ستاد مبارزه با قاچاق: گوشی‌های برند معروف از بازار جمع‌آوری می‌شوند!

گروه ارتباطات – صرف نظر از موضوعات اساسی که این طرح برای مبارزه با قاچاق گوشی‌های هوشمند به بازار کشور در بر دارد همواره آن‌چه کاربران و مشتریان گوشی‌های هوشمند را نگران می‌کرد تبعات و عوارض جانبی طرح رجیستری بود که اکنون به تدریج خودنمایی می‌کند. بر این اساس که قرار است به زودی همه […]

گروه ارتباطات – صرف نظر از موضوعات اساسی که این طرح برای مبارزه با قاچاق گوشی‌های هوشمند به بازار کشور در بر دارد همواره آن‌چه کاربران و مشتریان گوشی‌های هوشمند را نگران می‌کرد تبعات و عوارض جانبی طرح رجیستری بود که اکنون به تدریج خودنمایی می‌کند. بر این اساس که قرار است به زودی همه گوشی‌های هوشمند اپل یا همان آیفون از بازار جمع‌آوری شوند!

در حالی که چندی پیش خبر اجرای طرح رجیستری موبایل در کشور به یکباره مطرح شد و هدف از آن مبارزه با ورود گوشی‌های هوشمند قاچاق به کشور اعلام شده بود، اکنون اولین نتایج و تبعات این طرح به تدریج خود نمایی می‌کند. براساس اعلام مدیر کل دفتر مبارزه با قاچاق کالا قرار است تمامی گوشی‌های آیفون از بازار جمع‌آوری شوند.

به گزارش مناقصه‌مزایده، موضوع طرح رجیستری موبایل در کشور که پیش از این برای چندین سال اجرایی شده بود از چندی پیش مجدداً مطرح شد و اکنون به نظر از اوایل مرداد ماه اجرایی خواهد شد.

این موضوعی است که عباس‌نخعی به آن اشاره کرده است. به گفته وی، در حال حاضر ابلاغ جمع‌آوری گوشی‌های تلفن همراه این برند از بازار داده شده است. این موضوع در پی تصمیمی است که براساس آن، تنها گوشی‌هایی قابلیت فعالیت و خرید و فروش در کشور را داشته باشند که دارای نمایندگی در کشور هستند.

مدیرکل دفتر مبارزه با قاچاق کالای هدف با بیان این‌که کمپانی آیفون تنها تا پیش از اجرای طرح رجیستری، فرصت تأسیس نمایندگی در کشور را دارد، گفت: ابلاغیه جمع‌آوری موبایل‌های این برند صادر شده و در صورت عدم تأسیس نمایندگی، گوشی‌های موبایل آن جمع می‌شوند.

عباس‌نخعی با اشاره به در پیش رو بودن اجرایی شدن طرح رجیستری موبایل و لزوم ورود نمایندگی‌ها به کشور اظهار کرد: در حال حاضر تصمیم بر این است که تنها گوشی‌هایی قابلیت فعالیت و خرید و فروش در کشور را داشته باشند که دارای نمایندگی در کشور هستند، ولی این امکان نیز وجود دارد که پس از اجرای این طرح، تصمیمات جدیدی در این حوزه اتخاذ شود.

مدیرکل دفتر مبارزه با قاچاق کالای هدف ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در خصوص برخی برندهای تلفن همراه موجود در بازار از جمله گوشی‌های «آیفون» گفت: در حال حاضر ابلاغ جمع‌آوری گوشی‌های تلفن همراه این برند از بازار داده شده است.

وی خاطرنشان کرد: اگر تا روز اجرای طرح رجیستری، این کمپانی اقدام به ثبت نمایندگی رسمی در کشور نکند قطعاً تمام گوشی‌های تلفن همراه این برند جمع‌آوری خواهند شد و به هیچ عنوان قابلیت رجیستر شدن را نخواهند داشت.

نخعی افزود: در حال حاضر ما ابلاغیه جمع‌آوری گوشی‌های تلفن همراه این برند را به تمام استان‌ها اعلام کرده‌ایم و در صورت عدم تأسیس نمایندگی این برند در کشور تا روز اجرای طرح رجیستری، تمام محصولات موبایل این برند از سطح بازار جمع‌آوری خواهد شد.

