تسهیل تحریم‌های ایران تهدیدی برای نفوذ عراق در بازار هند

تسهیل تحریم‌های ایران تهدیدی برای نفوذ عراق در بازار هند صادرات نفت عراق به هند، سال میلادی گذشته رشد حدود دو رقمی‌داشت و کمک کرد عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده نفت به هند در سال ۲۰۲۰ را حفظ کند اما اگر برجام توسط بایدن احیاء شود و نفت ایران به بازار برگردد، ممکن است برای حفظ رشد […]

تسهیل تحریم‌های ایران تهدیدی برای نفوذ عراق در بازار هند

صادرات نفت عراق به هند، سال میلادی گذشته رشد حدود دو رقمی‌داشت و کمک کرد عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده نفت به هند در سال ۲۰۲۰ را حفظ کند اما اگر برجام توسط بایدن احیاء شود و نفت ایران به بازار برگردد، ممکن است برای حفظ رشد مشابه در سال ۲۰۲۱ به مشکل بربخورد. به گزارش ایسنا، سال۲۰۲۰ نخستین سالی بود که صادرات نفت ایران به هند به صفر رسید و به عراق این فرصت را داد تا صادراتش را از ۴۵٫۸۸ میلیون تن در سال۲۰۱۹ به حدود ۵۰٫۱۷ میلیون تن رسانده و سهم خود در بازار هند را به ۲۵درصد افزایش دهد. لیمجیتیانگ؛ مشاور بازارهای نفت در اس‌اندپی گلوبال پلاتس آنالیتیکس در این باره، اظهار کرد: قیمت‌گذاری رقابتی عامل مهمی‌بود که عراق را به بزرگ‌ترین صادرکننده نفت به هند تبدیل کرد. اما سهم عراق در سال ۲۰۲۱ ممکن است پایینتر رود زیرا احتمال بازگشت نفت ایران به بازار در صورت تسهیل تحریمهای آمریکا از سوی دولت بایدن وجود دارد. صادرات نفت ایران از زمان خروج ترامپ از برجام در ماه مه سال ۲۰۱۸ متأثر شد و تیم بایدن اعلام کرده که به‌دنبال احیای برجام است. اساندپی گلوبال‌پلاس آنالیتیکس، پیشبینی کرده که با فرض انعقاد توافق جدید تا اواسط سال ۲۰۲۱ و به شرطی که دولت بایدن در اجرای سیاست تحریمها به‌شدت دولت ترامپ عمل نکند، صادرات نفت ایران در فاصله ژوئن تا دسامبر ممکن است به میزان ۵۰۰ هزار بشکه در روز رشد کند. در بهترین حالت، رشد صادرات نفت ایران به یک میلیون بشکه در روز تا دسامبر امکان‌پذیر است.

احتمال بازگشت نفت ایران

طبق آمار کشتیرانی، ایران ۷۹۵ هزار بشکه در روز در سال ۲۰۱۷ و ۴۷۰ هزار بشکه در روز در سال ۲۰۱۸ نفت به هند صادر کرده بود و این رقم در سال ۲۰۱۹ به ۹۰ هزار بشکه در روز کاهش پیدا کرد. به گفته یک مسؤول در یک پالایشگاه هندی، پالایشگاههای هند به نفت ایران بسیار عادت دارند. آنها در صورت گشایش صادرات ایران، خیلی خوشحال خواهند بود که بتوانند نفت ایران را خریداری کنند. این امر رقابت را برای صادرکنندگانی نظیر عراق دشوارتر خواهد کرد. اگرچه پالایشگاههای خصوصی مانند نایارا انرژی در سال ۲۰۲۰ خریدار فعال گریدهای نفتی بصره‌لایت و بصره‌هوی در بازار اسپات بودند اما پالایشگاههای دولتی محموله‌هایی را براساس قراردادهای بلندمدت از خاورمیانه وارد کردند با این حال حجم مذکور همزمان با بهبود تقاضا، کاهش پیدا کرده است. عربستان‌سعودی دومین صادرکننده بزرگ نفت به هند در سال ۲۰۲۰ بود اما طبق آمار گمرکی، حجم صادرات این کشور ۱۱درصد در مقایسه با سال ۲۰۱۹ کاهش یافت و به ۳۵٫۹۱ میلیون تن در سال ۲۰۲۰ رسید. معاملهگران و تحلیلگران انتظار دارند حجم صادرات عربستان در سال ۲۰۲۱ محدود بماند. این کشور در اوایل ژانویه با اعلام کاهش یکجانبه تولید به میزان یک میلیون بشکه در روز، بازار را غافلگیر کرد. عربستان‌سعودی با هدف کاهش سریع سطح ذخایر نفت، قصد دارد تولیدش را در ماههای فوریه و مارس به ۸٫۱۱۹ میلیون بشکه در روز کاهش دهد که بسیار پایینتر از سهمیه تولید ۹٫۱۱۹ میلیون بشکه در روز است. پالایشگاههای خصوصی و دولتی هند تمایل طبیعی به خرید گریدهای مدیوم و سنگین ترش از خاورمیانه دارند زیرا پالایشگاههای پیچیده این کشور گریدهای مذکور را راحت‌تر پالایش می‌کنند. هزینه حمل محموله هم نقش مهمی ‌در خرید نفت پالایشگاههای هندی ایفاء می‌کند. آنها خرید نفتی که مسافت حمل کوتاهی مانند چهار تا پنج روز از خاورمیانه را دارند در مقایسه با ۳۰ روز برای کلمبیا و ۴۰ تا ۴۵ روز برای ونزوئلا را ترجیح می‌دهند. علاوه بر عراق، صادرات نفت امارات متحده عربی به هند افزایش داشته و این کشور سومین صادرکننده بزرگ نفت به هند در سال ۲۰۲۰ بود. طبق آمار گمرکی، صادرات نفت امارات در سال ۲۰۲۰ به میزان ۳۰ درصد رشد سالانه داشت و به ۲۱٫۳۵ میلیون تن رسید. به‌جز خاورمیانه، واردات نفت هند از آمریکا در سال۲۰۲۰ به ۱۲٫۶۹ میلیون تن رسید که ۲۹ درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش داشت و کمک کرد این کشور از جایگاه ششم در سال ۲۰۲۰ یک پله صعود کند. تحلیلگران انتظار دارند با افزایش فعالیت پالایشگاهها برای تأمین تقاضای داخلی روبه بهبود، مجموع واردات نفت هند در سال ۲۰۲۱ رشد کند. براساس گزارش پلاتس، شرکت FGE انتظار دارد میانگین واردات نفت هند در سال ۲۰۲۱ به حدود ۴٫۴ میلیون بشکه در روز بالغ شود که حدود ۹درصد بالاتر از سطح سال ۲۰۲۰ است.