نحوه واگذاری، مالکیت معدن طلای اندریان شفاف و اصولی نیست

عضو کمیسیون صنایع و معادن نحوه واگذاری، مالکیت معدن طلای اندریان شفاف و اصولی نیست عضو کمیسیون صنایع و معادن و نماینده مردم ورزقان در مجلس شورای اسلامی ‌با بیان اینکه فعالیت معدن طلای اندریان از نظر نحوه واگذاری، مالکیت و سهامداران و روش‌های استخراج و فرآوری شفاف و اصولی نیست، گفت: همه این موارد […]

عضو کمیسیون صنایع و معادن

نحوه واگذاری، مالکیت معدن طلای اندریان شفاف و اصولی نیست

عضو کمیسیون صنایع و معادن و نماینده مردم ورزقان در مجلس شورای اسلامی ‌با بیان اینکه فعالیت معدن طلای اندریان از نظر نحوه واگذاری، مالکیت و سهامداران و روش‌های استخراج و فرآوری شفاف و اصولی نیست، گفت: همه این موارد را به جد در شورای معادن آذربایجان‌شرقی پیگیری می‌کنیم.

ا…‌وردی دهقانی در گفت‌وگو با ایرنا، با بیان اینکه تا امروز هویت نماینده گرجستانی شرکت پیمانکار معدن طلای اندریان و کیفیت واگذاری آن در سال‌های قبل مشخص نشده است، افزود: مدارکی داریم که آلوده بودن آب‌های زیرزمینی منطقه توسط معدن را نشان می‌دهد و همین امر استفاده از روش‌های پاک استخراج طلا در معدن اندریان را دوچندان می‌کند.

دهقانی با اشاره به اینکه معدن طلای اندریان در زمان حاضر با مشکلات اجتماعی در قالب مرگ هشت، ۹ نفر از برداشت‌کنندگان قاچاق خاک و سنگ طلا و عدم شفافیت در استخراج مواجه است، گفت: اینهایی که به عنوان پیمانکار و مالک معدن در منطقه فعالیت می‌کنند، اصلاً کارشناس معدن نیستند.

وی ادامه داد: قانون اساسی برای فعالیت اتباع خارجی در ایران محدودیت‌هایی قائل شده و آنان نمی‌توانند حتی یک درصد نیز در معادن کشورمان سهم داشته باشند؛ البته خارجی‌ها می‌توانند در طرح‌های عمدنی سرمایه‌گذاری کنند، ولی نمی‌توانند سهامدار باشند و منابع کشور را در اختیار بگیرند.

وی با بیان اینکه در پشت معدن طلای اندریان یک مافیا خوابیده است، تشریح کرد: ما نه‌تنها با فعالیت معدن مخالف نیستیم، بلکه بر این باوریم که این معدن دارایی ماست و باید از آن برای اشتغالزایی، ایجاد ارزش‌افزوده و تولید ثروت حداکثر استفاده را کنیم و مردم منطقه منتفع شوند، اما این کار باید به شکل شفاف و بر مبنای رعایت اصول و مقررات در ابعاد اقتصادی و زیست‌محیطی انجام شود.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی‌، گفت: مافیایی که به صورت غیرقانونی، غیراصولی و غیرشفاف از معدن طلای اندریان استفاده می‌کنند، منافع‌شان را در خطر می‌بینند و برای گل‌آلود کردن آب اقدام به شایعه پراکنی و تحریف اظهارات اینجانب در فضای مجازی می‌کنند که هدفشان تشویق اذهان مردم و مسؤولان است.

دهقانی با بیان اینکه به نقل از من نوشته‌اند که معدن طلای اندریان در ازای دریافت اس۳۰۰ به روس‌ها واگذار شده است، افزود: وقتی سامانه سوم خردادماه را تولید و پهپاد آمریکایی را نیز با آن ساقط کرده‌ایم، نیازی به اس۳۰۰ نداریم، ضمن اینکه این معدن اصلاً در دست روس‌ها نیست.

وی با اشاره به اینکه کسانی که پشت سر این شایعات هستند، هدفشان گل‌آلود کردن آب است و شاید در برخی نهادها نیز دست دارند، تشریح کرد: در ظاهر شرکتی به نام «لاسورا» که گفته می‌شود در قبرس ثبت شده است، پیمانکار استخراج طلا از معدن اندریان و شخصی گرجستانی به نام «لبدوف» نیز نماینده آن در معدن است.