عباس‌نخعی پیش از این در خصوص زمان اجرای طرح رجیستری موبایل نیز گفته بود که با توجه به اتمام مقدمات این طرح و تأکید معاون اول رییس‌جمهور بر اجرای هرچه سریعتر این طرح، طرح رجیستری موبایل تا اول مرداد ماه اجرایی خواهد شد.

آن گونه که مشخص است با اعلام دفتر مبارزه با قاچاق کالای هدف به زودی یکی از امن‌ترین، با کیفیت‌‌ترین و محبوب‌‌ترین گوشی‌های هوشمند دنیا از بازار ایران جمع‌آوری می‌شود.

نکته جالب ماجرا در آن است که طرح جدید رجیستری با تصمیمی که مسؤولان درمورد نمایندگی‌های شرکت‌های خارجی اتخاذ کرده‌اند، منجر به آن خواهد شد که بازار ایران به کلی از گوشی‌های هوشمند آمریکایی خالی شود و این موضوع قطعاً محصولات مایکروسافت را نیز شامل خواهد شد.

عوارض جانبی طرح رجیستری

این در حالی است که بدون هیچ شکی طرح رجیستری و تصمیم مسؤولان برای این موضوع نمی‌تواند منجر به آن شود که شرکت‌هایی مانند اپل و مایکروسافت اقدام به افتتاح دفتر نمایندگی در ایران کنند. هرچند موضوع برداشته شدن تحریم‌ها از روی ایران به شرکت‌های آمریکایی اجازه مراوده اقتصادی با ایران را بدون پیش شرط می‌دهد اما تجربیات یک‌سال گذشته نشان داده است که هنوز موضوعات مهم‌تری از تحریم باقی است که بتوان برای ایجاد نمایندگی این شرکت‌ها در داخل کشور امیدوار بود.

حتی صرف‌نظر از این مشکلات طبق گفته مسؤولان این طرح قرار است از ابتدای مرداد ماه اجرایی شود و با توجه به آن‌که در این مدت به هیچ وجه مکان راه‌اندازی نمایندگی یک شرکت بزرگ در ایران وجود ندارد، تبعات یک چنین تصمیمی بزرگ و گسترده است.

بدون هیچ شکی اولین عارضه جانبی این موضوع آن است که بهای گوشی‌های هوشمند آیفون و تمامی گوشی‌های هوشمند دیگر ساخت کشورهای آمریکایی یا شرکت‌هایی که در ایران نمایندگی ندارند به شکلی وحشتناک افزایش خواهد یافت. اگر قرار باشد بعد از اجرای طرح رجیستری دسترسی کاربران ایرانی به این گوشی‌های هوشمند قطع شود –برای مدتی نامعلوم– قطعاً بازار سیاهی که در این مدت کوتاه باقی مانده تا اجرای نهایی طرح پیرامون این محصولات شکل می‌گیرد گسترده و اساسی خواهد بود.

این موضوع تنها نتیجه‌ای که در بر دارد گذاشتن هزینه‌های اضافی بر روی دست مشتریان برای خرید گوشی‌های هوشمند مورد علاقه خود است و تنها دردسر‌های مضاعف را برای مشتریان ایرانی ایجاد خواهد کرد.

در این طرح که با مشارکت گمرک، اصناف، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، وزارت ارتباطات و اپراتورهای تلفن همراه به اجرا گذاشته خواهد شد، خدمات مخابراتی تمام اپراتور‌ها تنها به گوشی‌های موبایلی ارایه داده خواهد شد که از مبادی رسمی و به صورت قانونی وارد شده و کدهای مخصوص این طرح را اخذ کرده باشند.

اتحادیه موبایل در جریان ابلاغیه جمع‌آوری آیفون از بازار نیست

رییس اتحادیه دستگاه‌های مخابراتی با بیان این‌که از ابلاغیه‌ جمع‌آوری آیفون از بازار بی‌خبریم، گفت: سرنوشت این روش اجرای رجیستری برای مقابله با قاچاق بدون اطلاع اتحادیه پر ابهام‌ است.

غلامحسین‌کریمی در واکنش به اظهارات مدیرکل ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز که از صدور ابلاغیه جمع‌آوری گوشی‌های برند اپل از بازار خبر داده، گفت: اتحادیه دستگاه مخابراتی موافق مبارزه با قاچاق است اما با روش فعلی مخالف است زیرا کار از طریق کارشناسان پیگیری نمی‌شود.

