تراز دریاچه ارومیه کاهش یافته است

 تراز دریاچه ارومیه کاهش یافته است  رئیس استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه، ضمن اشاره به اینکه وزارت نیرو در پرداخت حق‌آبه دریاچه ارومیه کوتاهی کرده است، گفت: در حال‌حاضر تراز اکولوژیک دریاچه ارومیه نسبت به مدت مشابه در سال قبل کاهش یافته است. فرهاد سرخوش؛ در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اینکه هرساله جداول […]

 تراز دریاچه ارومیه کاهش یافته است

 رئیس استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه، ضمن اشاره به اینکه وزارت نیرو در پرداخت حق‌آبه دریاچه ارومیه کوتاهی کرده است، گفت: در حال‌حاضر تراز اکولوژیک دریاچه ارومیه نسبت به مدت مشابه در سال قبل کاهش یافته است. فرهاد سرخوش؛ در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اینکه هرساله جداول منابع و مصارف در حوضه آبریز دریاچه ارومیه توسط وزارت نیرو مشخص می‌شود، اظهار کرد: طی دی‌ماه سال گذشته میزان مصارف و منابع و البته حق‌آبه دریاچه ارومیه تعیین شد. براین اساس قرار شد که از سدهای حوضه آبریز ارومیه ۶۴۰ میلیون مترمکعب آب به سمت دریاچه رهاسازی شود. وی در ادامه با بیان اینکه حق‌آبه دریاچه ارومیه باید از ابتدای آذرماه سال گذشته تا آخر اردیبهشت امسال به‌تدریج رهاسازی شود، تصریح کرد: متأسفانه تاکنون تنها ۱۶۰ میلیون مترمکعب آب به سمت دریاچه ارومیه رهاسازی شده است که این میزان بسیار کمتر از حق‌آبه تعیین شده از سوی وزارت نیرو است. سرخوش؛ ادامه داد: بهانه وزارت نیرو این است که سال آبی جاری سال خشک و کم‌بارشی بوده است و در کنار این برف زیادی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه نداشتیم که طی فروردین و اردیبهشت به سمت سدها حرکت کنند این درحالیست که براساس توافق‌های انجام شده قرار است که در سال‌های کم‌بارشی مثل امسال مصرف آب در تمامی‌حوزه‌ها ازجمله کشاورزی کاهش پیدا کند تا محیط‌زیست بتواند حق خود را برداشت کند اما متأسفانه در شرایط کنونی فقط حق‌آبه دریاچه ارومیه از بین رفته است.

در سال‌های خشک هم می‌توان حق‌آبه دریاچه ارومیه را پرداخت کرد

به گفته وی؛ در سال آبی ۱۳۹۷-۱۳۹۶ میزان بارش‌ها در حوضه آبریز دریاچه ارومیه از سال آبی جاری کمتر بود اما طی این سال حدود ۴۶۱ میلیون مترمکعب آب به سمت دریاچه رهاسازی شد. این مسأله نشان می‌دهد که حتی در سال‌های خشک نیز می‌توان حق محیط‌زیست از آب را پرداخت کرد.

وضعیت سدها در حوضه آبریز دریاچه ارومیه

رئیس استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه، درباره وضعیت کنونی سدها در حوضه آبریز دریاچه ارومیه توضیح داد: درحال‌حاضر حجم آب سدها در استان آذربایجانغربی ۹۶۰ میلیون مترمکعب است که نسبت به سال قبل تنها حدود ۱۰ درصد کمتر شده است. از سویی دیگر میزان بارش‌ها در این حوضه نسبت به سال قبل حدود ۲۰ درصد کاهش یافته است. به‌هرحال هیچ کدام از این‌ها نمی‌تواند دلیلی بر عدم پرداخت حق‌آبه دریاچه ارومیه شود و متأسفانه وزارت نیرو در این‌باره کوتاهی کرده است. سرخوش؛ در ادامه با اشاره به اینکه درحال‌حاضر دریاچه ارومیه فقط از حوضه آبریز و سدهای آن تغذیه می‌کند و هیچگونه انتقال حوضه به حوضه آب در این منطقه نداریم، اظهار کرد: این نگرانی وجود دارد که در صورت عدم پرداخت حق‌آبه با شروع گرما و تبخیر آب تراز و حجم آب دریاچه ارومیه کاهش پیدا کند. وی در بخش دیگری از صحبت‌های با بیان اینکه درحوضه آبریز دریاچه ارومیه برای صرفه‌جویی در مصرف آب اصلاح الگوی کشت و آبیاری نوین انجام شده است، تصریح کرد: آب حاصل از این صرفه‌جویی در مخازن سدها ذخیره می‌شود و در فصول غیرکشاورزی باید به پیکره اصلی دریاچه رهاسازی شود.

تراز اکولوژیک دریاچه ارومیه کاهش یافته است

رئیس استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه، افزود: تراز اکولوژیک دریاچه ارومیه تا اواسط فروردین ماه ۱۲۷۱/۴۳ متر است که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته کاهش یافته است. سرخوش؛ در پایان با اشاره به اینکه براساس آخرین بررسی‌های انجام شده دریاچه ارومیه ۶۰ تا ۷۰ سانتیمتر عمق پیدا کرده است و لایه‌های نمکی در آن حل شده‌اند، گفت: این مسأله نشان می‌دهد که عملیات احیا تاکنون موفق بوده است اما اگر حق‌آبه دریاچه پرداخت نشود و وزارت نیرو در این زمینه کوتاهی کند، دریاچه ارومیه با خطری جدی مواجه خواهد شد. پیش از این مسعود تجریشی؛ مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه، ضمن انتقاد از عملکرد وزارت نیرو درخصوص پرداخت حق‌آبه دریاچه ارومیه اظهار کرده بود که متأسفانه طی سال آبی ۱۴۰۰- ۱۳۹۹ دریچه سدها را به روی ارومیه بسته و اجازه نداده‌اند آبی به دریاچه برسد. وی با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط‌زیست با وزیر نیرو و مدیران استانی مکاتبه کرده اما بی‌فایده بوده است، گفته بود: تا زمانی که خلاهای قانونی درخصوص حق‌آبه‌های زیستمحیطی داشته باشیم، وضعیت همین خواهد بود و با کاهش بارش‌ها در کشور تضاد منافع بین بهره‌برداران و محیط‌زیست بیشتر می‌شود. از سویی دیگر سازمان حفاظت محیط‌زیست به‌تنهایی از پس بهره‌برداران و حاکمیت برنخواهد آمد. آب در اختیار یک مجموعه است و هر زمان که خواست حق‌آبه محیط‌زیست را می‌دهد و هر زمان نخواست این کار نمی‌کند. متأسفانه خلأهای قانونی و… در این زمینه وجود دارد.