فاصله چند ساله تا مشاهده آثار برجام در اقتصاد یک اقتصاددان معتقد است اجرای مفاد مربوط به اقتصاد برجام زمانبر است و میگوید حداقل تا ۴-۵ سال آینده نمیتوانیم نتایج اقتصادی برجام را به خوبی مشاهده کنیم. به گزارش ایسنا، محمدقلییوسفی، اقتصاددان درباره مشکلات اقتصادی کشور بیان کرد: قبل از امضای قرارداد برجام، علاوه بر […]
فاصله چند ساله تا مشاهده آثار برجام در اقتصاد
یک اقتصاددان معتقد است اجرای مفاد مربوط به اقتصاد برجام زمانبر است و میگوید حداقل تا ۴-۵ سال آینده نمیتوانیم نتایج اقتصادی برجام را به خوبی مشاهده کنیم.
به گزارش ایسنا، محمدقلییوسفی، اقتصاددان درباره مشکلات اقتصادی کشور بیان کرد: قبل از امضای قرارداد برجام، علاوه بر مسایل اقتصاد داخلی، یکی از مشکلاتی که ما در زمینه اقتصادی در کشور داشتیم، تحریمهای بینالمللی بود که مسایل بسیار جدی برای اقتصاد ایران ایجاد کرده بود به گونهای که نه تنها دسترسی ما را به تکنولوژی مرغوب بلکه امکان تجارت، صادرات و واردات ایران را محدود کرده و در نتیجه ما نتوانستیم برای پیشرفت صنعتی اقتصاد خود از تکنولوژی مدرن استفاده کنیم.
او افزود: همچنین تحریمها منجر به فعالیتهای دلالی واسطهگری، تجارت پول، فساد و قاچاق در اقتصاد ایران شد و در بعضی موارد تخصیص غلط منابع را رقم زد و اقتصاد ایران به وضعیتی درآمد که دیگر اصلاح وضعیت موجود در کوتاهمدت امکانپذیر نبود.
این پژوهشگر اقتصاد کلان همچنین بیان کرد: بنابراین حل مسایل برجام گام مهمی بود که دولت باید برمیداشت و در زمینه سیاست خارجی اقدام خوبی بود که باید مکمل سیاست داخلی خوب میشد، ولی متأسفانه به نظر میرسد در زمینه سیاستهای داخلی نتوانست اقدامات کافی انجام دهد.
عضو هیأت علمی اقتصاد دانشگاه تهران بیان کرد: در این باره که در برجام چه مسایلی گنجانده شده بود و چه مواردی را میشد از آن انتظار داشت، باید بگویم که یکی از مشکلات تیم مذاکرهکننده این بود که اقتصاددانی که بتواند با زبان خارجی مواردی را که در توافق درج شده است را درک کند، با تیم مذاکرهکننده همراه نبود و نتیجه نیز این شده است که در آن توافق خواستههایی مطرح شده که انجام آنها برای ایران آسان نیست؛ از جمله این موارد میتوان به شفافیت در سیستم بانکی، سیاستهای مالی و پولی و اقتصادی، آزاد بودن نقل و انتقال پول و سرمایه و… اشاره کرد. همچنین در آن توافق ذکر شده است که دولت ایران نباید هیچ کنترلی برای ورود و خروج سرمایههای خارجی به کشور داشته باشد.
او افزود: این موارد نشان میدهد که با توجه به ویژگیهای اقتصادی ایران، این توافق عملاً دست دولتمردان را در طراحی و برنامهریزی برای توسعه اقتصادی محدود کرده است. در نظر داشته باشید که خیلی از این مسایل ارتباط مستقیمی با خود برجام نداشتهاندف ولی دولتمردان آن را امضا کرده و پذیرفتهاند که آن را انجام دهند.
این اقتصاددان بیان کرد: دولتمردان باید برای توسعه و پیشرفت اقتصادی سیاستهای خاص خود را پیگیری کنند. ولی میبینیم که در برجام برخی سیاستهای اقتصادی از دولتمردان ایران خواسته شده و از این سو نیز تأیید و امضا شده است. در واقع دولت باید طبق برجام در داخل کشور این سیاستها را اجرا کند در حالیکه عملاً اجرای این سیاستها میسر نیست و گرچه توافق صورت گرفته است، ولی مشکل اجرایی پیدا خواهد کرد. نتیجه چنین امری این است که چون اجرای این سیاستها به راحتی میسر نبوده و زمانبر است هم در خارج از ایران و هم در داخل ایران این انتقادات مطرح میشود که چرا تاکنون کاری پیش نرفته است؟
یوسفی افزود: از سوی دیگر در نظر بگیرید که عدم آگاهی تیم مذاکرهکننده، باعث شده است خوشبینیهای بسیار زیادی مطرح شود و رییسجمهوری نیز وعدههای بسیار زیادی برای حل مشکلات اقتصادی بدهد در حالیکه میدانیم چنین چیزی عملی نبوده و کسانی که به مسایل اقتصادی آشنایی داشتند به خوبی میدانستند تا امکان اجرای برجام و مشاهده نتایج آن زمان بسیار زیادی وجود دارد. به نظر من اجرای برجام به درازا میکشد و من فکر نمیکنم که تا ۴ یا ۵ سال آینده دولتهای ایران بتوانند مشکلات اقتصادی را برطرف کنند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.