رییس اتحادیه دستگاه‌های مخابراتی افزود: مبارزه با قاچاق باید در کنار اتحادیه و با همکاری دیگر ارگان‌‌ها باشد در حالی که اکنون این موضوع بدون مشورت با اتحادیه انجام شده است.

وی گفت: علاوه بر این، اگر ابلاغیه‌ای درباره جمع‌آوری گوشی‌های برندی صادر شده این ابلاغیه باید از طریق اتحادیه به اطلاع اعضا رسانده شود در حالی که اتحادیه از چنین ابلاغیه‌ای بی‌خبر است.

کریمی گفت: اتحادیه‌، پیگیر موضوع خدمات پس از فروش و نظارت گوشی موبایل است و چگونه چنین طرحی بدون نظر اتحادیه موفقیت‌آمیز خواهد بود؟

رییس اتحادیه دستگاه‌های مخابراتی گفت: در حال حاضر هیچ شرکتی نمایندگی رسمی اپل را در ایران ندارد و درباره برندهای کره‌ای و چینی گوشی موبایل تقریباً نمایندگی به صورت مستقیم است.

وی ادامه داد: درباره اپل نیز اگر از اتحادیه مشورت می‌گرفتند نظر اتحادیه این بود که با توجه به پر استفاده بودن گوشی‌های آیفون بهتر است واردکنندگان مجاز این برند مشخص شوند و تعداد دستگاه‌هایی که وارد کرده‌اند همراه با IMEI مشخص شود. زیرا نمی‌توان یک برند پر استفاده را از بازار حذف کرد.

کریمی تصریح کرد: علاوه بر نمایندگی‌های غیرمستقیمی که اقدام به واردات گوشی‌های موبایل اپل می‌کنند، هم‌اکنون ۴ تا ۵ شرکت دیگر نیز در اتحادیه دستگاه‌های مخابراتی برای درخواست مجوز واردات گوشی‌های اپل تشکیل پرونده داده‌اند که هنوز چیزی به اتحادیه ارایه نکرده‌اند.

محدودیت در واردات برند‌های موبایل زمینه ساز دور زدن رجیستری

رییس اتحادیه فن‌آوران رایانه تهران در واکنش به اظهارات مدیرکل ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز برای جمع‌آوری گوشی‌های آیفون، گفت: چنین اقداماتی تنها سبب افزایش قاچاق کالا خواهد شد و در آستانه اجرای طرح رجیستری حتی به پیدا شدن راه‌هایی برای دور زدن این طرح کمک خواهد کرد.

مهدی‌میرمهدی در واکنش به اظهارات مدیرکل ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز که از صدور ابلاغیه جمع‌آوری گوشی‌های آیفون به دلیل نداشتن نمایندگی این برند در کشور در آستانه اجرای رجیستری گوشی موبایل، خبر داد، گفت: این محدودیت‌ها تنها به نفع فروشنده خواهد بود زیرا موبایل آیفون کالای پراستفاده‌ای است که به دلیل وجود متقاضی عرضه این کالا نیز انجام خواهد شد و پس از این اقدام قیمت این کالا افزایش خواهد یافت و قاچاق آن نیز بیش‌تر می‌شود.

رییس اتحادیه فن‌آوران رایانه تهران گفت: تجربه نشان داده چنین اقداماتی تنها سبب افزایش قاچاق کالا خواهد شد و در آستانه اجرای طرح رجیستری حتی به پیدا کردن راه‌هایی برای دور زدن این طرح کمک خواهد کرد.

وی با یادآوری این‌که گوشی موبایل و تبلت‌های سیم کارت اپل در حوزه فعالیت اتحادیه موبایل و مک‌بوک‌های اپل در حوزه فعالیت اتحادیه فن‌آوران است، گفت: به جز گوشی مویایل و تبلت‌ها، دیگر محصولات اپل اغلب از طریق واردکننده‌های رسمی وارد کشور می‌شوند و بحث قاچاق درباره آن‌ها چندان مصداق ندارد.

 

ITabnak.ir-Farsnews.com-Tasnimnews.com