مسعود طاهری- سونامی نقدینگی مالی همچنان یکی از نگرانیهای عمده بانک مرکزی است. در حالی که چند ماه قبل مقامات ارشد بانک مرکزی از هزار تریلیون تومانی شدن نقدینگی خبر داده بودند، حالا در گزارش رسمی بانک مرکزی این رقم بازهم افزایش یافته است. این درحالی است که شورای پول و اعتبار که در […]
مسعود طاهری- سونامی نقدینگی مالی همچنان یکی از نگرانیهای عمده بانک مرکزی است.
در حالی که چند ماه قبل مقامات ارشد بانک مرکزی از هزار تریلیون تومانی شدن نقدینگی خبر داده بودند، حالا در گزارش رسمی بانک مرکزی این رقم بازهم افزایش یافته است.
این درحالی است که شورای پول و اعتبار که در ریاست را ولیا…سیف، رییس بانک مرکزی بر عهده دارد، ماه گذشته نرخ سود بانکها را از رقم ۱۸ درصد به ۱۵ درصد کاهش داده بود. همچنین این شورا و بانک مرکزی سود تسهیلات را نیز به رقم ۱۸درصد رساندند تا بلکه کمک حال بخش تولید کشور باشند.
با کنار هم قراردادن این موضوعات و به فرض خروج تدریجی سپردههای مردم از بانکها در آینده نزدیک باز هم شاهد افزایش نقدینگی خواهیم بود.
بانک مرکزی رشد نقدینگی در اردیبهشت امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل را ۲۹٫۷ درصد و رقم آن را هزار و ۳۸ تریلیون و ۵۲۰ میلیارد تومان اعلام کرد.
حجم کل نقدینگی در پایان اردیبهشتماه امسال با ۲٫۱ درصد افزایش نسبت به پایان سال گذشته و رشد ۲۹٫۷ درصدی نسبت به اردیبهشت ماه سال قبل به یکهزار و ۳۸ تریلیون و ۵۲۰ میلیارد تومان رسیده است.
بر پایه این گزارش، رشد شبه پول در ۱۲ ماه منتهی به اردیبهشت ماه امسال ۳۲٫۳ درصد و در دو ماهه اول امسال میزان رشد ۳.۴ درصد بود. همچنین حجم شبه پول در پایان اردیبهشت ماه ۹۱۰ هزار و ۹۳۰ میلیارد تومان اعلام شده است.
حجم پول نیز در دو ماهه امسال ۶٫۷ درصد کاهش یافته اما در ۱۲ ماه منتهی به اردیبهشت ۱۴٫۸ درصد رشد نشان میدهد. در عین حال، حجم کل پول در تاریخ مورد گزارش ۱۲۷ هزار و ۵۹۰ میلیارد تومان اعلام شده است.
گزارش بانک مرکزی نشان میدهد حجم اسکناس و مسکوک در اردیبهشت ماه ۳۱ هزار و ۸۳۰ میلیارد تومان برآورد شده که نسبت به اسفند سال گذشته ۱۴٫۴ درصد کاهش و نسبت به اردیبهشت ماه سال قبل ۱۴٫۸ درصد افزایش داشته است.
حساب بانکها بازهم قرمز شد
همچنین گرچه از میزان بدهی بانکها به بانک مرکزی برای دورهای تا حدی کم شد ولی نتوانستند به روند تسویه ادامه دهند و بازهم بر بدهی آنها افزوده شده است.
به گزارش ایسنا، صورتهای مالی منتشره بانک مرکزی از عملکرد بانکها تا پایان اردیبهشت امسال بیانگر رشد بدهی آنها به بانک مرکزی است؛ به گونهای که در دو ماهه ابتدایی امسال حدود ۶۰۰۰ میلیارد تومان به بانک مرکزی بدهکار شدهاند و رقم این بدهی از حدود ۸۳ هزار میلیارد تومان پایان سال گذشته به بیش از ۸۹ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.
این در حالی است که تا پایان سال گذشته، مجموع بدهی بانکها به بانک مرکزی به حدود ۸۳ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان رسیده بود که گرچه نسبت به چند دوره قبل با رشد قابل توجهی همراه بود ولی نسبت به سال ۱۳۹۳ گذشته کاهش یافته بود.
بانکها توانسته بودند تا حدود ۲۰۰۰ میلیارد تومان از بدهی ۸۵ هزار و ۸۰۰ میلیاردی خود به بانک مرکزی را تا آخر سال ۱۳۹۴ تسویه کنند. این کاهش بیتأثیر از کنترل ناشی از راهاندازی چکاوک (مبادله الکترونیک چک) در شبکه بانکی و همچنین برخورد با تخلفات انضباطی بانکها نبوده است.
اما ظاهراً روال تازه بانکها در اضافه برداشت از بانک مرکزی و خرج منابع چندان دوام نیاورد و در دوماهه ابتدایی امسال تا ۳ برابر آنچه (۲۰۰۰ میلیارد تومان) حسابشان را تا آخر سال قبل تسویه کرده بودند، بدهکار و تا ۶۰۰۰ میلیارد تومان به آن اضافه کرده است تا حساب آنها نزد بانک مرکزی بازهم قرمز باقی بماند.
این در حالی است که حجم تسهیلاتدهی بانکها با توجه به تنگنای مالی که با آن درگیر هستند از جمله دلایل رویآوری آنها به منابع بانک مرکزی است که البته این بانک پیشتر نیز در این باره هشدار داده بود، چراکه اضافه برداشت بانکها بر رشد پایه پولی اثرگذار بوده و میتواند خطری برای تأثیرگذاری بر تورم و رشد آن باشد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.