BOO روش مشترک آلمان و ژاپن برای سرمایه‌گذاری در بازارپتروشیمی ایران

عمده مطالبات نفتی ایران در پسابرجام تسویه شد BOO روش مشترک آلمان و ژاپن برای سرمایه‌گذاری در بازارپتروشیمی ایران براساس گزارش ۳ ماهه از اجرای برجام از سوی وزارت امورخارجه به مجلس، عمده مطالبات نفتی ایران از کشورهای خارجی تسویه شده و یا در حال مذاکره برای تسویه نهایی است. به گزارش شانا، دومین گزارش […]

عمده مطالبات نفتی ایران در پسابرجام تسویه شد

BOO روش مشترک آلمان و ژاپن برای سرمایه‌گذاری در بازارپتروشیمی ایران

براساس گزارش ۳ ماهه از اجرای برجام از سوی وزارت امورخارجه به مجلس، عمده مطالبات نفتی ایران از کشورهای خارجی تسویه شده و یا در حال مذاکره برای تسویه نهایی است.

به گزارش شانا، دومین گزارش ۳ ماهه از اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) از سوی وزارت امورخارجه به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تقدیم شد.

در ابتدای این گزارش آمده است، برجام که در تیرماه ١٣٩٤ میان جمهوری اسلامی ایران و اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به همراه آلمان، موسوم به ١+٥، مورد توافق قرار گرفت، پس از تأیید شورای‌عالی امنیت ملی، مجلس شورای اسلامی و سرانجام مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی)، در تاریخ ٢٦ د‌ی‌ماه ١٣٩٤ به‌طور رسمی به مرحله اجرا در آمد.

در طول ۳ ماه گذشته (٢٦ فروردین تا ٢٦ تیرماه) در همه حوزه‌هایی که تحریم‌های هسته‌ای برقرار بوده است گشایشهای قابل‌توجهی صورت گرفته و روند بازگشت شرایط به وضع عادی به صورت مستمر ادامه دارد، یکی از این حوزه‌ها بخش نفت است که تاکنون تعداد ١٢ حساب بانکی در آلمان، ایتالیا، ژاپن، ترکیه، امارات، سوییس، چین و نیز شعب خارجی ۳ بانک ایرانی، برای واریز وجوه حاصل از صادرات محموله‌های نفتی معرفی شده و فعال هستند.

توافق با یک بانک بزرگ اروپایی نیز حاصل شده و این بانک به‌زودی درباره پرداخت تعهدهای نفتی شرکت‌های اروپایی به نفع ذی‌نفع‌های ایرانی وارد عمل خواهد شد.

همچنین عمده مطالبات نفتی تسویه شده و یا در حال مذاکره است، به عنوان مثال، تسویه مطالبات با اینوک امارات و دریافت بیش از ٥ میلیارد دلار، تسویه مطالبات با شرکت انگلیسی-هلندی شل و دریافت حدود دو میلیارد دلار، تسویه مطالبات نفتی با هند و توافق دریافت بیش از ٦ میلیارد یورو مطالبات معوقه در یک روند ۳ ماهه، در این باره تاکنون حدود یک میلیارد و ٨٥٨ میلیون یورو در دو بانک خلق ترکیه و EIHهامبورگ دریافت شده است.

مطالبات بابت معوقه‌های نفتی از شرکت‌های یونانی در مجموع ٨٠٠ میلیون دلار بوده است که با توافق به عمل آمده درباره نحوه تسویه، تاکنون ١٣٢ میلیون دلار وصول شده است، که موارد دیگر نیز در حال مذاکره است.

همچنین برای بیمه نفتکش‌های ایرانی در ابتدا مشکلاتی به دلیل شرکت‌های آمریکایی عضو کلوب پی‌اند‌ای وجود داشت که با مجوز خاص اوفک مشکل برطرف شد، هم اکنون با ورود مجموعه شرکت‌های بیمه اتکایی اروپایی، خلأ ناشی از نبود بیمه‌های آمریکایی در کلوپ پی‌اندای جبران شده و هم اکنون پوشش‌های بیمه‌ای مناسبی تا بیش از یک میلیارد دلار به نفتکش‌های ایرانی داده می‌شود و به این ترتیب مشکل خاصی برای بیمه نفتکش‌ها وجود ندارد.

مشکلات بیمه‌ای و بیمه اتکایی شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران نیز برطرف شده و کشتیهای شرکت یادشده هم اکنون تا ٥٨٠ میلیون دلار پوشش بیمه‌ای دریافت می‌کنند که حتی بیش از حد مورد نیاز است.

مشتریان گذشته نفت خام ایران به تدریج در حال بازیابی هستند

در بخش صادرات نفت، مشتریان گذشته نفت خام ایران به تدریج در حال بازیابی هستند و مشتریان جدید نیز به تدریج اضافه می‌شوند، به اعتراف رسانه‌های خارجی عملکرد ایران در این زمینه فوق‌العاده بوده است، صادرات نفت خام از ٩٧٠ هزار بشکه در روز در پنج ماه نخست سال ١٣٩٢ به حدود دو میلیون بشکه در روز در خرداد‌ماه سال ١٣٩٥ افزایش یافته است.

همچنین فروش نفت به شرق آسیا دو برابر شده و بازار نفت خام ایران در اروپا توسعه یافته و بعد از توتال، اکنون شل نیز اولین محموله خود (١٣٠ هزار تن) را برداشت کرده است.

صادرات میعانات گازی نیز از ٢٣٠ هزار بشکه در روز در ۵ ماه نخست سال ١٣٩٢ به ٤٥٠ هزار بشکه در خردادماه ١٣٩٥ افزایش یافته است، همچنین ظرف ۵ ماه گذشته، تولید نفت به میزان قبل از تحریم‌ها (٣ میلیون و ٨٠٠ هزار بشکه) رسیده است.

