چالش دانشبنیانها؛ از عدم اجرای معافیت مالیاتی تا دریافت مجوز رئیس مجمع تشکلهای دانشبنیان درباره مشکلات شرکتهای دانشبنیان، گفت: بهصراحت عرض میکنم که سازمان بیمه تأمیناجتماعی برخلاف قانون عمل کرده و بسیاری از اعمال و رفتارهای سازمان تأمیناجتماعی و بخشنامههایی که صادر میکند، برخلاف نص صریح قانون است.افشین کلاهی؛ رئیس مجمع تشکلهای دانشبنیان و رئیس […]
چالش دانشبنیانها؛ از عدم اجرای معافیت مالیاتی تا دریافت مجوز
رئیس مجمع تشکلهای دانشبنیان درباره مشکلات شرکتهای دانشبنیان، گفت: بهصراحت عرض میکنم که سازمان بیمه تأمیناجتماعی برخلاف قانون عمل کرده و بسیاری از اعمال و رفتارهای سازمان تأمیناجتماعی و بخشنامههایی که صادر میکند، برخلاف نص صریح قانون است.افشین کلاهی؛ رئیس مجمع تشکلهای دانشبنیان و رئیس کمیسیون کسبوکار دانشبنیان اتاق بازرگانی ایران در گفتوگو با تسنیم، با اشاره به مشکلات و دغدغههای شرکتهای دانشبنیان اظهار کرد: یکی از مشکلات بزرگ در این حوزه، طولانی شدن فرآیند ثبت شرکت دانشبنیان است؛ در این زمینه موانع قانونی وجود ندارد و شرکتهای کارگزار که ارزیابی شرکتهای دانشبنیان را برعهده دارند، ممکن است تعدادشان کافی نبوده یا تخصص کافی در همه حوزهها نداشته باشند. رئیس مجمع تشکلهای دانشبنیان از ملاحظات شرکتهای دانشبنیان نیز گفت و افزود: تعداد زیادی از شرکتها از محرمانه بودن اطلاعات فنی شرکت یا تهدید شدن اطلاعات فنی تجاری خود، نگران هستند البته نهادها هم حق ارزیابی شرکتها را دارند و نمیتوانند به راحتی یک شرکت را وارد سیاستهای حمایتی خود کنند. کلاهی، با ارائه پیشنهادی در این زمینه، تصریح کرد: در حوزه اصناف، اتحادیهها هستند که مجوز صادر کرده و شکایات را برعهده میگیرند و این اتفاق میتواند در حوزه شرکتهای دانشبنیان نیز روی دهد یعنی تشکلها، انجمنها و اتحادیهها میتوانند این روند را تسریع کنند که این پیشنهاد متأسفانه مورد استقبال قرار نگرفته است. رئیس کمیسیون کسبوکار دانشبنیان اتاق بازرگانی ایران با مطلوب خواندن تعداد شرکتهای دانشبنیان در ایران، تصریح کرد: بیش از پنج هزار شرکت دانشبنیان در ایران فعال است و حمایت نیز میشوند اما زمانیکه وارد بازار واقعی کار میشوند، در واقع وارد بازاری میشوند که برای کسبوکارهای دیگر نیز وجود دارد! رتبه ایران در فضای کسبوکار دنیا رتبه خوبی نیست؛ بیمه تأمیناجتماعی، مالیات، دریافت مجوز از سازمانهای مختلف و بخشنامههای مختلف دیگری که بعضاً با هم تداخل نیز دارند، این روند را دچار چالش جدی کرده است. کلاهی، با فردمحور خواندن سیستم ادارات دولتی اظهار کرد: در سیستم فردمحور، هر سازمان، مدیرعامل را مسؤول میداند و از آنجاییکه این تیمها کوچک، فناور و صاحب ایده هستند، بیشتر وقتشان در ادارات میگذرد در حالیکه اینها باید به آینده خود فکر کرده و به دنبال ایجاد ساختارهای داخلی خود و جذب سرمایه باشند. وی با بیان اینکه بازار ما بازار رقابتی نیست، افزود: ایجاد بازار از تولید محصول مهمتر است به این معنا که اگر شرکتی ایده و محصول خوبی تولید کرده باشد اما بازار نداشته باشد، ناموفق خواهد بود؛ از آنطرف ما بازار رقابتی سالمینداریم و بازار عمدتاً در اختیار نهادها و شرکتهای خصولتی و شرکتهای وابسته است. رئیس مجمع تشکلهای دانشبنیان با اشاره به تأثیرگذاری تحریمها در صادرات محصولات دانشبنیان، گفت: با توجه به شرایط فعلی کشور و مسأله تحریمها و موضوعات کلان حاکمیتی به نظر میرسد که ارتباط برقرار کردن و صادر کردن کالا و خدمات بسیار مشکل شده است اما معتقدم بزرگترین مشکل شرکتهای دانشبنیان «بازار» است.
فضای بازار ایران رقابتی نیست!
