جزییات طرح سامانه جامع الکترونیکی مبارزه با قاچاق

سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز بیان کرد جزییات طرح سامانه جامع الکترونیکی مبارزه با قاچاق سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز به تشریح جزییات آیین‌نامه‌ها در خصوص تشکیل سامانه جامع الکترونیکی برای مقابله با قاچاق پرداخت و تصریح کرد که با اجرای این طرح قاچاق سازمان یافته به […]

سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز بیان کرد

جزییات طرح سامانه جامع الکترونیکی مبارزه با قاچاق

سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز به تشریح جزییات آیین‌نامه‌ها در خصوص تشکیل سامانه جامع الکترونیکی برای مقابله با قاچاق پرداخت و تصریح کرد که با اجرای این طرح قاچاق سازمان یافته به حداقل خواهد رسید.

به گزارش ایسنا، قاسم‌خورشیدی در نشست خبری ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، اظهار کرد: قاچاق یک موضوع اقتصادی است اگرچه بخشی از راهکارهای مقابله با آن شامل روش‌های فیزیکی و پلیسی می‌شود اما اصل مبارزه با قاچاق در فرایندهای اقتصادی شکل می‌گیرد.

وی افزود: براساس مواد قانونی ۵ و ۶ قانون مبارزه با قاچاق که در تاریخ ۲۳ تیرماه سال جاری به تصویب هیأت دولت رسیده و ابلاغ شده است مجموعه فرایند‌ها و گردش تجاری به‌طور کامل به شکل الکترونیک شکل خواهد گرفت و همه موارد قابل رهگیری و شفاف خواهد بود.

او با اشاره به نتایج شکل‌گیری مجموعه سامانه الکترونیکی برای مقابله با قاچاق ادامه داد: این اقدام تنها شامل مبارزه با قاچاق نیست، بلکه مبارزه با فسادهای دیگر را هم دربرمی‌گیرد و مجموعه از سامانه‌های الکترونیک براساس این آیین‌نامه‌های جدید به ایجاد دولت الکترونیک در حوزه اقتصاد و تجارت کمک خواهد کرد و از سوی دیگر نیز رفتارهای فعالان اقتصادی شفاف و رهگیری خواهد شد.

خورشیدی تصریح کرد: با این روش و اقدام جدید بخش قبل توجهی از قاچاق سازمان یافته که عمده قاچاق است کاهش خواهد یافت و در نتیجه این آیین‌نامه‌ها به حداقل خواهد رسید. این سامانه‌ها در مجموع شامل ۷ سامانه اصلی و ۳۷ زیر سامانه می‌شود و در حال حاضر تقریباً تمامی این سامانه‌ها کار و فعالیتشان شروع شده است و بیش‌تر آن‌‌ها از مرحله تحلیل فراتر رفته‌اند و نرم افزارهای شان طراحی شده است.

۲۸۰۰ تن سیگار قاچاق امحا شد

خورشیدی در بخش دیگری از صحبت‌هایش با بیان برخی آمار کشفیات قاچاق در ۳ ماه اول سال ۱۳۹۵ و اواخر سال گذشته پرداخت و گفت: در ۳ ماهه آخر سال گذشته مجموعه کشفیات سیگارهای قاچاق که از سال ۱۳۸۹ تا سال ۱۳۹۳ جمع‌آوری شده بود به مرحله امحا رسید و به کوره‌های زباله‌سوز منتقل شد که حجم این امحای بیش از ۲۸۰۰ تن بود.

آخرین آمار‌ها از کشفیات قاچاق ارزی

وی افزود: همچنین تعداد پرونده‌های تشکیلی در زمینه کشفیات قاچاق در ۳ ماهه سال ۱۳۹۵، ۱۰ هزار و ۷۰۰ مورد بوده است که این تعداد در ۳ ماهه سال جاری به ۱۸ هزار و ۱۹۷ پرونده رسیده است؛ همچنین پرونده‌های ارزی مهمی داشته‌ایم در این زمینه دو میلیون و ۶۰۰ هزار دلار کشفیات دلاری، دو میلیون یورو کشفیات یورو و ۹۷۲ هزار میلیارد کشفیات دینار عراق بوده است و در زمینه قاچاق طلای نیز پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای اتفاق افتاده و در دو مغازه معادل ۲۰ میلیارد تومان مصنوعات طلا کشف شده است.

