معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالا التهاب بازار کالاهای اساسی ساختگی است معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران با بیان این که التهاب ایجاد شده در بازار کالاهای اساسی ساختگی است، گفت: برخی میخواهند با حذف سازوکار شفاف مثل بورس کالا، همچنان در تاریکی معامله کنند. محمد اسکندری، معاون توسعه […]
معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالا
التهاب بازار کالاهای اساسی ساختگی است
معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران با بیان این که التهاب ایجاد شده در بازار کالاهای اساسی ساختگی است، گفت: برخی میخواهند با حذف سازوکار شفاف مثل بورس کالا، همچنان در تاریکی معامله کنند.
محمد اسکندری، معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران در گفتوگو با فارس گفت: توجه وزیر جهاد کشاورزی به بازار نوپای محصولات کشاورزی بورس کالا ناشی از نگاه حرفهای به موضوع بخش بازرگانی در کشاورزی است که این موضوع در یک جلسه حضوری که مدیرعامل بورس کالای ایران با وی داشته، کاملاً مشهود بود.
وی افزود: حجتی نگاهی حرفهای به مقوله رقابت در بازار و بهطور خاص، بورس کالا دارد و خود از بنیانگذاران بورس کالای کشاورزی بوده است و همواره بر رونق معاملات در این بورس با هدف تحقق شفافیت در معاملات کالاهای کشاورزی تأکید داشته است.
اسکندری گفت: به نظر میرسد عملکرد بورس کالای ایران در معاملات ذرت خوزستان در کنار تعامل بورس کالای ایران با وزارت جهاد کشاورزی و جلسات متعدد هم اندیشی درمورد مدلهای بازار محور تنظیم بازار محصولات کشاورزی نیز در این زمینه مؤثر بوده است.
وی در برابر این پرسش که با توجه به توافق صورت گرفته، قرار است کالاهای اساسی کشاورزی از این پس از طریق بورس کالا عرضه و کشف قیمت شود. زمان دقیق اجرای این توافق و مکانیزم معاملات چگونه خواهد بود، پاسخ داد: اینکه وزیر جهاد کشاورزی در این مقطع دستور اکید و فراگیر برای این موضوع داده است، شاید بیشتر به نیاز محسوس این روزها به وجود بازاری برای اعلام شفاف وضعیت عرضه و تقاضای برخی کالاها باشد که به دلیل فعالیت مخرب برخی واسطههای غیرمولد دچار التهاب شده است.
به گفته اسکندری مسؤولان وزارت جهاد کشاورزی و سازمانهای مسؤول تنظیم بازار کالاهای مذکور معتقدند این التهابات ساختگی است و در صورت شفاف شدن عرضه و تقاضا و قیمت محصولات مذکور، فعالیت واسطههای غیرمولد در این حوزه به هدف ناصواب خود نخواهد رسید.
به هر حال بورس کالای ایران آمادگی دارد در بسترهای موجود از جمله بازار فیزیکی و گواهی سپرده کالایی تمام این عرضهها را انجام دهد و نیاز به تعریف مکانیزم جدیدی فراتر از مکانیزمهای جامع موجود در بورس کالا برای این کار نمیباشد.
این مقام مسؤول در برابر این پرسش که دلیل مقاومتهای جسته و گریخته در برابر بازار محصولات کشاورزی بورس کالا از جمله در مورد موضوع شکر، مرغ منجمد و یا برنج و گندم چیست، گفت: به نظر میرسد این موضوع به عدم آشنایی بسیاری از مصرفکنندگان واقعی محصولات مذکور با مکانیزمهای بورس کالا بر میگردد، چه اینکه در مواردی که این آشنایی ایجاد شده است، به تدریج در حال حضور مصرفکنندگان واقعی در این معاملات هستیم.
وی افزود: برخی دلالان که به واسطه فعالیتهای غیرشفاف منافعی در بازارهای کالایی دارند و میتوانند خود به عاملی مخرب در بازارهای تبدیل شوند، نیز معمولاً علاقهای به حضور در این بازار ندارند و بعضاً با اهرمها و ارتباطاتی که دارند، ضمن تشویق سایر فعالان به عدم حضور در بورس و بعضاً ارایه پیشنهادهایی جذاب از نظر قیمت و نحوه پرداخت محصول به آنان، سعی در منصرف کردن آنان از حضور و خرید از تابلوی بورس دارند که البته این موضوع معمولاً برای میان مدت و بلندمدت قابل استمرار نیست و ایجاد امکاناتی بر خلاف منافع اقتصادی این گونه واسطهها موضوعی نیست که قابلیت استمرار داشته باشد و مصرفکنندگان واقعی در صورت حضور در معاملات تابوی بورس کالا در میان مدت شاهد خواهند بود که مجبور به تحمل فاصله قیمتی کمتری از قیمت فروش تولیدکنندگان خواهند بود. به نظر میرسد با وجود اینکه این حجم در سال ۹۴ رکورد خود از زمان تشکیل بورس کالا را شاهد بوده است، امسال با فاصله قابل قبولی، این رکورد زدنی استمرار یابد.
اسکندری در پاسخ به اینکه مقصر اصلی گرانی قیمت شکر در کشور کیست و بورس کالا چگونه میتواند بازار را متعادل کند؟ گفت: بهتر است کمتر در پی مقصر مشکلات باشیم و بیشتر به راهحلها بپردازیم و از موضع اثباتی به مسایل نگاه کرد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.