گروه انرژی – انتقادات پیش روی قراردادهای IPC در حالی مطرح میشود که قراردادها ی مذکور درآستانه برگزاری مناقصات آن هم با خیل عظیم مشتریان خارجی قرار گرفته است. مناقصه روند طبیعی پیشبینی شده در IPC برای انعقاد قراردادهای جدید نفتی است، با این حال خبرهایی از امضای توافقات نفتی زودهنگامی در روزهای گذشته […]
گروه انرژی – انتقادات پیش روی قراردادهای IPC در حالی مطرح میشود که قراردادها ی مذکور درآستانه برگزاری مناقصات آن هم با خیل عظیم مشتریان خارجی قرار گرفته است. مناقصه روند طبیعی پیشبینی شده در IPC برای انعقاد قراردادهای جدید نفتی است، با این حال خبرهایی از امضای توافقات نفتی زودهنگامی در روزهای گذشته منتشر شده که البته همگی با تکذیب از سوی مسؤولان مواجه شدند.
IPC قرار است مدل جدید قراردادی ایران باشد که در پساتحریم در بخش بالادستی صنعت نفت سرمایهای در حدود ١٣٠ میلیارد دلار و در بخش پایین دستی از جمله پتروشیمی، نوسازی و ساخت پالایشگاههای جدید ٧٠ میلیارد دلار سرمایه برای میادین نفتی و گازی ایران به همراه بیاورد.
به گزارش ایسنا، ایران مدل جدید قرارداد نفتی خودش را پیش از نهایی شدن برجام، در کنفرانس تهران با حضور بیش از ۱۳۰ کمپانی بینالمللی نفتی رونمایی کرد، با این حال نهتنها هنوز پیشنویسی از قرادادهای آینده نفتی تهیه نشده است بلکه وزارت نفت و شخص وزیر درخواست داده است که مخالفان و منتقدان به مدل جدید به مذاکره با وزارت نفت بنشینند و نظرات خود را اعلام کنند تا بتوان بر سر آن به توافقی دست پیدا کرد.
از جمله مواردی که انگشت اتهام منتقدین را به سوی قراردادها هدف میگیرد محرمانه بودن آن است.
سخنگوی دولت در مقابل انتقاداتی که به محرمانه بودن و علنی نشدن قراردادهای نفتی مطرح شده است، گفت: ما هیچچیز محرمانهای نداریم، کدام قرارداد نفتی است که هماکنون امضاشده و ما باید آن را مخفی کنیم، قرارداد جدیدی امضا نشده است.
معاون رییسجمهوری، همچنین ادامه داد: ما هیچچیز پوشیدهای نداریم، کدام قرارداد نفتی است که هماکنون امضاشده و ما باید آن را مخفی کنیم، هنوز قرارداد جدیدی امضا نشده است و اگر قرارداد جدیدی امضا شود جزییات آن از سوی وزارت نفت اطلاعرسانی میشود.
وی در ادامه با طرح این سؤال که آیا در سالهای گذشته اینگونه بوده که هر مدرک و اسنادی باید روی سایت قرارداد؟! گفت: آیا درگذشته نیز اینگونه عمل شده است که اکنون برخی در اینباره از دولت انتقاد میکنند ما هیچچیز پوشیده و پنهانی نداریم.
با این وجود به گفته زنگنه و البته معاونین وی شرکتهای زیادی برای ورود به میادین نفتی ایران و امضای قرارداد، با یکدیگر رقابت میکنند.
انتقادات پیش روی در حالی مطرح میشود که قراردادها درآستانه برگزاری مناقصات آنهم با خیل عظیم مشتریان خارجی قرار گرفته است.
صرف نظر از انتقادات و برداشته شدن تحریمها، قرادادها زمینهای مناسب برای رقابت میادین فراهم کرده است؛ میادینی که تهران در کنفرانس با غولهای نفتی دنیا آنها را آماده جذب سرمایه معرفی کرده بود، یعنی ۸۰ میدان نفتی و گازی که اگرچه همه آنها به سرمایهگذاری خارجی نیاز داردند اما برخی در اولویت خواهند بود.
زنگنه میگوید هنوز خبری از قرارداد جدید نفتی نیست و پیشنویسی تهیه نشده است اما خبرهایی از قراردادهای ایران و توتال و لوکاویل برای برخی از میداین مطرح میشود که البته به عنوان توافق و نه قرارداد از سوی مسؤولان ایران از آنها نام برده شد و تأکید شد که امضای قرارداد با هریک از این شرکتها منوط به برگزاری مناقصه است.
