جزییات سند مقابله با اخبار جعلی در فضای مجازی عضو حقیقی شورایعالی فضای مجازی با اشاره به سند مصوب این شورا درخصوص مقابله با اخبار جعلی و خلاف واقع در فضای مجازی گفت: وزارت امورخارجه علیه منشأ خارجی اخبار جعلی اقدام میکند. به گزارش ایسنا، شورایعالی فضای مجازی در جلسه روز سهشنبه (۱۶دیماه) به حسن […]
جزییات سند مقابله با اخبار جعلی در فضای مجازی
عضو حقیقی شورایعالی فضای مجازی با اشاره به سند مصوب این شورا درخصوص مقابله با اخبار جعلی و خلاف واقع در فضای مجازی گفت: وزارت امورخارجه علیه منشأ خارجی اخبار جعلی اقدام میکند. به گزارش ایسنا، شورایعالی فضای مجازی در جلسه روز سهشنبه (۱۶دیماه) به حسن روحانی رئیسجمهور، سند الزامات پیشگیری و مقابله با نشر اطلاعات، اخبار و محتوای خلاف واقع در فضای مجازی را تصویب کرد. محمدحسن انتظاری؛ عضو حقیقی شورایعالی فضای مجازی، درباره جزییات این سند، اهداف و تقسیم کار میان دستگاههای مسؤول توضیح داد و گفت: بخشی از این سند در جلسه گذشته شورایعالی فضای مجازی به بحث و بررسی گذاشته شده بود و مابقی آن در جلسه روز سهشنبه (۱۶دیماه) شورا، مورد بررسی و تصویب قرار گرفت. وی گفت: با توجه به آسیبهایی که کشور از اخبار خلاف واقع دیده است، تمامیدستاندرکاران به این نتیجه رسیدهاند که اخبار خلاف واقع، تحریف شده و جعلی به امنیت ملی آسیب میزند، آرامش اجتماعی را بر هم زده و انسجام ملی را خدشهدار میکند. از اینرو مقرر شد در این سند این مسائل مدیریت شود، آسیبهای ناشی از این قضیه کاهش یابد و امنیت روانی جامعه مورد صیانت قرار گیرد.
درگاههای نشر اخبار شناسایی میشوند
عضو حقیقی شورایعالی فضای مجازی با بیان اینکه در این مصوبه به چهار دستگاه مسؤولیتهایی واگذار شده است، افزود: وزارت ارشاد مکلف شد درگاههای نشر (پایگاههای اطلاعاتی و سایتها) را شناسایی و احراز کند. سکوهایی که این درگاهها روی آنها سرویس میگیرند نیز شامل این بخش شده و باید شناسایی شوند. وی با بیان اینکه در همین حال این وزارتخانه مکلف شده که سازوکار جامعی برای رصد و راستیآزمایی اطلاعات و اخبار ایجاد کند، گفت: به بیان دیگر باید یک پلتفرم مرجع برای آگاهیرسانی به مردم در رابطه با اخبار صحیح ایجاد و در آن پلتفرم، اخبار خلاف واقع به مردم آگاهیرسانی شود؛ این وزارتخانه همچنین باید یک نظام اعتبارسنجی هم ایجاد کند تا درگاههایی که اخبار را منتشر میکنند از نظر صحت اخبار، درجهبندی شوند.
لایحه قضایی مقابله با اخبار جعلی به مجلس میرود
انتظاری، با اشاره به اینکه وزارت ارشاد باید ظرف سه ماه این وظایف را در قالب یک طرح جامع ارائه کند، ادامه داد: مطابق این سند، قوهقضاییه باید با هماهنگی مرکز ملی فضای مجازی و همکاری وزارت ارشاد و وزارت ارتباطات، یک لایحه قضایی مناسب برای مقابله با اخبار و اطلاعات خلاف واقع که همه ابعاد را پوشش دهد، تهیه کند. احتمالاً این لایحه باید به مجلس برود و تصویب شود. وی گفت: از سوی دیگر باید صلاحیت محاکم جمهوری اسلامی برای آن بخش از اخبار خلاف واقع که درگاهها و پلتفرمهای خارجی علیه ما نشر میدهند، تبیین شود.
وزارتخارجه علیه منشأ خارجی اخبار جعلی اقدام میکند
عضو حقیقی شورایعالی فضای مجازی، با اشاره به تکالیف وزارت امورخارجه در این سند، اظهار داشت: با توجه به اینکه یک سری از اخبار خلاف واقع، جعلی و تحریف شده به صورت سازمان یافته علیه کشور در حال نشر است و از بیرون مدیریت میشود، وزارت امورخارجه باید با ظرفیتهای دیپلماتیک و حقوقی خود، علیه منشأ خارجی اقدام کند.
تابآوری اجتماعی افزایش مییابد
انتظاری، افزود: مطابق با این سند، سازمان صداوسیما نیز باید اقدام به موقع در مورد اخبار خلاف واقع داشته باشد؛ به این معنی که در سطوح ملی و محلی به صورت میدانی اخبار جعلی و خلاف واقع را اطلاعرسانی کند. برای مثال یک حادثه در یک جا اتفاق میافتد اما گروههایی قصد تحریک مردم را دارند و اخباری خلاف واقع را به مردم میگویند؛ در این زمینه صداوسیما باید سریع در محل حاضر شده و واقعیت را به مردم بازگو کند. وی گفت: در صورت پیادهسازی این تکالیف در کنار هم، شاهد هماهنگی انتشار اخبار در سطح ملی خواهیم بود، گفت: در عین حال باید مسؤولیت پلتفرمهای نشر هم در این سند، مشخص شود که قرار است در چارچوب این مصوبه اقدام شود. بر این اساس صاحب پلتفرم و منتشرکننده خبر، هر دو مسؤول هستند و مسؤولیت هر یک بهزودی در آییننامهای توسط قوهقضاییه تعیینتکلیف خواهد شد. عضو شورایعالی فضای مجازی، در پاسخ به اینکه این مصوبه شامل چه درگاهها و پلتفرمهایی میشود، اظهار داشت: یکسری از اخباری که توسط گروههای کوچک داخلی در جامعه منتشر میشوند اما بازنشر ملی نداشته و تأثیرگذار نیستند، مشمول این آییننامه نمیشوند. اما اخباری که آثار ملی، منطقهای و محلی داشته باشد در چارچوب این مصوبه قرار میگیرد. انتظاری در مورد اقدامات پیشگیرانه مدنظر در این سند برای انتشار اخبار خلاف واقع در فضای مجازی گفت: برای احراز هویت در این زمینه، مصوبه نظام هویت معتبرساز در سال۹۸ در شورایعالی فضای مجازی به تصویب رسیده که در جای خود محفوظ است؛ بخشی از این سند برای نظام هویت معتبر را باید به این سند ارجاع داد. در همین حال موضوع اینکه پلتفرمها باید قبل از شروع به فعالیت، مجوز دریافت کنند نیز، در مصوبه ساماندهی پیامرسانها، تعیینتکلیف شده است؛ با این وجود میتوان گفت که این سه مصوبه همدیگر را تکمیل میکنند.
——–
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.