توافق برای حفظ سقف تولید مشکلی را حل نمی‌کند

  نماینده سابق ایران در اوپک با تأکید بر این‌که ایران باید دیپلماسی فعالانه‌ای را در حوزه نفتی اتخاذ کند، گفت: در غیر این صورت کشورهایی مانند عربستان، کویت، قطر و بقیه غذایی را برای ما خواهند پخت که اگر آن را قبول کنیم ضرر خواهیم کرد و اگر آن را قبول نکنیم مقصر خواهیم […]

 

نماینده سابق ایران در اوپک با تأکید بر این‌که ایران باید دیپلماسی فعالانه‌ای را در حوزه نفتی اتخاذ کند، گفت: در غیر این صورت کشورهایی مانند عربستان، کویت، قطر و بقیه غذایی را برای ما خواهند پخت که اگر آن را قبول کنیم ضرر خواهیم کرد و اگر آن را قبول نکنیم مقصر خواهیم شد.

محمدعلی خطیبی طباطبایی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره تصمیم اخیر عربستان و روسیه برای نگه داشتن سطح تولید و صادرات خود در سطح ماه ژانویه اظهارکرد: این موضوع مشکل بازار را حل نمی‌کند چراکه سطح تولید آن‌ها در این ماه بالا‌ترین سطح سالانه بوده است و در حال حاضر تولید اوپک نیز به ۳۲ میلیون بشکه رسیده است که این میزان ۱٫۵ تا ۲ میلیون بشکه بیش از سطح نیاز بازار است.

وی ادامه داد: بنابراین توافق بر این‌که سطح تولید در حد ماه ژانویه که مطمئناً تولیدی بیش از تقاضای بازار بوده است نگه داشته شود، مشکلی را حل نخواهد کرد.

نماینده سابق ایران در اوپک با بیان این‌که مشکل بازار نفت زمانی حل می‌شود که سطح تولید کشور‌ها به سطح نیاز بازار کاهش پیدا کند، خاطرنشان کرد: ضمن این‌که نگه داشتن سطح تولید در حد تولید ژانویه از سوی عربستان مشروط به پذیرفتن تمام کشورهای تولیدکننده شده است که این شامل ایران نیز می‌شود. در حالی که ایران طی سال‌های تحریم تولید نفت خود را به نصف کاهش داده بود و این‌که می‌خواهد آن را افزایش دهد تنها به معنای بازگشت به سطح سابق تولید ما است.

خطیبی با تأکید بر این‌که هدف توافق اخیر عربستان و روسیه برای ثابت نگه داشتن سطح تولید، متوقف کردن افزایش تولید نفت ایران است، عنوان کرد: این در حالی است که همه این کشور‌ها طی این مدت با حداکثر توان خود، نفت تولید کرده باشند. به غیر از ایران که به دلیل تحریم‌ها بسیار کم‌تر از توان خود تولید نفت خام داشته است پس اگر ایران نیز چنین توافقی را بپذیرد ضررکننده اصلی خواهد بود.

وی تأکید کرد: البته در صورت نپذیرفتن نیز ممکن است کشورهایی مانند روسیه، عربستان، قطر و کویت بگویند که برای ثبات تولید توافق کرده بودند و ایران آن را نپذیرفت و این در حالی است که طی سال‌های تحریم ایران، همین کشور‌ها از نبود ایران در بازار نفت سود برده‌اند و تولید و عرضه خود را افزایش دادند.

نماینده سابق ایران در اوپک با اشاره به این‌که کشورهایی مانند عربستان، کویت، امارات و روسیه می‌خواهند در شرایط فعلی خود را تطهیر کرده و فشار کاهش قیمت نفت را به ایران و عراق وارد کنند، ادامه داد: چرا که برنامه ایران نه افزایش تولید بلکه بازگشت به سطح تولید نفت سابق است و عراق نیز براساس برنامه‌های توسعه‌ای و سرمایه‌گذاری که حدود ۶ سال پیش در صنعت نفت انجام داده هر ساله تولید نفت خود را ۲۰۰ تا ۴۰۰ هزار بشکه افزایش می‌دهد.

