حل‌اختلاف دستگاه‌ها از درک مفهوم شبکه ملی اطلاعات!

حل‌اختلاف دستگاه‌ها از درک مفهوم شبکه ملی اطلاعات! معاون مرکز ملی فضای مجازی از حل‌اختلاف برداشت دستگاه‌های مسؤول درباره شبکه ملی اطلاعات خبر داد و گفت: پیشرفت فعالیت‌های شبکه ملی اطلاعات بر مبنای طرح کلان و سند معماری این شبکه، سنجیده می‌شود. ابوالفضل روحانی در گفت‌وگو با مهر، بر اهمیت تصویب طرح کلان و سند […]

حل‌اختلاف دستگاه‌ها از درک مفهوم شبکه ملی اطلاعات!

معاون مرکز ملی فضای مجازی از حل‌اختلاف برداشت دستگاه‌های مسؤول درباره شبکه ملی اطلاعات خبر داد و گفت: پیشرفت فعالیت‌های شبکه ملی اطلاعات بر مبنای طرح کلان و سند معماری این شبکه، سنجیده می‌شود. ابوالفضل روحانی در گفت‌وگو با مهر، بر اهمیت تصویب طرح کلان و سند معماری شبکه ملی اطلاعات به‌عنوان مبنای مناسبی برای سنجش پیشرفت فعالیت‌های شبکه ملی اطلاعات و جلوگیری از مغایرت‌های اعلامی‌ در تحقق آن تأکید کرد. معاون راهبری فنی مرکز ملی فضای مجازی در تشریح مصوبه شورای‌عالی فضای مجازی مبنی بر طرح کلان و سند معماری شبکه ملی اطلاعات، گفت: این طرح در ۱۲صفحه و در ۵ماده شامل خط‌مشی‌های حاکم بر شبکه ملی اطلاعات، اهداف راهبردی و عملیاتی در افق ۱۴۰۴، معماری شبکه ملی اطلاعات، اجزای شبکه ملی اطلاعات و اقدامات کلان، تصویب و ابلاغ شده است. وی افزود: همواره یکی از مسائل پیرامون شبکه ملی اطلاعات، اعلام درصد تحقق آن بوده است. به نحوی که در سنوات گذشته بارها درصدهای متفاوتی برای تکمیل آن اعلام شده بود و این اعداد با نتایج پایش شده مغایرت‌های زیادی داشت که این امر بیانگر عدم وجود یک مبنای مشخص برای ارزیابی تکمیل و تحقق شبکه ملی اطلاعات بود.

توجه شبکه ملی اطلاعات به نیازهای مردم و کسب‌وکارها در فضای مجازی

روحانی گفت: تصویب و ابلاغ این طرح در ادامه مصوبات قبلی شورای‌عالی فضای مجازی در این حوزه، یعنی «تعریف و الزامات شبکه ملی اطلاعات» و «سند تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات»، در درجه اول ایجاد مبنای سنجش پیشرفت در فعالیت‌های ابرطرح شبکه ملی اطلاعات تا سال۱۴۰۴ است. این طرح علاوه بر تعیین خط‌مشی‌های حاکم بر شبکه ملی اطلاعات و اهداف راهبردی آن، اهداف عملیاتی و کمی‌ مشخصی را در حوزه‌های شبکه ملی اطلاعات، خدمات کاربردی، محتوا و سالم‌سازی محتوا و امنیت خدمات، تعیین کرده است. به گفته وی، مجموع ۲۵ هدف عملیاتی مربوط به خدمات و محتوا در طرح کلان شبکه ملی اطلاعات، بیانگر توجه ویژه این طرح به نیازهای مردم و کسب‌وکارها در فضای مجازی کشور، فارغ از نوع تکنولوژی است. معاون راهبری فنی مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به مشارکت فعالانه تمامی ‌دستگاه‌های متولی در حوزه فضای مجازی کشور اعم از دستگاه‌های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، فنی و امنیتی در تهیه این سند، تصریح کرد: بر همین اساس به مسأله، صرفاً از یک بعد نگریسته نشده و این امر نوید این موضوع را خواهد داد که بتوان با تکمیل اقدامات کلان و تحقق اهداف آن، اهم دغدغه‌ها و نیازمندی‌های کاربران و کسب‌وکارهای کشور را تأمین کرد. وی با تأکید بر دیگر ویژگی طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات که مربوط به ساختار پویای آن برای به‌روزرسانی است، گفت: در این طرح فرصتی در نظر گرفته شده تا اهداف، مدل مفهومی، نمایه معماری فنی، اجزای شبکه ملی اطلاعات و اقدامات کلان مندرج در آن، متناسب با نیاز و تحولات فناورانه و ملاحظات حکمرانی در دوره‌های زمانی دوساله و در چارچوب اهداف آن بازنگری شود.