دهقانی اضافه کرد: واقعیت این است که صاحب اصلی شرکت «لاسورا» تاکنون در ایران دیده نشده است و به منطقه نیامده و معلوم نیست که آیا وجود خارجی دارد یا نه و این وضعیت این گمانه را در افکار عمومی‌تقویت می‌کند که معدن در اصل توسط شرکت‌های ایران و به نام شرکت خارجی مدیریت و استخراج می‌شود.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه قرارداد استخراج از معدن طلای اندریان حدود سال ۱۳۸۶ با شرکت «زرین‌داغ آستارگان» منعقد شده است، اظهار کرد: در زمان حاضر ۷۳ درصد سهام معدن در اختیار شرکت «لاسورا»، ۱۳درصد متعلق به «شرکت منطقه‌ای معادن آذربایجان»، ۹درصد در اختیار آقای هبرامه و سه درصد نیز در اختیار آقای ‌هاشمی ‌است.

وی افزود: حال باید بررسی کنیم که آیا یک شرکت خارجی می‌تواند ۷۵ درصد سهام معدن طلای اندریان را تصاحب و مدیریت کند، هر چند باز هم تأکید دارم که از هرگونه سرمایه‌گذاری خارجی در معادن استقبال می‌کنیم، اما سرمایه‌گذاری با سهامداری متفاوت است.

نماینده مردم ورزقان در مجلس شورای اسلامی ‌یادآوری کرد: افرادی که این معدن را تصاحب و مشکلاتی را در منطقه ایجاد کرده‌اند، به‌دنبال گل‌آلود کردن آب از طریق شایعهپراکنی و نسبت دادن اظهارات دروغ به بنده در مورد این معدن هستند.

دهقانی گفت: ما به‌دنبال اصلاح فرآیند استخراج و فرآوری معدن طلای اندریان هستیم، زیرا سیانور مورد استفاده برای فرآوری در این معدن بیشتر از حد استاندارد و بازدهی روش هیپلیچینگ به‌کار رفته در آن نیز بسیار پایین است و ما هم بر اصلاح این روند تأکید داریم.

وی با بیان اینکه بهره‌برداران معدن اندریان به شکل غیراصولی از آن برداشت می‌کنند و قاچاق و برداشت‌های غیراصولی مردم محلی نیز ریشه در خود معدن دارد، ادامه داد: براساس قانون تأمین امنیت معدن برعهد بهره‌بردار است و اگر آنان نخواهند یک گرم سنگ و خاک نیز از آنجا قاچاق نمی‌شود.

دهقانی گفت: تعدادی اشخاص مجهول‌الهویه در این معدن هستند که فقط اسامی‌شان را داریم و تاکنون پاسخی به شبهات نداده‌اند و شایعهپراکنی آنان موجب نمی‌شود که ما از احقاق حقوق اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی مردم عقب‌نشینی کنیم.

وی افزود: در شرایط فعلی معدن هیچ فایدهای برای منطقه ندارد، زیرا در سه سال اخیر حدود دومیلیارد تومان حقوق دولتی داده‌اند، در حالی که ده‌ها میلیارد تومان خسارت به منابع طبیعی و محیطزیست منطقه خسارت زده‌اند.

وی ادامه داد: سنگ و خاک طلایی که از معدن طلای اندریان قاچاق می‌شود به صورت غیرکارشناسی و غیرعلمی‌در تبریز و اطراف آن استخراج می‌شود که محیطزیست هیچ‌گونه نظارتی ندارد، زیرا کار در کارگاه‌های خانگی انجام می‌شود.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، ‌تشریح کرد: وقتی ۶۸ تن سنگ طلای قاچاق در سال گذشته و ۱۶ تن امسال کشف می‌شود و میزان کشف‌ها نیز چندین برابر این مقدار است، این سؤال از محیطزیست پیش می‌آید که اینها کجا فرآوری می‌شوند.

دهقانی یادآوری کرد: بر این اساس رسیدگی به مشکلات مبتلابه معدن طلای اندریان در اولویت شورای‌عالی معادن آذربایجان‌شرقی است و ما نیز پیگیر آن هستیم.