تحقق ۱۰۰درصدی اهداف برنامه ششم در صنعت پتروشیمی‌

تحقق ۱۰۰درصدی اهداف برنامه ششم در صنعت پتروشیمی‌  مدیر طرح‌های شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با اشاره به اینکه با اجرای طرح‌های پیشران ۱۱میلیارددلار به درآمد کشور اضافه خواهد شد، گفت: اجرای این طرح‌ها تا ۷۰درصد از محصولات پتروشیمی‌ که در حال‌حاضر به کشور وارد می‌شود را کاهش خواهد داد. به گزارش ايرنا،‌ امیر وکیل‌زاده؛ مدیر […]

تحقق ۱۰۰درصدی اهداف برنامه ششم در صنعت پتروشیمی‌

 مدیر طرح‌های شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با اشاره به اینکه با اجرای طرح‌های پیشران ۱۱میلیارددلار به درآمد کشور اضافه خواهد شد، گفت: اجرای این طرح‌ها تا ۷۰درصد از محصولات پتروشیمی‌ که در حال‌حاضر به کشور وارد می‌شود را کاهش خواهد داد. به گزارش ايرنا،‌ امیر وکیلزاده؛ مدیر طرح‌های شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با بیان اینکه طرح‌های جهش‌دوم و سوم که به ترتیب در سال‌های۱۴۰۰ و ۱۴۰۴ تکمیل خواهد شد، افزود: طرح‌های جهش‌دوم براساس پیشرفت فعلی این طرح‌ها و برنامه‌ریزی انجام شده جهت راه‌اندازی در سال۱۴۰۰ و سایر طرح‌ها در جهش‌سوم (راه‌اندازی تا سال ۱۴۰۴) قرار گرفته‌اند. در واقع عواملی مانند زمان اخذ موافقت اصولی، درصد پیشرفت و پیش‌بینی زمان راه‌اندازی عواملی بودند که در تقسیم‌بندی طرح‌ها به جهش‌دوم و سوم مؤثر بوده‌اند. وکیل‌زاده، با تأکید بر اینکه اکثر این طرح‌ها، طرح‌هایی است که سال‌ها قبل موافقت اصولی را گرفتند، گفت: بر این اساس محصولات متفاوت و متعددی تولید خواهند کرد. وی افزود: در جهش‌سوم طرح GTPP تبدیل گاز طبیعی به پلی‌پروپیلن در اسلام‌آباد که توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی‌اجراء خواهد شد و به بهره‌برداری خواهد رسید و از آنجا که دانش فنی آن بومی‌شده اهمیت ویژه‌ای دارد. به گفته مدیر طرح‌های شرکت ملی صنایع پتروشیمی، این طرح با دانش فنی بومی‌به تولید محصولی منجر خواهد شد که تا پیش از این در دانش فنی آن وابسته به خارج کشور بودیم. وی با بیان اینکه طرح‌های NGL ۳۱۰۰ و ۳۲۰۰ (جمع‌آوری گازهای همراه نفت) نیز از طرح‌های مهم در جهش‌دوم هستند که مسؤولیت تأمین خوراک برعهده دارند، ادامه داد: طرح‌های بازیابی اتان نیز در دستور کار است که در تأمین پایدار خوراک پتروشیمی‌ها نقش به‌سزایی خواهند داشت. وکیل‌زاده، تأکید کرد: سه طرح تبدیل متانول به پروپیلن در منطقه عسلویه در دست پیگیری است تا با تبدیل متانول به پروپیلن به‌عنوان خوراک صنایع پایین‌دستی باعث رونق صنایع پایین‌دستی پتروشیمی‌شود. وی با تأکید بر اینکه ۱۹ طرح از جهش‌دوم باقی مانده که براساس پیش‌بینی‌ها تا پایان سال یا اوایل سال آتی هفت طرح دیگر از این مجموعه نیز به بهره‌برداری می‌رسد و سایر طرح‌ها به‌تدریج تا انتهای سال۱۴۰۰افتتاح خواهند شد. مدیر طرح‌های شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ادامه داد: اگر نگویم تنها صنعت اما پتروشیمی‌از معدود صنایعی است که پایان۱۴۰۰ به تولید برنامه‌ریزی شده در برنامه ششم می‌رسد که نشان‌دهنده حرکت این صنعت براساس برنامه است. 

اجرای طرح‌های راهبردی در صنعت پتروشیمی‌

وی طرح‌های راهبردی صنعت پتروشیمی ‌را در سه دسته عنوان کرد و گفت: اولین دسته‌بندی شامل طرح‌های خوراک ترکیبی هستند که مگاپروژه به‌شمار می‌آیند و سه طرح در این زمینه تعریف شده است. به گفته وکیل‌زاده؛ دومین دسته مربوط به طرح‌های تبدیل متانول به پروپیلن است که در امیرآباد، بندر انزلی و عسلویه ساخته خواهند شد و ظرفیت تولید پروپیلن کشور را افزایش خواهند داد. وی افزود: در نهایت طرح‌های پیشران قرار دارد که تأمین خوراک پایین زنجیره ارزش را تأمین خواهد کرد و ارزش‌افزوده بیشتری نیز ایجاد می‌کنند. 

