«سیمرغ» با رونمایی رئیس‌جمهور آغاز به کار می‌کند

  «سیمرغ» با رونمایی رئیس‌جمهور آغاز به کار می‌کند ابرکامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر با عنوان «سیمرغ» که با همکاری پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات پیاده‌سازی شده است، با حضور رئیس‌جمهور افتتاح می‌شود تا بتواند خدمات محاسباتی در حوزه‌های مختلف را به مراکز علمی‌و تحقیقاتی کشور ارائه دهد. به گزارش ایسنا، ابرکامپیوتر(Supercomputer) به رایانه‌هایی گفته می‌شود […]

 

«سیمرغ» با رونمایی رئیس‌جمهور آغاز به کار می‌کند

ابرکامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر با عنوان «سیمرغ» که با همکاری پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات پیاده‌سازی شده است، با حضور رئیس‌جمهور افتتاح می‌شود تا بتواند خدمات محاسباتی در حوزه‌های مختلف را به مراکز علمی‌و تحقیقاتی کشور ارائه دهد. به گزارش ایسنا، ابرکامپیوتر(Supercomputer) به رایانه‌هایی گفته می‌شود که ظرفیت بالایی در محاسبات دارند. این واژه برای اولین ‌بار توسط مجله «نیویورکورلد» برای اشاره به جدول‌ سازهای IBM در دانشگاه کلمبیا به ‌کار رفت. این رایانه‌ها برای پردازش‌های سنگین به کار گرفته می‎‌شوند و برای سیستم‌هایی به کار می‌روند که قدرت پردازش اطلاعات فراوانی را در کسری از ثانیه داشته باشند. از اینرو این ابزارهای هوشمند برای آزمایش مدل‌های ریاضی برای پدیده‌های پیچیده فیزیکی، شبیه‌سازی آب و هوای آینده، شبیه‌سازی پیدایش و تکامل کیهان، شبیه‌سازی و بررسی عملکرد رآکتورها، تحقیقات بر روی مواد شیمیایی برای ساخت داروهای جدید، جوش‌هسته‌ای و در حوزه رمزنگاری استفاده می‌شود. این سیستم‌ها بر خلاف کامیپوترهای معمول، بیش از یک CPU(پردازشگر مرکزی) دارند. این پردازشگرها، مدارهای مخصوصی برای تفسیر اطلاعات و دستورالعمل‌های برنامه و انجام محاسبات عملی و منطقی در توالی مناسب را در خود جای داده‌اند. علاوه بر آن ابررایانه‌ها از ظرفیت ذخیره‌سازی بسیار بزرگی برخوردارند، همچنین این ابزارهای پرقدرت مجهز به حسگر برداری(vector arithmetic) برای پردازش هستند. این حسگرها باعث میشود تا ابرکامپیوترها بتوانند چندین هزار محاسبه را همزمان پردازش کنند. با توجه به کاربردهای وسیع این سیستم‌ها اخیراً اقداماتی در جهت طراحی و تولید ابررایانه‌ها در مراکز پژوهشی و دانشگاهی کشور صورت گرفت که از آن جمله می‌توان به ابررایانه پژوهشگاه دانش‌های بنیادی با توان پردازشی یک ترا فلاپ(۱۰۱۲ پردازش در ثانیه)، ابررایانه دانشگاه صنعتی‌شریف، ابررایانه دانشگاه علم‌وصنعت، ابررایانه دانشگاه صنعتی امیرکبیر و ابررایانه دانشگاه صنعتی اصفهان اشاره کرد.