توسعه در بخش اکتشاف و سرمایه‌گذاری در میدان‌های مشترک نفت و گاز

در بخش اکتشاف و توسعه نیز فعالیت‌های بسیاری صورت گرفته به گونه‌ای که هم اکنون مذاکره با شرکت‌های معتبر بین‌المللی (اروپایی، چینی و اخیراً روسی) برای انعقاد قراردادهای توسعه، اکتشاف و سرمایه‌گذاری، به‌ویژه برای توسعه میادین مشترک، در حال انجام است.

اطلاعات لازم برای پروژه‌هایی با ارزش ٥ تا ٦ میلیارد دلار ارایه شده و شرکت‌ها در حال بررسی این موارد هستند، چنین مذاکراتی معمولاً طولانی و زمانبر است و با نهایی شدن مدل قراردادهای جدید نفتی، ١٠ پروژه جدید توسعه معرفی خواهد شد.

برطرف شدن مشکلات بیمه نفتکش‌ها

حمل عمده نفت ایران توسط ابرنفتکش‌های اروپایی و ژاپنی انجام می‌شود که مشکلی برای بیمه ندارند، هند، کره و چین از نفتکش‌های ایران استفاده می‌کنند، هم اکنون کلیه مشکلات بیمه و بیمه اتکایی نفتکش‌ها مرتفع شده و در این مورد مانعی بر سر راه صادرات نفت، میعانات گازی و فرآورده‌های نفتی وجود ندارد.

بخش عمده‌ای از وجوه حاصل از فروش و صادرات نفت در دسترس و قابل نقل و انتقال است، حساب‌های بانکی متعلق به شرکت نفت اجرای این مهم را به عهده دارند.

آزاد شدن تجهیزات و وجوه توقیف شده صنعت نفت ایران

تمام تجهیزات توقیف شده شرکت‌های تابعه صنعت نفت، شامل کمپرسورهای تبریدی، کمپرسورهای تثبیت میعانات گازی، الکترو کمپرسورها، مبدل‌های حراراتی و غیره آزاد شده‌اند و بسیاری از آن‌‌ها نیز وارد ایران شده است، همچنین عمده مطالبات تسویه و به حساب بانک مرکزی واریز یا منظور شده است یا در حال مذاکره است.

کاهش هزینه‌ها در صنعت نفت

با توجه به امکان دسترسی به تأمین کننده‌ گان اصلی، حضور شرکت‌های مختلف و برداشته شدن انحصارها، قیمت‌های خدمات اصلی و پرهزینه مورد نیاز صنعت نفت مانند دکل حفاری حدود ٥٠ درصد کاهش را نسبت به دوره قبل از رفع تحریم‌ها تجربه کرده است.

همچنین دسترسی بدون واسطه و مستقیم به شرکت‌های اصلی ارایه دهنده خدمات و کالا و شرکت‌های صاحب فن‌آوری، امکان خرید کالا با کیفیت و استاندارد بالا و در نتیجه افزایش سرعت طرح‌ها و کاهش هزینه‌ها، امکان‌پذیر شده است.

علاقه‌مندی کشورهای اروپایی به محصولات پتروشیمی ایران

بعد از اجرایی شدن برجام صادرات محصولات پتروشیمی کشور رشد ٣٠ تا ٣٧ درصدی داشته است، همچنین میزان علاقه‌مندی کشورهای اروپایی و آسیایی به محصولات پتروشیمی ایران افزایش قابل توجهی داشته است.

براساس این گزارش پس از اجرایی شدن برجام، حضور گسترده شرکت‌های صاحب نام در زمینه لیسانس و تکنولوژی از کشورهای مختلف اروپایی، ژاپن، کره‌جنوبی، روسیه، چین، سنگاپور، ترکیه و هندوستان با هدف مشارکت در سرمایه‌گذاری پروژه‌های صنعت پتروشیمی ایران بسیار چشمگیر بوده است به‌طوری که انعقاد ٣ مورد تفاهم‌نامه همکاری با شرکت‌های توتال فرانسه، میتسویی ژاپن و سرکوبه اسپانیا جهت انجام سرمایه‌گذاری و تأمین منابع مالی طرح‌های پتروشیمی از جمله نتایج مذاکرات بوده است.

همچنین شرکت لینده آلمان و میتسویی‌ژاپن جهت مشارکت در سرمایه‌گذاری پروژه‌های دماوند به صورت BOO پیشنهادهای خود را ارایه کرده‌اند، در عین حال فرایند خروج تجهیزات و کالاهای صنعتی از کشورهای خارجی به ایران نیز تسهیل شده است.

برطرف شدن مشکلات بیمه‌ای شرکت ملی نفتکش

آخرین وضع پس از اجرای برجام در حوزه حمل و نقل دریایی مرتبط با شرکت ملی نفتکش ایران در ۳ حوزه بیمه‌های دریایی، کلاس و پرچم که در دوران تحریم‌های هسته‌ای دچار مشکلات بزرگی بودند به شرح زیر است:

 

بیمه‌های دریایی: هم‌اکنون کاستی موجود در ساختار اتکایی کلوب‌های پیاند‌‌ای عضو IGA به دلیل حضور بیمه‌گران اتکایی آمریکایی در این ساختار از طریق خرید قرارداد اتکایی مکمل (Fall-back) و مکانیزم مشارکت بین کلوب‌‌ها به صورت موقت مرتفع شده است که پاسخگوی نیاز عملیاتی این ناوگان و مشتریان شرکت نفت است.