مشکلات ارائه خدمات در فضای مجازی

روحانی تأکید کرد: در حال‌حاضر کشور علاوه بر مشکلات تأمین نیازهای عمومی ‌مردم در حوزه ارائه خدمات در فضای مجازی، با مشکلات دیگری نظیر موضوعات قضایی ناشی از فضای مجازی، حملات سایبری به زیرساخت‌های کشور، دست‌اندازی بیگانگان به اطلاعات شخصی کاربران و تحریم نیازمندی‌های مردم و کسب‌وکارها از سوی کشورها و شرکت‌های بزرگ فناوری مواجه است. وی گفت: در زمان تهیه این طرح، همدلی بسیار خوبی بین دستگاه‌ها و ارگان‌های مختلف در کشور ایجاد شد که امیدواریم با همکاری همه متولیان بخش‌های مختلف، بتوانیم شاهد اقدامات خوبی در جهت تأمین نیازهای عمومی ‌مردم و ایجاد زیست‌بوم متناسب با فرهنگ اسلامی-ایرانی، تحقق استقلال کشور، کاهش وابستگی و جلوگیری از دست‌اندازی بیگانگان در فضای مجازی، با انجام فعالیت نظام‌مند و فراگیر در تقویت، ساماندهی و توسعه محتوا و خدمات کاربردی با کیفیت و ارزان در فضای مجازی کشور باشیم. معاون راهبری فنی مرکز ملی فضای مجازی در توضیح سایر اسناد مصوب شبکه ملی اطلاعات نیز، گفت: شبکه ملی اطلاعات بعد از تأسیس شورای‌عالی و مرکز ملی فضای مجازی کشور، به عنوان اولین پروژه دارای اولویت فضای مجازی تعیین و مطالبه شده است که در جلسه پانزدهم شورای‌عالی، برای نخستینبار یک تعریف حداقلی از این شبکه ارائه و شش الزام اساسی برای آن به تصویب رسید. روحانی ادامه داد: از سال۹۲ تا سال۹۵ که سند دوم برای شبکه به تصویب می‌رسد، همین تعریف و الزامات مبنای تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی بود. ولی الزامات حاکم بر شبکه به دلیل تفسیرپذیر بودن نتوانست کمک زیادی در توسعه شبکه ملی اطلاعات کند. بنابراین در بهمن‌ماه سال۹۵ این الزامات به صورت مبسوط تفسیر و در قالب سند تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات به دستگاه‌های مسؤول ابلاغ شد.

حل‌اختلاف برداشت دستگاه‌های مسؤول در شبکه ملی اطلاعات

وی با تأکید بر اینکه شورای‌عالی فضای مجازی کشور نسبت به تصویب طرح کلان و سند معماری شبکه ملی اطلاعات اقدام کرده است، گفت: این اولین سند مصوب شورای‌عالی است که نه‌تنها سیاست‌ها و راهبردها، بلکه اهداف را هم به صورت کمی‌مشخص و زمان نیل به اهداف را هم تعیین کرده است. این صراحت مشکل تفسیرپذیری و اختلاف برداشت دستگاه‌های مجری و مسؤول را کاملاً مشخص کرده است. معاون مرکز ملی فضای مجازی، خاطرنشان کرد: همچنین برای اهداف محتوایی و خدماتی به نهادهای مسؤول محتوا و خدمات این فرصت داده شد تا در مدت زمان بیشتری در کمیسیون عالی ارتقای محتوا برای تعیین اقدامات متناظر تصمیم‌گیری کنند تا این اقدامات نیز در نهایت در حوزه محتوای شبکه به تصویب شورای‌عالی فضای مجازی کشور برسد.