خورشیدی با اشاره به برخی دیگر از آمار‌ها در زمینه قاچاق گفت: در ۳ ماهه اول سال جاری ۱۴ لنج لوازم خانگی، ۹ کانتینر لباس در بندرعباس، ۵۷ هزار دستگاه لوازم خانگی، ۲۲ هزار تخته پتو در یک انبار در پاکدشت، ۵۹۳ هزار تن لوازم چینی‌آلات در یزد و ۸ کامیون لوازم خانگی و یدکی در بندرعباس کشفیات کالاهای قاچاق داشته‌ایم.

سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز همچنین درباره جمع‌آوری کارت سوخت تصریح کرد: سامانه هوشمند کارت سوخت قابلیت‌های قابل ملاحظه‌ای در اختیار اقتصاد و صنعت نفت قرارداده شده که چشم‌پوشی از آن‌‌ها امکان‌پذیر نیست. ستاد مبارزه با قاچاق با حذف کارت هوشمند سوخت مخالف است، چرا که برای این سامانه به اندازه کافی هزینه‌ شده است و خدمات قابل ملاحظه‌ای ارایه می‌دهد و دقیق‌‌ترین آمار‌ها در ارتباط با حمل‌ونقل را به بخش‌های مدیریتی منتقل کند.

آیین‌نامه‌های جدید مبارزه با قاچاق تحولی در نظام تجاری است

همچنین در این نشست خبری، سیدعلی‌معصومی، مدیر کل حقوقی و بین‌الملل ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، درباره‌ جزییات اجرای آیین‌نامه‌های جدید مبارزه با قاچاق کالا و ارز که همه گذشته به تصویب هیأت دولت رسیده است، عنوان کرد: برای اولین‌بار در نظام حقوقی ایران به موضوع پیشگیری قبل از وقوع و بررسی علت‌هایی که فراهم‌کننده قاچاق هستند توجه شده است و براین اساس تلاش شده با علت‌های قاچاق مبارزه شود.

وی ادامه داد: قانون‌گذار در فصل پیشگیری به برخی موارد از جمله مواد پنج و شش اشاره کرده است که براین اساس، گلوگاه یا زمینه‌های اصلی قاچاق شناسایی می‌شود، این دو ماده قانونی متضمن تحولات و تغییرات اساسی در راه مبارزه با قاچاق و همچنین نظام تجاری است.

مدیر کل حقوقی و بین‌الملل ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: برای تصویب این آیین‌نامه‌ها بالغ بر ۱۱۰ جلسه از سوی ستاد با ۲۴ دستگاهی که عضو ستاد هستند، برگزار شد و در مجموع ۴۰۰۰ ساعت کار کارشناسی در این زمینه صورت گرفت.

معصومی با اشاره به برخی ویژگی‌های این آیین‌نامه‌های جدید گفت: یکی از ویژگی‌های آیین‌نامه‌های جدید در راه مبارزه با قاچاق این است که براساس آن سعی شده مجموع فرایندهای تجاری به عنوان یک مجموعه واحد دیده شود، چرا که اگر فرایند‌ها یک پیکره واحد تلقی شوند آن زمان اشکال در عملکرد هر فرایند به کل پیکره آسیب می‌زند و از این جهت این آیین‌نامه شاید یکی از مهم‌ترین آیین‌نامه‌هایی باشد که توسط هیأت دولت در سال‌های گذشته به تصویب رسیده است.

 

وی ادامه داد: براساس این آیین‌نامه قرار است فرایند تجاری کشور شفاف شود و این شفافیت به ویژه برای دستگاه‌های نظارتی ایجاد خواهد شد. همچنین از دیگر ویژگی‌های این قانون کاهش روند مکاتبه، ارسال اسناد و حذف کاغذبازی است که پیش از این در عوامل قاچاق مؤثر بوده است و باعث ایجاد انگیزه در قاچاق می‌شده است؛ به این ترتیب اگر این آیین‌نامه‌ها با دقت اجرایی شود اتفاق بسیار مهمی در تجارت رخ خواهد داد.