ماجرای ثبت جهانی گرمترین نقطه زمین ثبت جهانی کویر لوت در فلات مرکزی ایران سالهاست از سوی مسؤولان میراث فرهنگی کرمان وعده داده میشود اما به سرانجام نمیرسد. به گزارش مهر، بخش قابلتوجهی از شمال استان کرمان را مناطق کویری بکر و دستنخوردهای تشکیل داده است که تا ۱۰ سال قبل حتی تا ۵ کیلومتری […]
ماجرای ثبت جهانی گرمترین نقطه زمین
ثبت جهانی کویر لوت در فلات مرکزی ایران سالهاست از سوی مسؤولان میراث فرهنگی کرمان وعده داده میشود اما به سرانجام نمیرسد.
به گزارش مهر، بخش قابلتوجهی از شمال استان کرمان را مناطق کویری بکر و دستنخوردهای تشکیل داده است که تا ۱۰ سال قبل حتی تا ۵ کیلومتری این بیابان شناختهشده نبود و از آن بهعنوان بزرگترین مخاطره استان کرمان یاد میشد و گاه مشکلات و دردسرهای ناشی از وضعیت اقلیمی استان کرمان نیز به گردن کویر انداخته میشد.
اما از ۱۰ سال قبل رفتهرفته نگاهها با کویر لوت در استان کرمان تغییر کرد و ماجراجوهای طبیعتگرد با راهاندازی گروههای مختلف وارد کویر شدند و به کاوش این بخش از سرزمین داخلی پرداختند.
امروز نیز با وجود کاوشهای متعدد انجامشده گروههای کاوش از استانهای مختلف اقدام به بازگشایی برخی از راههای کویر میکنند.
۷۰ درصد کویر لوت در کرمان قرار دارد
مهمترین عامل شناخت بیشتر کویر کرمان احداث جاده شهداد به نهبندان بود که موجب شد راه کرمان به سمت خراسانجنوبی و خراسان رضوی ساعتها کاهش یابد.
احداث کمپ کویری شهداد و ایجاد زیرساختهای گردشگری رفتهرفته بر تعداد گردشگران عادی که از کویر بازدید میکردند، افزود و زیباییهای کویر ازجمله نبکاها که از آنها بهعنوان گلدانهای طبیعی کویر یاد میشود، بزرگترین تپههای شنی جهان، کلوتهای شهداد و گرمترین نقطه زمین در گندم بریان و کویر داخلی و همچنین رصد آسمان کویر موجب شد هرساله هزاران نفر از گردشگران وقت خود را در کویر شهداد بگذرانند.
نکته قابلتوجه حضور گسترده گردشگران از کشورهای سردسیر و اروپایی از این منطقه است و به همین دلیل کویر لوت جزو مهمترین جاذبههای طبیعی ایران شد و از سالها قبل قرار شد که کویر لوت بهعنوان نخستین جاذبه طبیعی ایران در فهرست آثار جهانی ثبت شود. نکته قابلتوجه حضور گسترده گردشگران از کشورهای سردسیر و اروپایی از این منطقه است و به همین دلیل کویر لوت جزو مهمترین جاذبههای طبیعی ایران شد و از سالها قبل قرار شد که کویر لوت بهعنوان نخستین جاذبه طبیعی ایران در فهرست آثار جهانی ثبت شود.
اما روند ثبت پرونده این عرصه طبیعی در نهایت به مسیری کشیده شده که بخشهایی از کویر لوت در سیستان و بلوچستان و خراسانجنوبی نیز به این پرونده افزوده شد هرچند که ۷۰ درصد از این عرصه در استان کرمان است اما در نهایت این پرونده بهصورت مشترک بین ۳ استان درآمده است.
اما روند تکمیل پرونده و ثبت جهانی این عرصه نیز داستانی دارد به گمنامی پرونده کویر لوت، بسیار آهسته و کند پیش میرود و گاهی دچار چنان دردسرهایی میشود که نشان از بیتوجهای به این پتانسیل کویر دارد.
بهطوریکه در روزهای انتهایی سال گذشته گزارشهای گردشگرانی که به کمپ کویری مسافرت میکردند نشان میداد که این کمپ در وضعیت بسیار بدی قرارگرفته است و هیچگونه خدماتی به مردم ارایه نمیکند که در نهایت پس از پیگیریهای خبری و رسانهای در نهایت گفته میشود با ورود بخش خصوصی بار دیگر این کمپ نیز فعال شده است.
هرچند که سیاست اصلی مسؤولان میراث فرهنگی کرمان استفاده از گزینه بومگردی در راستای رونق صنعت گردشگری در استان است اما عدم وجود و توسعه زیرساختها در کویر نیز مشکلی قابلتوجه است که گردشگران را از این قطب گردشگری فراری میدهد.
