جهش کرونا مانع خوشبینی به دورنمای نفت شد امیدواریای که بازار نفت در روزهای اخیر با خبر ساخت واکسن کووید۱۹ شرکت فایزرهای و بایو انتک پیدا کرد به دلیل ادامه شیوع مهارناپذیر ویروس کرونا موفق نشد، چشم انداز بازار نفت را روشن کند. به گزارش ایسنا، آژانس بینالمللی انرژی، اوپک و اداره اطلاعات انرژی آمریکا […]
جهش کرونا مانع خوشبینی به دورنمای نفت شد
امیدواریای که بازار نفت در روزهای اخیر با خبر ساخت واکسن کووید۱۹ شرکت فایزرهای و بایو انتک پیدا کرد به دلیل ادامه شیوع مهارناپذیر ویروس کرونا موفق نشد، چشم انداز بازار نفت را روشن کند.
به گزارش ایسنا، آژانس بینالمللی انرژی، اوپک و اداره اطلاعات انرژی آمریکا پس از اعلام خبر نتایج موفقیتآمیز آزمایش واکسن شرکت داروسازی آمریکایی فایزر و شرکت بیوتکنولوژی آلمانی بایو انتک در دوشنبه هفته گذشته، جدیدترین گزارشهایشان از دورنمای بازار نفت را منتشر کردند، اما در این گزارشها پیشبینی تقاضا برای نفت مورد بازنگری صعودی قرار نگرفت و برعکس، پیشبینی میزان مصرف نفت کاهش داده شد.
موانع کوتاهمدت تأثیرگذار بر تقاضا برای نفت همچنان هرگونه سیگنال مثبت مربوط به نتایج موفقیتآمیز واکسنهای در حال ساخت را تحتالشعاع قرار داده و تولیدکنندگان نفت را تا اواسط سال میلادی آینده با چندین ماه دشوار و پس از آن با روند احیای مبهم روبهرو کرده است.
پیشبینی این آژانسها بر این نکته تأکید دارد که در کوتاهمدت تقاضا به جای احیاء، از بین میبرد. هر سه آژانس دورنمای تقاضای جهانی برای نفت در سهماهه جاری و سهماهه نخست سال ۲۰۲۱ را به دلیل افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا در اروپا و آمریکا و وضع محدودیتهای بیشتر برای جابهجایی و فعالیت اقتصادی، تنزل دادند.
نابودی تقاضا
آژانس بینالمللی انرژی و اوپک که در اروپا مستقر هستند، نسبت به تأثیر محدودیتها روی تقاضا برای نفت بدبینی بیشتری نشان داده و برآوردشان از میزان مصرف در سهماهه چهارم امسال را حدود ۱٫۲ میلیون بشکه در روز در مقایسه با گزارش ماه پیش کاهش دادند. اداره اطلاعات انرژی آمریکا ارزیابی ملایمتری داشت و پیشبینی میزان تقاضا را تنها ۳۰۰ هزار بشکه در روز کاهش داد.
هر سه آژانس در این موضوع که در ماههای سرد زمستان نیمکرهشمالی از بهبود اوضاع خبری نیست، توافق نظر دارند و انتظارات تقاضا برای نیمه اول سال ۲۰۲۱ را پایین بردند. در این بخش نظرات آنها به هم نزدیکتر بود و پیشبینی میزان مصرف مورد پیشبینی را ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش دادند. آژانس بینالمللی انرژی هشدار داد واکسنها بعید است باعث شوند میزان مصرف نفت تا اواسط سال آینده افزایش قابلتوجهی پیدا کند.
اگرچه پیامدهای همهگیری کووید۱۹ به طور کامل مشخص نیست، اما برای نیمه دوم سال ۲۰۲۱ دورنماهای متفاوتی ارائه شده است. آژانس بینالمللی انرژی برآوردش از میزان تقاضا در سهماهه سوم و سهماهه چهارم سال میلادی آینده را بالا برد. شاید به این خاطر که آخرین آژانسی بود که گزارش نوامبر خود را منتشر کرد و فرصت بیشتری برای ارزیابی تأثیر ساخت واکسن بر بازار داشت. گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا یک روز پس از اعلام خبر واکسن منتشر شد.
با وجود اینکه برآورد میزان رشد عرضه غیراوپک نسبت به ماه گذشته اندکی کاهش داده شد، اما این امر تأثیر چندانی در جبران افت تقاضا نخواهد داشت و تولیدکنندگان اوپکپلاس با دورنمای وخیمتر تقاضای جهانی برای نفت این گروه در ماههای آینده روبهرو هستند.
بازگشت غیرمنتظره نفت لیبی
موضوع دیگری که اوپکپلاس با آن روبهرو است، بازگشت سریع تولید نفت لیبی بوده که به ضرر سایر اعضای گروه بوده و سریعتر از آنچه انتظار میرفت، بهبود پیدا کرده است. طبق گزارش شش منبع ثانویه مورد استفاده اوپک، تولید نفت این کشور شمالآفریقا در اکتبر به ۴۵۴ هزار بشکه در روز افزایش یافت که در مقایسه با ۱۵۵ هزار بشکه در روز در سپتامبر، رشد قابلملاحظهای در مدت یک ماه نشان داد و طبق آخرین اطلاعات، تولید لیبی اکنون از یکمیلیون بشکه در روز فراتر رفته است. این کشور نرخ تولید ۱٫۳ میلیون بشکه در روز تا پایان سال ۲۰۲۰ را هدفگذاری کرده است.
در محاسباتی که گروه اوپکپلاس در آوریل برای محدودیت عرضه انجام داده بود، تولید نفت لیبی که از ژانویه تقریباً فلج شده بود در نظر گرفته نشده بود.
براساس گزارش بلومبرگ، توافق کاهش تولید اوپکپلاس در مرحلهسوم قرار است به میزان ۱٫۹ میلیون بشکه در روز دیگر در ژانویه ۲۰۲۱ تسهیل شود اما در شرایط فعلی و با احیای سریع تولید لیبی که از مشارکت در این پیمان معاف است، بازار توان جذب نفت اضافی را ندارد. دورنمای ارائه شده از سوی این سه آژانس برای بازار نفت احتمال این که اوپکپلاس را ناچار کند برای افزایش تولید دست نگه داشته و محدودیت فعلی را تمدید کند را تقویت میکند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.