قدرت چانهزنی روسیه برای امتیازگیری در اوپکپلاس روسیه در نخستین نشست امسال گروه اوپکپلاس موفق شد افزایش سهمیه تولید خود برای ماههای فوریه و مارس را دریافت کند که نشان میدهد موقعیت اقتصادی نسبتاً قوی این کشور اجازه میدهد تا شرایط بهتری را تحت پیمان محدودیت عرضه این گروه برای خود تضمین کند. به گزارش […]
قدرت چانهزنی روسیه برای امتیازگیری در اوپکپلاس
روسیه در نخستین نشست امسال گروه اوپکپلاس موفق شد افزایش سهمیه تولید خود برای ماههای فوریه و مارس را دریافت کند که نشان میدهد موقعیت اقتصادی نسبتاً قوی این کشور اجازه میدهد تا شرایط بهتری را تحت پیمان محدودیت عرضه این گروه برای خود تضمین کند. به گزارش ایسنا، بهرغم ابهاماتی که درخصوص تقاضا برای نفت در سال میلادی جاری وجود دارد، موقعیت اقتصادی روسیه در مذاکرات آتی از مواضع مسکو حمایت کرده و احتمالاً این کشور همچنان حجم تولید نفت خود را بالاتر میبرد. تحلیلگران مقیم مسکو از تصمیم اخیر اوپکپلاس برای موافقت با افزایش تولید نفت روسیه به میزان ۶۵ هزار بشکه در روز در هر یک از ماههای فوریه و مارس استقبال کرده اند. طبق نظرسنجی پلاتس از تولید اوپکپلاس، تولید نفت روسیه در دسامبر ۹٫۱۰ میلیون بشکه در روز بود.
اکثر اعضای گروه اوپکپلاس، تولیدشان را در سطح ژانویه حفظ کردند و عربستانسعودی اعلام کرد تولیدش را یک میلیون بشکه در روز دیگر کاهش میدهد. قزاقستان تولیدکننده دیگری بود که همراه روسیه موافقت اوپکپلاس با افزایش اندک تولید خود در فوریه را کسب کرد. روسیه به دلیل نرخ مبادله ارزی منعطف در برابر دلار آمریکا که ارز مورد استفاده برای قیمتگذاری نفت است در موقعیت بهتری در مقایسه با بسیاری از تولیدکنندگان اوپکپلاس برای تحمل شوکهای نفتی قرار دارد. ارزش روبل در برابر دلار آمریکا معمولاً هنگامیکه قیمت نفت کاهش پیدا میکند، افت میکند. این امر به تولیدکنندگان روسیه که هزینههایشان عمدتاً به روبل است، اجازه میدهد تأثیر قیمتهای پایین و فعالیتهایشان را به حداقل برسانند. طبق آمار بانکمرکزی روسیه، در ششم مارس سال ۲۰۲۰ که روسیه موقتا از توافق اوپکپلاس خارج شد، یک دلار ۶۶٫۲روبل ارزش داشت. تا ۱۶ فوریه سال ۲۰۲۱ ارزش هر دلار به ۷۳٫۳۱ روبل روسیه افزایش یافت. الکساندر نواک؛ معاون نخستوزیر روسیه که پس از نشست ژانویه و تخصیص سهمیههای جدید تولید صحبت میکرد، گفت: امیدوار است دورنما در دو ماه آینده از این هم مثبتتر شود و گزینه برای افزایش بیشتر تولید وجود خواهد داشت. روسیه افزایش دو میلیون بشکه در روز تولید اوپکپلاس در مقایسه با سطح تولید دسامبر سال ۲۰۲۰ تا ژوییه را هدف گرفته است. تحلیلگران در شرکت VTB Capital انتظار دارند اگر روسیه به این هدف دست پیدا کند، سهمیه تولید این کشور ممکن است در فاصله آوریل تا ژوئن به میزان ۸۰ هزار بشکه در روز دیگر افزایش پیدا کند. ابهامات درخصوص وضعیت تقاضا ممکن است پیشبینی آنچه که در مذاکرات چهارم مارس وزیران اوپکپلاس مطرح میشود را دشوار کند. بسیاری از کشورها با افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا دست و پنجه نرم میکنند و تدابیر قرنطینه را در ماههای اخیر تشدید کردند. در عین این که خوشبینی قابلتوجهی نسبت به واکسنهای کووید۱۹ وجود دارد، همچنین ابهامات زیادی درخصوص روند توزیع واکسن و زمان بازگشت به فعالیت اقتصادی عادی مطرح است. حتی تحت پیشبینیهای منفی از دورنمای تقاضا، روسیه احتمالاً در موقعیت اقتصادی قویتری قرار خواهد داشت. علاوه بر نرخ مبادله منعطف روبل به دلار، مقررات مالی که در سال ۲۰۱۷ اعلام شد نوسان درآمد را کاهش داده و تأثیر نوسانات قیمت نفت بر اقتصاد و بودجه روسیه را ملایمتر کرده است. قیمت نفت از ابتدای سال ۲۰۲۱ تاکنون بالاتر از قیمتهای در نظر گرفته شده در بودجه تولیدکنندگان نفت از جمله روسیه بوده است. بودجه روسیه که اواخر سال گذشته تصویب شد بر مبنای قیمت ۴۵ دلار و ۳۰ سنت هر بشکه نفت اورال در سال ۲۰۲۱ و قیمت ۴۶ دلار و ۶۰ سنت در سال ۲۰۲۲ و قیمت ۴۷ دلار و ۵۰ سنت در سال ۲۰۲۳ بوده است.
علاوه بر این، روسیه به دنبال کاهش اتکای بودجه دولتی به درآمدهای نفتوگاز است که در چند دهه گذشته در شرایط دشواریهای اقتصادی، تولیدکنندگان نفت روسیه را در معرض تغییرات چشمگیری در سیستم مالیات قرار داده است. تولیدکنندگان روسی اغلب شکایت کردهاند که این امر برنامهریزی پروژههای توسعه بلندمدت که مستلزم ثبات مالیاتی به منظور ارزیابی دقیق هزینهها است را دشوار میکند. ولادمیر پوتین؛ رئیسجمهور روسیه سال گذشته اعلام کرد که درآمدهای هیدروکربن حدود یکسوم از کل درآمدهای بودجه در سال ۲۰۲۱ را تشکیل میدهد که کمتر از نصف درآمدها در سال ۲۰۱۱ خواهد بود. تحت یک سناریو مثبت، این عوامل احتمالاً تلاش برای افزایش بیشتر تولید در سال ۲۰۲۱ را تحکیم میکنند. اگر این گروه با سناریوی منفیتری مواجه شود که مستلزم کاهش بیشتر تولید خواهد بود، روسیه احتمالاً خواستار کاهش تولید کمتری برای دورههای کوتاهتر خواهد شد.
همچنین تحولات تا حدود زیادی به حجم تولید نفت شیل آمریکا بستگی خواهد داشت. از دست دادن سهم بازار به تولیدکنندگان آمریکایی مدتها از سوی تولیدکنندگان نفت روسیه به عنوان دلیلی برای محتاط بودن در برابر موافقت با کاهش قابل توجه تولید، مطرح شده است.
براساس گزارش پلاتس، با وجود تفاوتهای اقتصادی و احتمال اختلافات بیشتر در سال میلادی جاری، تحلیلگران انتظار دارند روسیه همچنان در گروه اوپکپلاس بماند. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، به حمایت از این اتحاد نفتی که بخش مهمیاز استراتژی خارجی روسیه شده است، ادامه میدهد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.