مالیات بر صادرات گره کور صنعت فولاد

مالیات بر صادرات گره کور صنعت فولاد گروه زمین‌ومعدن – موضوع اخذ مالیات از زنجیره فولاد در کمیسیون صنایع و معادن مجلس در حالی کلید خورد که در نیمه نخست امسال تمامی ‌اقلام صادراتی شمش، مقاطع طویل و تخت فولادی با کاهش متوسط ۴۰ درصدی روبه‌رو شدند. موضوع تصویب عرضه اجباری سنگ‌آهن در بورسکالا و […]

مالیات بر صادرات گره کور صنعت فولاد

گروه زمین‌ومعدن – موضوع اخذ مالیات از زنجیره فولاد در کمیسیون صنایع و معادن مجلس در حالی کلید خورد که در نیمه نخست امسال تمامی ‌اقلام صادراتی شمش، مقاطع طویل و تخت فولادی با کاهش متوسط ۴۰ درصدی روبه‌رو شدند. موضوع تصویب عرضه اجباری سنگ‌آهن در بورسکالا و تعیین قیمت آن براساس رقابت، می‌تواند پیامد آن را به دنبال داشته باشد که قیمت کنسانتره و گندله و آهن‌اسفنجی کشور به میزان قابل‌ملاحظه‌ای افزایش و به مرز قیمت‌های صادراتی برسد.

امروز با وجود مازاد ۱۰میلیون تنی تولید فولاد نسبت تقاضای داخلی و نیار ارزی کشور و باوجود مخالفت اتاق بازرگانی و انجمن‌های تخصصی ذی‌ربط، کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای‌اسلامی ‌اقدام به تأیید اخذ مالیات از صادرات زنجیره فولاد کرده و معاونت امور معادن و صنایع‌معدنی وزارت صمت نیز با این‌پیشنهاد موافقت دارد.

در این رابطه سیدرسول خلیفهسلطانی؛ دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: اکنون صادرات فولاد ایران با هزینه‌های تحمیلی سنگین ناشی از تحریم‌ها محقق می‌شود و آنچه تاکنون مانور صادرکنندگان ایرانی در بازارها را به دنبال داشت، نبود بار مالیاتی بود، اما وضع مالیات این امکان را از صادرکنندگان کشور در بخش فولاد خواهد گرفت.

دبیر انجمن یاد شده، خاطرنشان‌کرد: نبود مالیات امکان تخفیف به خریداران فولاد ایران را فراهم ساخته بود، اما وضع مالیات مانع از تمایز قیمت فولاد ایران، نسبت به سایر تولیدکنندگان و صادرکنندگان می‌شود.

وی تأکید کرد: نبود مالیات و قیمت‌های غیررقابتی ایران سبب می‌شود که طرف‌های تجاری ریسک معامله با ایران را نپذیرند.

آمارهای انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نشان می‌دهد که حجم صادرات شمش و تولیدات فولادی ایران در شش ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال به ترتیب ۱۹ و ۴۹ درصد کاهش داشته است.

خلیفهسلطانی تأکیدکرد: پیشتر مسؤولان کشور فولادسازان را ترغیب کردند که برنامه امسال را برپایه جذب پنج میلیارد دلار از محل صادرات قرار دهند، اما بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌های صادره سدی برای تحقق این مهم است و اکنون نیز اگر بحث مالیات در صحن مجلس شورای‌اسلامی ‌مصوب شود، قفلی بر پای صادرات خواهد شد.

وی گفت: امروز در شرایط تحریم‌های سخت پیشروی ایران، مسؤولان باید در اندیشه مشوق‌های صادراتی و سهولت صادرات باشند، اما ابزارهایی مانند مالیات مانع از تحقق این مهم خواهند شد.

دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران افزود: ایران امروز در بین ۱۰ تولیدکننده شاخص فولاد جهان قرار دارد و ابزار صادرات موجب توسعه این بخش و ارتقای جایگاه آن در عرصه بین‌المللی می‌شود، اما موانع ایضایی و اخذ مالیات، مانعی برای توسعه آن است.

همچنین سیدمحمد احرامیان؛ تولیدکننده فولاد با اشاره به اینکه در شرایط فعلی تولیدکنندگان فولاد با مشکلات متعددی روبه‌رو هستند که اصلی‌ترین آنها قیمت‌های دستوری است تصریح کرد: باید از وزارت صمت پرسید؛ آیا در طول دو سالی که قیمت‌گذاری محصولات فولادی به‌صورت دستوری انجام شده، اثرات مثبتی هم داشته است یا خیر؟ آیا قیمت خودرو، مسکن و سایر کالاها که به‌نوعی با محصولات فولادی در ارتباط هستند ارزان شده‌اند؟! وی اضافه کرد: دولت صادرات فولاد را به تنظیم بازار داخل گره زده است که این موضوع اصلاً کارشناسی‌شده و منطقی نیست.

احرامیان با تأکید بر اینکه «مگر بازارهای صادراتی به این راحتی در اختیار تولیدکنندگان قرار گرفته است؟»، گفت: دولت با تصمیمات غیرکارشناسی مشکلات تولیدکنندگان را حتی در بازارهای صادراتی افزایش داده است. تصمیمات غیرمنطقی عاملی می‌شود تا اعتبار کشور در عرصه بین‌المللی مختل شود و آن بازارهای صادراتی که توسط تولیدکنندگان به‌زحمت به دست آمده است از دست خواهد رفت.

این تولیدکننده فولاد با اعلام اینکه میزان تولید فولاد در کشور حدود ۳۰ میلیون تن است ولی نیاز داخل ۱۵ میلیون تن اعلام شده است، افزود: باید پرسید؛ آیا تنظیم بازار ۱۵ میلیون تن فولاد در کشور تا به این حد مشکل است که آقایان تدبیر مناسبی را به‌کار نمی‌گیرند و فقط سنگ‌اندازی می‌کنند؟! راه علاج تعیین قیمت فولاد مطابق با عرضه و تقاضاست تا در نهایت بازار به‌سمت تعادل حرکت کند و قیمت‌ها منطقی شود.