استقراض بی‌حساب و کتاب تولیدکنندگان نفت خاورمیانه

استقراض بی‌حساب و کتاب تولیدکنندگان نفت خاورمیانه  تولیدکنندگان نفت عربی منطقه خلیج‌فارس، امسال به‌دلیل پاندمی‌ ویروس کرونا که باعث سقوط تقاضا و قیمت‌ها شده است، میلیاردها دلار درآمد نفتی را از دست داده‌اند. به گزارش ایسنا، از آنجا که نفت سهم بزرگی در درآمدهای دولتی اقتصادهای وابسته به نفت دارد، کسری بودجه دولت‌های این منطقه […]

استقراض بی‌حساب و کتاب تولیدکنندگان نفت خاورمیانه

 تولیدکنندگان نفت عربی منطقه خلیج‌فارس، امسال به‌دلیل پاندمی‌ ویروس کرونا که باعث سقوط تقاضا و قیمتها شده است، میلیاردها دلار درآمد نفتی را از دست داده‌اند. به گزارش ایسنا، از آنجا که نفت سهم بزرگی در درآمدهای دولتی اقتصادهای وابسته به نفت دارد، کسری بودجه دولت‌های این منطقه افزایش پیدا کرده است. صادرکنندگان نفت خاورمیانه اوایل امسال به بالا بردن مالیاتها و کاهش هزینه اقدام کردند اما این اقدامات برای مقابله با کمبودهای مالی کافی نبودند. این تولیدکنندگان بزرگ نفت در مرحله بعد به افزایش بدهی از طریق صدور اوراق قرضه دولتی و شرکتی اقدام کردند. انتشار اوراق قرضه در این منطقه به ۱۰۰میلیارد دلار رسیده و از رکورد قبلی اوراق قرضه منتشره در سال ۲۰۱۹ فراتر رفته است. این کشورهای نفتی به مدد نرخ‌های بهره اندک و تقاضای بالای سرمایهگذاران، روی استقراض برای پُر کردن شکاف روبه افزایش در ترازنامه‌هایشان حساب می‌کنند، زیرا قیمت نفت بسیار پایینتر از سطح قیمت مورد نیاز آنها مانده است.

مراجعه دوباره آرامکوی‌سعودی به استقراض بین‌المللی

یکی از جدیدترین منتشرکنندگان اوراق قرضه، آرامکوی‌سعودی بوده که بزرگ‌ترین شرکت نفتی جهان است و هفته گذشته حداکثر هشت میلیارد دلار اوراق قرضه صادر کرد. آرامکو برای دومین بار در دو سال گذشته به بازار اوراق قرضه بین‌المللی مراجعه کرد. این شرکت سال گذشته ۱۲میلیارد دلار اوراق قرضه منتشر کرده بود که برای آن بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار آمریکا سفارش دریافت کرده بود. در واقع آرامکو ترجیح می‌دهد به جای کاهش سود سهام ۷۵میلیارد دلاری سالانه که وعده داده به سهامدارانش پرداخت می‌کند، استقراض کند. سهامدار بزرگ این شرکت دولت عربستان‌سعودی با سهم ۹۸ درصدی است. با این حال تحلیلگران هشدار داده‌اند که اگر قیمت نفت تا چند سال دیگر در محدوده ۴۰ دلار بماند، سود سهامی‌که آرامکو پرداخت می‌کند برای جبران کسری بودجه روبه افزایش عربستان‌سعودی کافی نخواهد بود. بودجه عربستان‌سعودی تا حدودی زیادی به حق امتیاز، مالیاتها و البته سود سهام پرداختی از سوی آرامکوی‌سعودی متکی است.

آرامکو تنها استقراض‌کننده نیست

استقراض اخیر آرامکو جدیدترین مورد استقراض دولتی و شرکتی امسال در خاورمیانه بوده است. ابوظبی که نیمی‌از ذخایر نفت امارات متحده‌عربی را در اختیار دارد، در سپتامبر پنج میلیارد دلار اوراق قرضه صادر کرد که موعد سررسید یک بخش از آن ۵۰ سال دیگر است که طولانی‌ترین مدت برای اوراق قرضه منتشره از سوی یک استقراض‌کننده دولتی در شورای همکاری خلیج‌فارس به‌شمار می‌رود. انتشار اوراق قرضه ابوظبی سومین دور انتشار اوراق قرضه است و این امیرنشین در بهار ۱۰ میلیارد دلار استقراض کرده بود. دوبی در سپتامبر دومیلیارد دلار اوراق قرضه صادر کرد که نخستین استقراضش از سال ۲۰۱۴ بود. انتشار اوراق قرضه دولتی در اوایل آوریل از سوی قطر آغاز شد که ۱۰میلیارد دلار با موعد سررسید پنج ساله، ۱۰ساله و ۳۰ ساله منتشر کرد. عمان و بحرین که اوضاع مالی دشوارتری در مقایسه با تولیدکنندگان نفت بزرگ‌تر منطقه دارند هم امسال به بازارهای اوراق قرضه متوسل شدهاند.

استقراض چقدر پایدار است؟

در حال‌حاضر به نظر می‌رسد؛ استقراض برای تولیدکنندگان نفت خاورمیانه بهترین راه برای خروج از بحران است و به آنها اجازه می‌دهد بخشی از کمبود مالی خود را بدون تشدید تدابیر ریاضتی دشوار جبران کنند. با این حال این اقتصادهای نفتی دیر یا زود دوباره در وضعیت مشابهی گرفتار می‌شوند و دوباره به قیمت بالاتر نفت امید می‌بندند تا به تحکیم فاینانس و رتبه اعتباری آنها کمک کند و بتوانند بدهی‌شان را فاینانس مجدد کرده یا اوراق قرضه جدید منتشر کنند. افزایش بار بدهی همه اصلاحات کاهش وابستگی به نفت در این منطقه را به تأخیر خواهد انداخت. کشورهای تولیدکننده نفت خاورمیانه صرف‌نظر از طرح‌ها، وعده‌ها و اولویتها برای تقویت اقتصاد غیرنفتی و کاهش وابستگی به ماهیت پرنوسان نفت، همچنان به درآمدهای نفتی و قیمت نفت در آینده وابسته خواهند ماند. براساس گزارش اویلپرایس، تولیدکنندگان نفتی عربی همچنان بر این باورند که نسبت به تولیدکنندگان شیل آمریکا و سایر تولیدکنندگان پرهزینه، بقای آنها طولانی‌تر خواهد بود و براساس همین باور، اکنون استقراض می‌کنند و بعداً به بدهی‌ها و اصلاحات فکر خواهند کرد.