وزیر جهاد کشاورزی شنبه هفته جاری اعلام کرد که «با هدف شفافسازی میزان عرضه و تقاضا برای جامعه و تأمین به موقع و کافی محصولات از هفته آینده، کالاهای اساسی کشاورزی نظیر روغن، برنج، مرغ و شکر در بورس کالا عرضه میشود.» این همان اتفاقی بود که اهالی قدیمی بازار سرمایه در انتظار آن بودند. […]
وزیر جهاد کشاورزی شنبه هفته جاری اعلام کرد که «با هدف شفافسازی میزان عرضه و تقاضا برای جامعه و تأمین به موقع و کافی محصولات از هفته آینده، کالاهای اساسی کشاورزی نظیر روغن، برنج، مرغ و شکر در بورس کالا عرضه میشود.» این همان اتفاقی بود که اهالی قدیمی بازار سرمایه در انتظار آن بودند.
به گزارش ایسنا، نزدیک به ۱۲ سال از راهاندازی بورس کالای کشاورزی با حمایت محمود حجتی، وزیر وقت کشاورزی در سال ۱۳۸۳ میگذرد و در دولتهای بعد به رغم وجود بسترهای نرمافزاری، فنی و حقوقی لازم در بازار سرمایه ایران توجه جدی به این بازار نشد و این رینگ معاملاتی بورس کالا با فعالیتی کمرنگ خود را در کنار رینگهای صنعتی و پتروشیمی تا سال ۱۳۹۲ کشاند. اما با روی کار آمدن دولت یازدهم و تکیه حجتی بر مسند وزارت جهاد کشاورزی، امید به رونق بورس کشاورزی جان دوباره گرفت که از سال گذشته با اجرای ماده ۳۳ قانون افزایش بهرهوری کشاورزی در بورس کالا و اجرای طرح قیمت تضمینی به جای خرید تضمینی، اقدامات عملی وزیر کشاورزی آغاز شد.
در این بین شاید اشاره به این نکته خالی از لطف نباشد که نگاهی به آغاز بهکار بسیاری از بورسهای کالایی دنیا بیانگر آن است که بورسهای بزرگ که اکنون عمر چند دهه یا بعضاً چند سده دارند، با حمایتهای مستقیم دولت از مبادلات کشاورزی در فضای بورس پاگرفتهاند و در کشور ما با وجود مزیتهای فراوان در بخش کشاورزی و تولیدات بالای انواع محصولات، استفاده از ظرفیتهای بورس نادیده گرفته میشد، اما با حمایت وزارت جهاد کشاورزی این اتفاق مثبت در حال رخ دادن است.
به این ترتیب آنچه مسلم است این که هر بورسی بدون حمایت دستگاههای مربوطه نمیتواند با روندی مطلوب فعالیتش را آغاز کند و در دنیا نیز سابقه نداشته که بورسی بهطور مستقل و بدون حمایتهای دولتی ریشه بگیرد و با قدرت فعالیتش را ادامه دهد. همانطور که در کشور ما نیز بورس فلزات در سال ۱۳۸۲ با حضور تولیدکنندگان بزرگ فولاد، مس و آلومینیوم وحمایتهای مستقیم و بیدریغ وزیر وقت صنایع و معادن و همچنین رینگ پتروشیمی در سال ۱۳۸۶ با حمایت وزیر نفت به ویژه مدیران صنعت پتروشیمی راهاندازی شد و اکنون تقریباً تمام تولیدکنندگان این محصولات هر هفته به تالار بورس میروند و دولت نیز در طول سالهای اخیر نتیجه اعتماد خود به سازوکار بورس را دیده است.
به هر حال رینگ کشاورزی به عنوان یکی از زیرمجموعههای بورس کالا تا قبل از سال ۱۳۹۲ به دلیل نبود حمایتهای عملی از سوی وزارت کشاورزی نتوانست همچون رینگهای صنعتی و معدنی و پتروشیمی و فرآوردههای نفتی رونق بگیرد، با جابهجایی دولت و شناخت کامل محمود حجتی از پتانسیلهای بورس کالا، امروز فصل جدیدی از معاملات کشاورزی در بورس کالا و همچنین شفافیتهای آماری در بخش کشاورزی کشور در حال بروز است.
بازگشت به عقب؛ مراسم افتتاح بورس کشاورزی
حجتی، همان فردی است که در ۲۰ شهریور سال ۱۳۸۳ و در آخرین سال فعالیت دولت وقت، زمینههای راهاندازی بورس کشاورزی را فراهم کرد. در این بین سخنان حجتی در مراسم افتتاح بورس کشاورزی در سال ۱۳۸۳ به خوبی نشان دهنده خط فکری او در زمینه بورس است. وی در آن مراسم اعلام کرد: بازاریابی و تأمین منابع مالی محصولات کشاورزی با مشکلات ساختاری روبهرو است و بورس کالای کشاورزی بخشی از این مشکلات را حل میکند.
حجتی تأکید کرد: دستگاههای اقتصادی دولت مانند وزارت اموراقتصادی و دارایی، وزارت بازرگانی و بانک مرکزی از بورس کالای کشاورزی حمایت کنند تا به شفافیت قیمت کمک شود.
وی با اشاره به این که نگاه بورس کالای کشاورزی، به مرحله بعد از تولید است، گفت: ادامه سیاستهای حمایتی و خرید تضمینی محصولات کشاورزی به همراه بورس کالای کشاورزی بازار محصولات کشاورزی را ساماندهی خواهد کرد.
وزیر کشاورزی دولت هشتم در پایان مراسم راهاندازی بورس کشاورزی نیز اظهار کرد: تولید محصولات کشاورزی باید از حالت معیشتی خارج شود و به تولید اقتصادی برسد که در آن صورت بازار سنتی پاسخگو نبوده، بلکه باید بازار پیشرفته مانند بورس کالای کشاورزی ایجاد شود. اطلاعرسانی شفاف از راه بورس کالای کشاورزی به همه تولیدکنندگان سؤال چه باید تولید کرد را پاسخ میدهد و از اجحاف در حق تولیدکننده و مصرفکننده میکاهد.
دست آخر اینکه، همکاری منظم وزارت کشاورزی با بورس کالا که از سال گذشته و همزمان با اجرای طرح قیمت تضمینی آغاز شده است، امروز وسیعتر شده و وزیر کشاورزی در بیستوهفتمین نشست شورای هماهنگی رؤسای مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی دستگاههای جاری کشور از عرضه گسترده محصولات اساسی کشاورزی در بورس کالا خبر داده تا همه جامعه بتوانند به صورت شفاف از آمارهای بخش کشاورزی مطلع شوند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.