پیش‌بینی درآمد ۱۱ میلیارددلاری با اجرای طرح‌های پیشران 

وی طرح‌های پیشران در صنعت پتروشیمی‌را ۲۲ طرح پیشران دانست و گفت: با شرط جذب سرمایه‌گذار و راه‌اندازی این طرح‌ها، با توجه به ارزش‌افزوده بسیار بالا درآمد زیادی نصیب کشور می‌کند. به‌طور مثال، در حال‌حاضر متانول حدود ۲۰۰ الی ۳۰۰ دلار در هر تن قیمت دارد اما زمانی که به پایین زنجیره می‌رسد، محصولات تا ۱۵۰۰ تن در هر تن ارزش پیدا می‌کنند که این نشان‌دهنده ارزش صادراتی بسیار بالاست. مدیر طرح‌های شرکت ملی صنایع پتروشیمی‌سرمایه‌گذاری مورد نیاز برای اجرای طرح‌های پیشران را حدوداً سه میلیارددلار عنوان کرد و افزود: اجرای این طرح‌ها تا ۱۱میلیارددلار ظرفیت برای صنعت پتروشیمی‌ایجاد خواهد کرد. وی ادامه داد: در سال۹۸ حدود دو میلیارددلار برای واردات ۱٫۳میلیون تن محصولات پتروشیمی‌ارز خارج شده که با اجرای طرح‌های پیشران تا ۷۰ درصد از این واردات کاهش پیدا می‌کند. ۳۰ درصد مابقی نیز مصرف زیادی نداشته و از همینرو توجیه اقتصادی برای راه‌اندازی و تولید آنها وجود ندارد. 

توسعه حدود ۶۵ درصد از طرح‌های پتروشیمی‌در کنار دریا 

وی تأکید کرد: با توجه به اینکه ایران کشور پرآبی نیست بهتر است طرح‌های آب‌بر در مناطق نزدیک به منابع آب مخصوصاً دریا اجراء شود و این علت تمرکز بر اجرای طرح‌ها در مناطق جنوبی است. علاوه بر این نزدیکی به مبادی صادراتی نیز دلیل بعدی می‌باشد. به گفته وکیل‌زاده؛ از کل طرح‌های پتروشیمی‌کشور، ۳۴ درصد در داخل سرزمین و مابقی در مناطقی مانند عسلویه و ماهشهر اجراء شده‌اند. وی افزود: برای مناطق جاسک، چابهار و انرژی بر پارسیان طرح‌هایی وجود دارد و حتی سهمیه خوراک گاز اولیه نیز پیش‌بینی شده است. در این زمینه چند طرح ارائه شده و موافقت اصولی صدر و یا به‌دنبال کسب موافقت‌های اولیه هستند. مدیر طرح‌های شرکت ملی صنایع پتروشیمی‌به طرح‌های تولید پروپیلن در شمال کشور نیز اشاره کرد و ادامه داد: در امیرآباد سرمایه‌گذار اقدامات اولیه را انجام داده و زمین اجرای طرح نیز انتخاب شده است. طرح تبدیل گاز به پروپیلن در بندر انزلی نیز در مرحله مطالعه قرار دارد. هدف هر دو طرح تولید پروپیلن است که بخشی در منطقه به‌مصرف می‌رسد و بخشی نیز قابلیت ارسال به سایر مناطق را دارد. 

توجه به توسعه متوازن در صنعت پتروشیمی‌

وی با اشاره به طرح انتقال پروپیلن از عسلویه به مرودشت نیز، گفت: این طرح در حال مطالعه است. اصل طرح این است که متانول در عسلویه به پروپیلن تبدیل شده و بعد با خط لوله به مرودشت ارسال شود. در آنجا از امکاناتی مانند راه‌آهن و یا انتقال جاده‌ای برای رساندن این محصول به نقاط مختلف کشور استفاده خواهد شد. البته هنوز مطالعات و مصوبات در دست پیگیری است. وی تأکید کرد: وجود ظرفیت تولید این محصولات حالا به‌عنوان خوراک برای توسعه طرح‌های پیشران مورد توجه قرار گرفته و عملاً این فرصت را فراهم کرده تا زنجیره ارزش را با تکیه بر دانش فنی بومی‌توسعه دهیم. مدیر طرح‌های شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ادامه داد: تک‌تک محصولات پتروشیمی‌که در کشور تولید می‌شود فارغ از اینکه در کجای زنجیره هستند، محصولات مهمی‌به‌شمار می‌آیند. اما وظیفه ما این است که زنجیره را توسعه دهیم تا علاوه بر جلوگیری از خام‌فروشی، ارزش‌افزوده بالاتری ایجاد شود.