ابررایانه دانشگاه شریف

سرعت انجام محاسبات ابررایانه دانشگاه صنعتی‌شریف که در آذرماه سال ۱۳۹۲ رونمایی شد، با بیش از ۳۵ ترافلاپس است. این ابررایانه که یکی از پیشرفته‌ترین رایانه‌های موجود در کشور بوده، قادر است محاسبات پیچیده را که حل آنها با رایانه‌های معمول هفته‌ها به طول می‌انجامد، در مدتی بسیار کوتاه‌تر انجام دهد. ابررایانه دانشگاه شریف از ۷۰ پردازنده متصل به هم تشکیل شده است که در آن ۳۵ گره وجود دارد. این ابررایانه همچنین از حافظه دسترسی تصادفی (RAM) معادل یک و نیم ترابایت برخوردار است.

مرکز محاسبات سریع دانشگاه علم‌وصنعت

مرکز پردازش سریع دانشکده کامپیوتر دانشگاه علم‌وصنعت کار خود را از سال ۱۳۹۵ آغاز کرد و در حال‌حاضر خدماتی چون در اختیار قراردادن حجم بالایی از منابع محاسباتی و ذخیرهسازی داده با استفاده از کامپیوترهای COTS و سرورهای خاص منظوره، در اختیار قراردادن GPU به مشتریان بالقوه به صورت فیزیکی و تخصیص داده شده و پشتیبانی مناسب فنی و راهنمایی قدم به قدم برای استفاده مؤثر از مرکز توسط تیم فنی آن از سوی این مرکز ارائه می‌شود.

ابررایانه دانشگاه صنعتی اصفهان

ابررایانه ملی شیخ بهایی در دانشگاه صنعتی اصفهان، در سال ۱۳۸۹ راه‌اندازی شد. این ابررایانه برای شبیه‌سازی‌های مختلف در شاخه‌های مختلف علوم و صرفاً توسط پژوهشگران و شرکت‌های داخلی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ابررایانه دانشگاه امیرکبیر

ابرکامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر که از آن با نام «سیمرغ» یاد می‌شود، شامل دو پروژه «پژوهش، طراحی و پیاده‌سازی ابررایانه سیمرغ» با محوریت دانشگاه صنعتی امیرکبیر و «پایش و راهبری طرح ابررایانه سیمرغ و انجام مطالعات تحقیقاتی جهت توسعه آن» با محوریت پژوهشکده فناوری اطلاعات پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات است. فاز اول پروژه پایش و راهبری طرح ابررایانه سیمرغ، شامل برنامه‌ریزی طرح، راهبری و پایش طراحی ابررایانه سیمرغ، شناخت نیازمندی‌های بستر آزمون و ارزیابی و شناخت مفاهیم علمی‌و فنی نسل‌های آتی رایانش فوق سریع است که توسط پژوهشکده فناوری اطلاعات پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات نهایی شده است. در طرح این ابررایانه، دستیابی به مدل مهندسی و پرتوتایپ اَبررایانه با ظرفیت پردازشی حدود ۱۶۰ ترافلاپس در گام اول طرح و توسعه آن به مقیاس پتافلاپس در گام دوم طرح پیش‌بینی شده است. دکتر احمد معتمدی؛ رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر ، با تأکید بر اینکه ابررایانه سیمرغ یک سیستم پرقدرت است، گفت: این طرح آماده شده و قرار است با حضور رئیس‌جمهوری این طرح افتتاح شود.

۱۰ کشور برتر در ابررایانه

براساس گزارش جهانی منتشر شده در نوامبر ۲۰۲۰ برترین سوپر کامپیوترهای دنیا معرفی شد که رتبه اول به سوپر کامپیوتر Fugaku از کشور ژاپن تعلق گرفت و بعد از آن Summit از آمریکا در جایگاه دوم این فهرست قرار گرفت.

 

رتبه

کشور

عنوان طرح

۱

ژاپن

Fugaku

۲

آمریکا

Summit

۳

آمریکا

Sierra

۴

چین

Sunway

۵

آمریکا

Selene

۶

چین

Tianhe

۷

آمریکا

JUWELS BOOSTER MODULE

۸

ایتالیا

HPC5

۹

آمریکا

Forntera

۱۰

عربستان سعودی

Dammam