پس از حضور وزیر نفت و معاون وی یعنی مدیرعامل شرکت ملی نفت در فرانسه اخباری از توافقات نفتی ایران و شرکتهای فرانسوی منتشر شد، اخباری که علاوه بر توافق بر سر فروش نفت، حاکی از قراردادهایی برای توسعه و سرمایهگذاری در میادین نفتی بود.
بر این اساس به نظر میرسید که جوادی در سفر خود موافقتنامهای را با مدیرعامل توتال برای فروش روزانه ١٥٠ تا ٢٠٠ هزار بشکه نفت خام و البته سرمایهگذاری در پارسجنوبی و آزادگان امضا کرده است.
این درحالی است که پیشتر رییس کمیته بازنگری قراردادهای نفتی در مورد ساز و کار پیشبینی شده در IPC برای انعقاد قراردادهای نفتی تصریح کرده بود که برای انعقاد قراردادها طبق این مدل برگزاری مناقصه الزامی است، مگر در مواردی که با اجازه و دستور وزیر نفت قرارداد به صورت مذاکره به امضا برسد.
پس از مدتی از انتشار خبر امضای قرارداد با توتال، مجری طرح توسعه میدان آزادگانجنوبی ضمن تکذیب این خبر اعلام کرد که تنها برای بخش کوچکی از فاز اول این طرح نیاز به حضور شرکتهای خارجی است که برای این کار نیز مناقصه برگزار خواهد شد.
مجری طرح آزادگان شمالی نیز در همین باره اعلام کرد که همکاری توتال در آزادگان ربطی به بخش شمالی میدان ندارد.
در مورد دیگر موضوع قراردادی که گفته شد معاون وزیر نفت در سفر خود به همراه وزیر و رییسجمهور به امضا رسانده است یعنی پارسجنوبی نیز شعبانپور، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس اظهار بیاطلاعی کرد.
وزیر نفت درباره قراردادها و مناقصه اطلاعات مشابهی میدهد، او نیز زمان برگزاری نخستین مناقصه نفتی را به سال آینده موکول میکند و میگوید که این مناقصه حتماً در ایران برگزار میشود.
زنگنه نیز از میادین نفتی مشترک به عنوان میادین اولویتدار نام میبرد و میگوید ۱۵ یا ۱۶ میدان مشترک نفتی با هدف افزایش بازیافت در اولویت جذب سرمایهاند و خارجیها نیز به آنها مشتاقتر هستند.
ایران در کنفرانس تهران مجموعاً ۲۹ میدان نفتی را به سرمایهگذاران خارجی معرفی کرد، ۲۱ میدان ساحلی و ۸ میدان فراساحلی. در این بین میادین ساحلی ۱۲ میدان توسعه یافته و ۹ میدان توسعه نیافتهاند و در بین میادین نفت فراساحلی نیز ۵ میدان توسعه یافته و ۳ میدان توسعه نیافته قرار دارد.
اما شرکتهایی که پیش قدم ورد به ایران شدهاند همانهایی هستند که پیش از اعمال تحریمها در کشور فعال بودهاند و یکی از اولینها توتال است که به نظر میرسد برای آزادگان جنوبی خود را آماده کرده است.
توتال در واقع هیچگاه ایران را بهطورکامل ترک نکرد، اگرچه این شرکت جزو آخرینهایی بود که در سال ۲۰۱۰ و تحت فشار تحریمهای اقتصادی وادار به توقف اکتشاف و تولید نفت شد اما هنوز دفترش را در تهران دارد.
از سال ۱۹۹۰ توتال یکی از سرمایهگذاران اصلی در صنعت انرژی ایران به حساب میآمد و حالا قراردادی را با ایران برای خرید نفت امضا کرده و گامهایی نیز در جهت توافق برای سرمایهگذاری در ایران برداشته است.
لوک اویل شرکت دیگری است که اگرچه اخبار مبنی بر انعقاد قرارداد با آن تکذیب شد، اما احتمالاً جزو اولینهایی خواهد بود که برای سرمایهگذاری در ایران اهدافی را تعریف کرده است.
بعد از آن انی قرار دارد که برای خرید نفت بیشتر از ایران در حل مذاکره است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.