روستایی که بوی بهشت میدهد روستای گنبرف اسکو به عنوان یکی از خاستگاههای گل محمدی در ایران مطرح است که تابستان هر سال با شکفتن گلهای محمدی فضای این منطقه عطرآگین شده و زیبایی و طراوت خاصی به خود میگیرد. به گزارش مهر، گل محمدی آذربایجان شرقی به قیزیل گول مشهور بوده و در ادبیات […]
روستایی که بوی بهشت میدهد
روستای گنبرف اسکو به عنوان یکی از خاستگاههای گل محمدی در ایران مطرح است که تابستان هر سال با شکفتن گلهای محمدی فضای این منطقه عطرآگین شده و زیبایی و طراوت خاصی به خود میگیرد.
به گزارش مهر، گل محمدی آذربایجان شرقی به قیزیل گول مشهور بوده و در ادبیات این استان جایگاه ویژهای دارد و در این میان روستای گنبرف شهرستان اسکو نیز از جمله مناطق مهم تولید گل محمدی در آذربایجان شرقی و کشور است.
مناطق سرسبز و گلزار روستای گنبرف شهرستان اسکو هر سال بعد از ایام نوروز رونق خاصی به خود گرفته و باغات و ارتفاعات این مناطق در نزدیکی شهر اسکو مملو از گلهای محمدی میشود و رنگ صورتی گلهای محمدی سراسر منطقه را در بر میگیرد.
علاوه بر تهیه مربا از گل محمدی تولید شده توسط روستاییان گونبرف، گلاب آن نیز خاصیت درمانی دارد و در سالهای اخیر مورد توجه زیادی قرار گرفته است بهطوری که از جمله فواید آن میتوان به درمان زخم معده اشاره کرد و حتی استفاده از آن در وضعیت عمومی بدن مؤثر بوده و برای تقویت قلب نیز بسیار مفید است.
گل محمدی گیاهی ارزشمند با خواص غذایی و درمانی
محصول عمده گل محمدی گلاب، اسانس و گلبرگ خشک است که از این محصول در صنایع دارویی، عطرسازی، فرآوردههای بهداشتی و آرایشی و صنایع غذایی و از پودر آن برای تزیین انواع غذاها استفاده میشود .
گل محمدی علاوه بر خاصیت درمانی و بهبود عارضههایی همچنین دردهای رماتیسمی، قلبی، تقویت اعصاب و معده و رفع بعضی از سردردها در تهیه شربت مربا و در صنایع شیرینیسازی و تهیه بستنی نیز کاربرد فراوانی دارد که گل سرخ تولید شده در شهرستان اسکو از اصیلترین، بهترین و معطرترین نوع گلها در دنیا محسوب میشود.
گل محمدی و مربای آن خاصیت گرمایی دارد و در درمان بیماریهای گوارشی و ضعف عمومی بدن از جمله در درمان اسهال، زخم معده و درمان روده و بیماریهای قلبی مفید است.
نبود واحد تبدیلی مشکل اصلی باغداران گنبرفی است
باغداران و پرورشدهندگان گل محمدی در خنکای صبح غنچههای تازه شگفته گل را میچینند و تا آغاز گرمای روز، گلهای تازه شکفته شاداب و مشتریپسند را به بازار عرضه میدارند.
یکی از همین پرورشدهندگان گل محمدی در روستای گنبرف اسکو در گفتوگو به مهر اظهارداشت: مهمترین مشکل باغداران نبود کارخانه صنایع تبدیلی است که مجبوریم برای رفع نیازهای خود در این خصوص گلهای جمعآوری شده را به سایر استانها انتقال دهیم.
محمد عباسی در ادامه گفت: با احداث واحد تبدیل و فراوری گل محمدی در این روستا، آذربایجان شرقی میتواند گلاب مخصوص را تهیه کرده و به دیگر استانها و حتی کشورهای خارجی نیز صادر کند.
وی افزود: حدود دو هکتار باغ گل دارم که از هر هکتار ۳ تن برداشت میکنم و الحمدا… امسال به خاطر بارندگیهای قابل توجه و نظر لطف الهی محصول مان زیاد بود.
این کشاورز اسکویی در ادامه خاطرنشانکرد: گل محمدی دو نوع است گل سفید و گل مخملی که از خصوصیات گل مخملی وزن زیاد است و مربای آن قرمزرنگ است.
عباسی در پایان گفت: بعد از جمعآوری گلهای محمدی تولید شده در این منطقه، برای گلابگیری، تهیه خوراک گل محمدی، عطر، اسانس و نیازهای دارویی و مواد آرایشی گلها به کرمان فرستاده میشود و این در حالی است که انجام این کارها در منطقه، علاوه بر اشتغالزایی برای اهالی بومی میتواند منبع درآمد مناسبی نیز برای استان باشد.
