری؛ عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی ‌در این جلسه مشکلات حوزه فولاد را به عدم وجود طرح جامع تولید، عرضه و صادرات فولاد ربط داد و گفت: در واقع این زنجیره مغفول مانده و وزارت صمت طرح جامعی برای آن در نظر نگرفته است.

وی افزود: بیشترین صادرات در حوزه فولاد مربوط به شمش فولاد است که ارزش‌افزوده پایینی دارد. حداکثر فولاد مورد نیاز در داخل کشور ۱۴ تا ۱۵ میلیون تن است، در حالی که تولید سالانه ما به ۳۰ میلیون تومان می‌رسد، در واقع ما دو برابر مصرف کشور، تولید داریم اما براساس گزارش‌هایی که دریافت کردیم امسال کاهش صادرات نسبت به سال قبل داشتیم و این نشان می‌دهد مشکلمان مدیریت در عرضه و صادرات است.

نماینده مردم اردبیل در مجلس با اشاره به اختلاف قیمت بین بورس و بازار حاشیه یادآور شد: تولیدکننده انحصاری فولاد حداکثر ۳۰ درصد را در بورس ارائه می‌کند و مابقی را در بازار آزاد و با سود کلان ارائه می‌کند. ما در حد سه برابر افزایش قیمت داشتیم در حالی که هزینه‌های تولید افزایش آنچنانی نداشته است، از جمله مصالح و خدمات و دستمزد کارگران ثابت بوده است پس این افزایش قیمت به جیب چه کسانی می‌رود؟

بدری در پایان با انتقاد از عرضه گران‌تر فولاد در بازار داخلی تصریح کرد: هیچ تدبیری از سوی مسؤولین وجود ندارد و بازار به حال خود رها شده است. رانت، عدم شفافیت و انحصارگری در ارائه قیمت کاملاً مشخص است و امیدواریم برای حل این مشکل تدبیر شود.

در ادامه سیدغنی نظری‌خانقاه گفت: امروز شاهدیم که ۶۰ درصد فولاد به صورت شمش به فروش می‌رسد و این یعنی خام‌فروشی و این خلاف قانون برنامه ششم توسعه است. تنها ۲۲ درصد سهم فولاد در بورس به فروش می‌رسد و این یعنی عدم اجرای درست قانون و نظارت‌ها در این بخش کار آمد نیست.

وی در ادامه اظهار کرد: تولید در صنعت فولاد حدود دو برابر مصرف داخلی است، اما قیمت آن بالاتر از قیمت‌های عرف بین‌المللی است و این تناقض نشان‌دهنده عدم نظارت بر بازار و سوداگری‌هایی است که توسط دلالان صورت می‌گیرد، و امروزه شاهد رشد سلطان‌های فولاد هستیم.

نماینده مردم خلخال در مجلس تصریح کرد: وزارت صمت در وظایف خود برای نظارت بر بازار کوتاهی کرده و تولیدکنندگان به حال خود رها شده‌اند و هر قیمتگذاری که باب میل خود باشد، انجام می‌دهند و مصرف‌کننده و منافع عمومی‌در نظر گرفته نمی‌شوند و چطور است که یک بنگاه اقتصادی کوچک، یک کشاورز یا یک مغازه دار بارها و بارها مورد نظارت، فشار و بازرسی قرار می‌گیرد، اما کارخانجات فولاد هر طور دلشان بخواهد، قیمتگذاری کرده و محصولات را در بازار عرضه می‌کنند.

نظری در پایان تأکید کرد: وزیر صمت باید تکمیل چرخه نظارت بر عرضه کالا توسط کارخانجات تولید فولاد را در اولویت قرار دهد تا محصولات فولادی به مصرف‌کننده واقعی برسد و دست دلال‌ها و واسطه‌ها کوتاه شود و برابری قیمت‌ها و نظام عرضه و تقاضا در صنعت فولاد ایجاد شود و بورس در عرصه فولاد فعال‌تر عمل کند.