گزارشی تکان‌دهنده از پشت‌ پرده پرونده روسیه؛ مدارک دادگاه غیب شد

گزارشی تکان‌دهنده از پشت‌ پرده پرونده روسیه؛ مدارک دادگاه غیب شد یکی از مسایلی که طی چند روز گذشته ورزش جهان را تکان داد و سروصداهای زیادی به پا کرد، مسأله دوپینگ گسترده روسیه در طی چند سال اخیر بود. پس از آن‌که کمیته بین‌المللی المپیک از روند دوپینگ گسترده دولتی در ورزش روسیه باخبر […]

گزارشی تکان‌دهنده از پشت‌ پرده پرونده روسیه؛ مدارک دادگاه غیب شد

یکی از مسایلی که طی چند روز گذشته ورزش جهان را تکان داد و سروصداهای زیادی به پا کرد، مسأله دوپینگ گسترده روسیه در طی چند سال اخیر بود. پس از آن‌که کمیته بین‌المللی المپیک از روند دوپینگ گسترده دولتی در ورزش روسیه باخبر شد، کار تحقیق و بررسی در مورد روند این تخلفات گسترده و با حمایت دولت چگونه بوده و از چه زمانی آغاز شده است.

به گزارش وب سایت۹۰، پس از آن‌که ابعاد گسترده این رسوایی کاملاً برای جهان ورزش، کمیته بین‌المللی المپیک و آژانس جهانی ضددوپینگ روشن شد، تحقیقات و بررسی‌های دقیق و عمیقی از این پرونده صورت گرفت تا هم تمام زوایای این حادثه جهت جلوگیری از تکرار چنین پدیده‌هایی روشن شود.

در همین حال در جریان بازجویی یکی از مقامات روسی، به ذکر نکاتی از این پرونده اشاره داشته می‌تواند بسیار جالب و در عین با اهمیت باشد. اتفاقات بسیار عجیبی که در طول روند این پرونده افتاد، باعث سردرگمی تمام مسؤولان شده بود؛ به‌طور مثال این‌که مسؤول آزمایشگاه شهر مسکو به همراه خواهرش دستگیر شده، و سپس خبر خودکشی وی در رسانه‌ها پخش شد و بعد از آن هم اعلام شد که خبر مرگ وی شایعه بوده است. همه این اتفاقات در حالی رخ می‌دهد که این فرد به ظاهر جزو نیروهای دولتی درگیر در این پرونده بوده است.

تمامی فعالیت‌های وی در ارتباط با فرایند گسترش دوپینگ به دادگاه ارجاع داده شد، پس از آن هم تمامی مستندات و مدارک دادگاهی این فرد ناپدید شد و در آخر هم خواهر وی پس از آن‌که به زندان افتاد، پس از مدت اندکی آزاد شد. مدتی بعد خود روچنکوف به شغل قبلی خود بازگشت و به عنوان رییس آزمایشگاه ضددوپینگ مسکو برای بازی‌های زمستانی ۲۰۱۴ سوچی مشغول به‌کار شد.

مسؤولان کمیته بین‌المللی المپیک اعلام کرده‌اند که هیچ اطلاعاتی درمورد اقدامات مجرمانه و متخلفانه روچنکوف، دستگیری وی و در نهایت بازگشت به‌کار قبلی‌‌اش نداشته‌اند، اما باید به آن‌‌ها گفت که ظاهراً چنین اطلاعاتی در اختیار آن‌‌ها قرار داشته اما خودشان چنین اطلاعاتی را نادیده گرفتند. با انجام چنین کاری، آن‌‌ها خیلی راحت اجازه دادند تا بازی‌های المپیک زمستانی هم در فضایی برگزار شود که مملو از شک و تردید ناشی از آلودگی ورزشکاران باشد.