حالا درحالیکه مسیر ثبت جهانی این عرصه طبیعی که بسیار مورد توجه گردشگران بینالمللی است بهکندی طی میشود که مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان بار دیگر از مطرحشدن این پرونده در اجلاس بعدی یونسکو خبر میدهد که اگر چنین شود تعداد آثار ثبت جهانی استان کرمان عملاً به ۴ اثر افزایش خواهد یافت و در کشور رکورددار خواهد شد.
پرونده کویر لوت در اجلاس استانبول مطرح میشود
محمود وفایی در این خصوص میگوید: اجلاس آینده یونسکو اواخر تیرماه امسال در استانبول ترکیه برگزار میشود.
وفایی با اشاره به اینکه در این جلسه پرونده کویر لوت برای ثبت نخستین میراث طبیعی ایران مطرح میشود، گفت: بخش زیادی از کویر لوت در استان کرمان واقعشده و میراث طبیعی ارزشمندی به شمار میرود.
مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان با بیان اینکه در مدت ۵ سال گذشته همه تلاشهای لازم برای اینکه این پرونده ثبت یونسکو شود، انجامشده افزود: هیچ کم و کاستی در مستندات این پرونده وجود ندارد و امیدواریم که اواخر تیرماه شاهد اخبار خوبی در حوزه ثبت میراث باشیم.
وی ابراز امیدواری کرد: با ثبت جهانی کویر لوت چهارمین اثر جهانی استان کرمان ماندگار شده و کرمان به قلههای جهانی میراث ایران نزدیک شود.
روند ثبت پرونده جریان عادی خود را طی میکنند و اقدامات و هماهنگیهای لازم از سوی میراث فرهنگی کرمان انجامشده و در چندین نوبت بازدیدهای لازم از کویر نیز توسط بازرسان یونسکو انجامشده است در همین راستا محمدجهانشاهی، معاون گردشگری استان کرمان نیز در گفتوگو با مهر میگوید: روند ثبت پرونده جریان عادی خود را طی میکنند و اقدامات و هماهنگیهای لازم از سوی میراث فرهنگی کرمان انجامشده و در چندین نوبت بازدیدهای لازم از کویر نیز توسط بازرسان یونسکو انجام شده است.
وی تصریح کرد: روزگاری بیابان در کرمان تهدید محسوب میشد اما حالا با یک تغییر دیدگاه از این منطقه خلق ثروت میکنیم.
وی گفت: بسیاری از کشورها از کویر بهعنوان یک جاذبه اصلی برای جذب گردشگر استفاده میکنند و ما هم همین مسیر را طی کردهایم بهطوریکه آمار نشان میدهد در سال گذشته تعداد ورود گردشگران خارجی به استان کرمان افزایش قابل توجه داشته است.
جهانشاهی ادامه داد: ۵ سال تمام تلاش برای ثبت این منطقه انجامشده است و با توجه به قرار گرفتن بخش اعظم کویر لوت در استان کرمان ثبت این پرونده میتواند در راستای توسعه گردشگری تأثیرگذار باشد زیرا مکانهای ثبت جهانی مورد توجه گردشگران قرار میگیرد.
وی بیان کرد: هماکنون ارگ بم، باغ شاهزاده و روستای میمند در کرمان ثبت جهانی هستند و قناتهای استان نیز در نوبت مطرحشدن در یونسکو است.
شهر افسانهای کویر در مسیر ثبت جهانی
وی با اشاره به محروم بودن مردم منطقه کویر لوت افزود: فرهنگ این مردم بسیار غنی و از خردهفرهنگهای عمیق کشور است که عقبه چندین هزار ساله دارند و افزایش بومگردی در منطقه میتواند منجر به زندگی بهتر برای این مردم و جلوگیری از مهاجرت شود.
جهانشاهی ادامه داد: مکانهای زیبایی مانند کلوتها (شهر افسانهای)، رود شور، گندم بریان، ریگ یلان در این پرونده قرار دارد.
وی بیان کرد: هیچ مشکلی درزمینه ثبت این پرونده وجود ندارد و پرونده بهزودی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
وی در خصوص اینکه اگر این پرونده در جلسه پیش رو ثبت جهانی نشود چه روی خواهد داد، گفت: در این صورت پرونده برگشت داده میشود تا ایرادهای لازم رفع و مجدداً پرونده به نشست بعدی ارایه شود.
وی ادامه داد: با این وجود لوت شانس بسیار بالایی برای ثبت جهانی دارد و امیدواریم این روند در جلسه استانبول طی شود.
مردم کرمان امیدوارند روند ثبت این پرونده در یونسکو با همکاری مسؤولان انجام شود و سرنوشتی مانند روستای میمند پیدا نکند و سالها در مسیر رفع ایرادها سردرگم نشود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.