ضرورت ایجاد واحدهای فرآوری گل محمدی در شهرستان اسکو
فرماندار شهرستان اسکو نیز با بیان اینکه این شهرستان قطب گلستانهای گل محمدی در آذربایجان شرقی است، به خبرنگار مهر گفت: کشاورزان سختکوش اسکویی این روزها مشغول برداشت گل از گلستانهای زیبای گل محمدی هستند.
مرتضی محمدزاده افزود: در حال حاضر در کنار واحدهای گلابگیری سنتی تنها یک واحد فرآوری با ظرفیت تولید سالانه یک هزار و ۵۰۰ تن انواع عرقیات گیاهی و انواع اسانس گیاهی نسبت به گلابگیری و اسانسگیری از گلمحمدی فعالیت میکند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت شهرستان اسکو در تولید گل محمدی و گلاب در سطح آذربایجان شرقی باید به موضوع فرآوری این محصول در سطح شهرستان اهمیت داد و با جذب و حمایت سرمایهگذار، درآمدزایی و اشتغال را در این بخش افزایش داد.
فرماندار اسکو بر ضرورت ایجاد واحدهای فرآوری گل سرخ محمدی در منطقه تأکید کرد و گفت: با توجه به اینکه برداشت گل سرخ محمدی در این شهرستان به صورت سنتی انجام میشود لذا سود خوبی عاید گلکاران این منطقه نمیشود و لازم است با پیگیری و کسب مجوزهای لازم نسبت به ایجاد واحدهای فراوری در این شهرستان اقدام شود تا علاوه بر ایجاد اشتغال بتوانیم نسبت به بسته بندی و فراوری محصولات مختلف از گل سرخ اقدام کنیم.
جذب سرمایهگذار برای احداث واحدهای فرآوری از برنامههای جهاد کشاورزی اسکو است
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اسکو نیز در گفتوگو با مهر اظهارداشت: شهرستان اسکو با سطح زیرکشت ۵۸۵ هکتار گلستانهای گل محمدی رتبه اول آذربایجانشرقی را به خود اختصاص داده است که از این سطح ۵۳۵ هکتار در مرحله باردهی و ۵۰ هکتار در مرحله نهال قرار دارند.
آیت ا… عبادپور در ادامه سخنان خود گفت: برداشت گل محمدی در منطقه به دو صورت تازه چینی و غنچه چینی انجام میشود و بیش از یک هزار و ۸۰۰ تن گل محمدی با عملکرد ۳٫۳تن در هکتار از این گلستانها برداشت و روانه کارگاههای عرقگیری و بازار شده است.
وی بیشترین سطح زیرکشت گل محمدی شهرستان را متعلق به روستاهای گنبرف، کردآباد، مجارشین و عنصرود عنوان و تصریحکرد: عمده گلهای برداشت شده برای مصارف غذایی (تولید مربا و ادویه) و همچنین فرآوری در سطح استان و یا سایر استانها عرضه و مقدار محدودی از گلهای تولیدی نیز در خود شهرستان خشک و در طول سال به صورت خشک شده به بازارهای منطقه ارسال میشود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اسکو اظهارداشت: عملیات اصلاح ارقام از نظر کیفیت محصول و مواد مؤثره و میزان تولید گل محمدی در واحد سطح توسط مراکز تحقیقات، اصلاح گلستانهای موجود در شهرستان به منظور ارتقای کیفیت در قالب سند تدبیر توسعه شهرستان، جذب سرمایهگذار جهت احداث واحد فرآوری مدرن با تکنولوژی روز از برنامههای جهاد کشاورزی برای توسعه فعالیتهای این بخش است.
کارشناسان معتقدند که زمان آن رسیده تا از راهکارهای جدید برای جلوگیری از هدر رفت آب در بخش کشاورزی استفاده شود و کوتاهی و تأخیر در اتخاذ تدابیر مناسب میتواند آینده منابع آب کشور را در آستانه بحران قرار دهد و در این راستا یکی از راهها تغییر الگوی کشت و کشت محصولات با نیاز آبی کم مانند گل محمدی است.
دستاندرکاران و فعالان این حوزه نیز امیدوارند آمادهسازی زیرساختها زمینهساز جذب سرمایهگذاران برای تولید محصولات گل محمدی در منطقه شده و روزی خانه خدا را با گلاب تولیدی شهرستان اسکو غبارروبی کنند، آرزویی که تحقق آن در صورت توجه بیشتر به ظرفیتها و توانمندیهای منطقه در این خصوص دور از تصور نیست.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.