پس از اتمام مسابقات المپیک زمستانی سوچی بود که دیگر امکان پنهان‌سازی دوپینگ گسترده در ورزش روسیه وجود نداشت؛ به دنبال آن وادا دو مرحله بازرسی و تحقیق و تفحص (در سال‌های ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳) از مسؤولان این بازی‌‌ها و همچنین مسؤولان ورزش روسیه انجام داد و طی این بررسی‌ها بود که به‌طور مشخص و برجسته وجود دوپینگ گسترده و سازماندهی شده در ورزش روسیه آشکار شد. بررسی‌ها به‌طور مفصلی انجام شد تا ابعاد آن هرچه بیش‌تر برای همه روشن شد و کار به جایی رسید که بسیاری از نهادهای بین‌المللی و کشورهای بانفوذ قصد داشتند تا مسؤولان کمیته بین‌المللی المپیک را متقاعد سازند که روسیه را از بازی‌های المپیک تابستانی ۲۰۱۶ ریو حذف کند که البته در روزهای گذشته به‌طور رسمی اعلام شد که ورزش روسیه از المپیک حذف نخواهد شد.

آنچه که به نظر همه اهالی ورزش می‌رسد، این است که این داستان از سال ۲۰۱۳ شکل جدی‌تری به خود گرفت و در این سال هم گستردگی فعالیت‌های دوپینگی افزایش یافت و هم شک و تردید‌‌ها نسبت به دوپینگ رو‌س‌ها. حدود ۱۷ ماه از حوادثی که در این‌جا توضیح داده شد گذشته و حالا همه ما به خوبی می‌دانیم که در طول چند سال و حتی شاید یک دهه اخیر اتفاقات بسیار عجیب و زیادی در این ماجرا رخ داده که همه ما به خوبی از آن باخبریم. یکی از نمونه‌های بارز آن که به درستی به آن پرداخته شده، مسأله پرداخت رشوه از سوی روسیه و قطر برای کسب میزبانی جام‌های جهانی ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲ بود که سرطان فساد در بدنه فیفا را به خوبی مشخص و برملا کرد. رفتارهای بیشمار اما متخلافانه مسؤولان در بسیاری از نقاط جهان بیداد می‌کند؛ حتماً لابی‌های گسترده و خرید و فروش رأی توسط مسؤولان سابق کمیته بین‌المللی المپیک از جمله شیخ‌احمدالصباح کویتی را به یاد دارید که با رفتارهای خود چگونه محیط ورزش را آلوده ساخته بود؟ حتماً خاطره بازی کویت و فرانسه در جام جهانی ۱۹۸۲ اسپانیا را به یاد دارید که این مرد کویتی چگونه به کنار زمین آمد و با نفوذ خود باعث شد گل تیم فرانسه مردود اعلام شود؟ و حتماً برای شما هم آشکار شده که الصباح به عنوان یکی از قدرتمند‌‌ترین و بانفوذ‌‌ترین افراد در نهادهای حاکمیتی ورزش جهان است که به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم در سازوکارهای این نهاد‌‌ها دخالت و نفوذ دارد؛ و اکنون همین نهاد‌‌ها هستند که به روسیه اجازه داده‌اند تا در المپیک ریو شرکت کنند.

نام دیگری که ورزش جهان باید به خاطر داشته باشد، کریگ‌ریدی، رییس‌وادا و عضو کمیته بین‌المللی المپیک است که باید هرچه دقیق‌تر فعالیت‌های او هم تحت نظر قرار گیرد. درمورد این فرد می‌توان تنها به یک نکته بسنده کرد که در سال ۲۰۱۴ بود که کریگ ریدی نامه‌ای را به مسؤولان ورزشی و دولتی روسیه نوشت و به همه آن‌‌ها اطمینان داد که هیچ نگرانی بابت رسوایی دوپینگ نداشته باشند. حتی برخی از نزدیکان به رییس وادا و وزیر ورزش روسیه می‌گویند کریگ‌ریدی در نامه‌ای به ویتالی موتکو نوشته است که وادا هیچ‌گاه کاری نخواهد کرد که باعث نگرانی عمیق دوست خود یعنی وزیر ورزش روسیه شود.

 

بازی‌های المپیک ۲۰۱۶ برزیل از تاریخ ۵ آگوست آغاز خواهد شد. از المپیک ریو ۲۰۱۶ لذت ببرید.