وی با اشاره به مشکل بیمه و مالیات شرکتهای دانشبنیان، اظهار کرد: درباره بیمه و مالیاتِ شرکتهای دانشبنیان، یک قانون حمایتِ حداکثری داریم که در بند ششم آن آمده است که شرکتهای دانشبنیان میتوانند خارج از مناقصه محصول خود را بفروشند؛ مسأله اصلی این است که نهادهای بزرگ و سازمانها باید از بازار خارج شوند و مشکل بزرگ این است که تفکیک فعال اقتصادی از سازمانها و نهادها غیرممکن شده است و این رابطه سالمینیست؛ به عنوان نمونه بانکها، «شرکتداری»، «ملکداری» و «کارخانهداری» میکنند و این نشان میدهد که فضای بازار ما، رقابتی نیست و این مسأله مهمتر از وضع قوانین حمایتی است. کلاهی، با اشاره به کوتاهمدت بودن سیاستگذاریها در کشورمان تصریح کرد: این سیاستگذاریهای کوتاهمدت، تبعات درازمدت دارد که به آن توجه نمیشود؛ در موضوع دلار ۴۲۰۰ تومانی، واردات تعدادی از تجهیزات پزشکی و کالاهای دارویی را با ارز ۴۲۰۰ تومانی تخصیص دادند که در ظاهر بسیار مناسب بود اما در باطن، تولیدکنندهای که قطعات اولیهاش را با ارز آزاد تهیه کند، قطعاً کالای تمام شدهاش گرانتر از یک کالای وارداتی است و میتوان گفت سیاستگذاریهای کوتاهمدت متاسفانه به کل بازار آسیب میزند. رئیس کمیسیون کسبوکار دانشبنیان اتاق بازرگانی ایران درباره موضوع بیمه و مالیات شرکتهای دانشبنیان، اظهارکرد: این شرکتها طبق قانون بهصورت کامل از پرداخت بیمه و مالیات معاف نیستند اما در آییننامههایی که بعدها تدوین شده است، مالیات فقط منوط به محصولات دانشبنیان است که باید احصا شود؛ من صراحتاً عرض میکنم که سازمان بیمه تأمیناجتماعی برخلاف قانون عمل میکند یعنی بسیاری از اعمال و رفتارهای سازمان تأمیناجتماعی و بخشنامههایی که صادر میکند برخلاف نص صریح قانون است و به همین دلیل است که بخشنامههای داخلی خود را منتشر نمیکنند چرا که محرمانه است! کلاهی، افزود: تنها هدف سازمان تأمیناجتماعی این است که تا میتواند از طریق سازمانها و شرکتها، تأمین اعتبار کند که شرکتهای دانشبنیان نیز از این قصه مستثنی نیستند! تلاشهای بسیار زیادی برای حل این مشکل انجام دادیم و حتی موضوع را به صحن علنی مجلس نیز بردهایم اما تأثیر زیادی نداشته است و دولت هم در این زمینه فشاری به تأمیناجتماعی نمیآورد چرا که در تأمین منابع به مشکل خورده است.
معافیت بیمه و مالیات شرکتهای دانشبنیان بسیار محدود است
رئیس مجمع تشکلهای دانشبنیان با اشاره به قانون جدید معافیتهای مالیاتی متذکر شد: دولت به سادگی زیربار معافیتهای مالیاتی نمیرود که البته اخیراً روش اعمال معافیتهای مالیاتی بر مبنای اعتبار مالیاتی و تحقیق و توسعه تغییر میکند که این یک قانون خوب است که البته اجرایی نشده است اما بهصورت پایلوت انجام میشود؛ دولت و سازمانهای دولتی در عمل زیر تعهدات بیمه و مالیات نمیروند و معافیت بیمه و مالیات برای شرکتهای دانشبنیان بسیار محدود است و بعدها نیز به بهانههای مختلف به سراغ شرکتهای دانشبنیان رفته و آنها را نقرهداغ میکنند.
تبعات وخیم تعطیلی شرکتهای دانشبنیان به خاطر فشار تأمیناجتماعی
وی با انتقاد از سیاستگذاریهای کوتاهمدت در ساختار کشورمان تصریح کرد: ما وقتی تحت فشار هستیم، هر تصمیمیمیگیریم تا در لحظه مشکلمان حل شود و به دیگر عواقب آن، توجهای نمیکنیم؛ سازمان تأمیناجتماعی و سازمان مالیاتی به این نکته توجه ندارند که فشاری که به شرکتها میآورند باعث نابودی و تعطیلی شرکتها میشود و بعد از آن نیز دیگر شرکتی وجود ندارد که از آن مالیات بگیرند و در نهایت درآمدشان نیز کاهش پیدا میکند! اگر یک شرکت دانشبنیان به خاطر فشار تأمیناجتماعی ورشکست شود، نهتنها یکی از منابع درآمدی سازمان تأمیناجتماعی کم میشود بلکه باید بیمه بیکاری به کارکنان اخراج شده آن شرکت نیز بدهد و باز درآمد تأمیناجتماعی کاهش پیدا میکند و این همان دورنمایی است که دولتیها از آن غافل هستند. کلاهی، خاطرنشان کرد: نفوذ نوآوری در صنعت و تشویق سرمایهگذاران به حضور در بازار داخلی خیلی ساده نیست و برای آن باید تلاش قابلتوجهی صورت بگیرد؛ اگر محیط کسبوکار سالم و رقابتی باشد، این فرآیند خودش اتوماتیک انجام خواهد شد و نیازی به دخالت ما نیز نخواهد بود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.