دپلماسی فعال ایران، راه نجات

خطیبی درباره این‌که در شرایط فعلی موضع ایران برای خنثی کردن نقشه احتمالی این کشور‌ها چه باید باشد، تصریح‌کرد: اول از همه باید به این نکته توجه داشت که نگه داشتن سطح تولید نفت در سطح ژانویه مشکل بازار را حل نمی‌کند، چرا که به معنای تداوم مازاد عرضه است.

وی ادامه داد: بنابراین پیشنهاد ایران باید کاهش عرضه باشد آن هم از سوی کشورهایی که طی سال‌های گذشته عرضه و تولید نفت خام خود را به شدت افزایش داده‌اند.

به گفته نماینده سابق ایران در اوپک ایجاد تعادل در وضعیت عرضه و تقاضای بازار نفت راه‌حل اساسی است که اوپک و غیراوپک باید بر سر آن به توافق برسند.

خطیبی در ادامه درباره‌ برنامه ایران برای بازگشت به سطح تولید نفت خود پیش از اعمال تحریم‌ها اظهارکرد: نکته دوم این است که در صورت توافق به رسیدن به سطح تعادلی در عرضه نفت خام حتماً باید در برنامه پیش‌بینی شده موضوع بازگشت ایران به بازار نفت در پساتحریم در نظر گرفته شود.

وی تصریح کرد: بنابراین این‌که کشورهای تولید‌کننده به سطح تولید سابق خود برگردند به این معنی نخواهد بود که ایران از سهم خود در پیش از تحریم چشم‌پوشی کند، بلکه به این معنی است که کشورهایی که طی این سال‌های نبود ایران در بازار تولید خود را به چند برابر افزایش داده‌اند به سطح تولید خود بازگردند.

پیشنهاد توخالی رقبا

نماینده سابق ایران در اوپک با اشاره به این که عربستان، کویت و قطر از جمله کشورهایی بودند که طی سال‌های تحریم سعی کردند با افزایش تولید جای ایران را در بازار بگیرند، ادامه داد: حال این‌که این کشور‌ها توافق می‌کنند که سطح تولید خود را در حد ژانویه نگه دارند لطف خاصی نمی‌کنند و حتی شاید توان تولید بیش از این نیز نداشته باشند و پیشنهادی را بخواهند به ایران بفروشند که اساساً ارزشی ندارد.

خطیبی اضافه کرد: بنابراین آن‌ها با ارایه‌ چنین پیشنهادی می‌خواهند سهم بازار خودشان را تصویب کرده و قانونی جلوه دهند و ایران را نیز از باز پس گرفتن این سهم ناتوان کنند.

وی با تأکید بر این‌که در توافقی که بین اوپک و غیراوپک صورت می‌گیرد لازم است در عین در نظر گرفتن بازگشت ایران به سهم سابق خود مازاد عرضه از بازار خارج شود، گفت: بهترین راهکار این است که در این بین ایران دیپلماسی فعالی را اتخاذ کند.

نماینده سابق ایران در اوپک تصریح کرد: اگر ما بازی را در این زمینه به راه نینداخته و در دست نگیریم دیگران برای ما بازی می‌کنند و ما را نیز در گوشه‌ای گرفتار و محکوم خواهند کرد.

خطیبی با اشاره به اقدامات اخیر ونزوئلا در جهت ایجاد تفاهم بین کشورهای تولید‌کننده نفت ادامه داد: این حرکت ونزوئلا خوب بوده و دیگران را نیز به تحرک واداشته است. ایران نیز باید پیشنهاد خود را داشته باشد و در این زمینه تحرک به خرج دهد.

وی با انتقاد از دیپلماسی منفعل ایران در حوزه مدیریت بازار نفت خاطرنشان‌کرد: اگر در این زمینه فعال نباشیم تصمیمی که کشورهای دیگر خواهند گرفت منافع ما را لحاظ نخواهد کرد.

نماینده سابق ایران در اوپک افزود: در این صورت عربستان، روسیه و دیگران غذایی را برای ما خواهند پخت که اگر آن را قبول کنیم ضرر خواهیم کرد و اگر قبول نکنیم مقصر شناخته می‌شویم.

 

به گفته خطیبی این دیپلماسی فعال نه در سطح وزارت نفت، بلکه در سطوح بالاتر حکومتی باید صورت گیرد.