رویای ثروت با سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال!

رویای ثروت با سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال! اخیراً ارزهای دیجیتال به شاه‌کلیدی برای پولدار شدن آسان برای همه تبدیل شده است، اما آیا واقعاً می‌توان با این شاه‌کلید به رویای ثروتمند شدن رسید؟ ارز دیجیتال یا رمزارز نوعی پول مجازی است که از فناوری رمزنگاری در طراحی آن استفاده شده و معمولاً به صورت غیرمتمرکز […]

رویای ثروت با سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال!

اخیراً ارزهای دیجیتال به شاه‌کلیدی برای پولدار شدن آسان برای همه تبدیل شده است، اما آیا واقعاً می‌توان با این شاه‌کلید به رویای ثروتمند شدن رسید؟ ارز دیجیتال یا رمزارز نوعی پول مجازی است که از فناوری رمزنگاری در طراحی آن استفاده شده و معمولاً به صورت غیرمتمرکز اداره می‌شود. رمزارزها می‌توانند مانند سایر ارزهای فیات (بدون پشتوانه) قابلیت مبادله، انجام تراکنش، خرید آنلاین و… داشته باشند. بیت‌‌کوین، اتریوم، لایت کوین، بایت کوین، بیتکوینکش، ریپل، مونرو، استلار، ورج و دیگر آلت‌کوین‌ها انواع رمزارز هستند.

ویژگی‌های رمزارزها

محمدباباخانی؛ در گفت‌وگو با ایتنا، با اشاره به ویژگی‌های رمزارزها گفت: ارزهای دیجیتال فقط به صورت دیجیتالی موجود هستند و هیچ اسکناس یا سکه‌ای در کار نخواهد بود و هیچ پولی را به‌عنوان یک پشتوانه در جایی نگهداری نمی‌کنند. وی افزود: ارزهای دیجیتال متمرکز نیستند و در هیچ جایی سرور مرکزی نداشته و اطلاعات آن میان میلیون‌ها کامپیوتر توزیع شده‌اند، به‌عنوان مثال وقتی شخصی که اقدام به خرید تتر یا همان USDT می‌کند، هیچ مرکزی آن را کنترل یا محدود نمی‌کند. به گفته این دکترای اقتصادپولی و مالی، ناشناس بودن کاربران از ویژگی‌های این بازار است به‌گونه‌ای که برای استفاده از این سیستم نیازی به وارد کردن اطلاعات حقیقی اشخاص نیست و افراد می‌توانند به صورت ناشناس معاملات خود را انجام دهند. وی ادامه داد: جهانی بودن از دیگر ویژگی‌های رمزارزهاست، کشورها ارزهای مخصوص به خود را دارند که به آنها ارز فیات می‌گویند، منتقل کردن ارزهای سنتی از جایی به‌جای دیگر در سراسر دنیا کار بسیار دشواری است، اما رمزارزها را می‌توان به سادگی از هر جایی به جای دیگر بدون واسطه منتقل کرد، از ارزهای دیجیتال با نام‌های دیگری همچون ارزهای بدون مرز نیز یاد می‌شود.

تأثیر مثبت بررشد فعالیت‌های اقتصادی

باباخانی؛ در ادامه به تأثیرمثبت ارزهای دیجیتال بر رشد فعالیت‌های اقتصادی اشاره و تأکیدکرد که در حال‌حاضر یک صنعت تمام و عیار پیرامون ارزهای دیجیتال شکل گرفته و مؤسساتی کار نظارت بر تبادل ارزهای دیجیتال در سرتاسر جهان را برعهده گرفته‌اند، سرعت رشد صنعت ارزهای دیجیتال حیرت‌آور است و این رشد از سود هنگفتی که پذیرندگان اولیه از خرید این رمزارزها به دست آورده‌اند، کاملاً مشهود است، بیت‌کوین، مشهورترین ارز دیجیتال، برای بسیاری از افراد و شرکت‌ها امکان رشد و شکوفایی مالی را فراهم کرده و حتی بسیاری از آن‌ها تجارت ارزهای دیجیتال را به‌عنوان منبع اصلی درآمد خود انتخاب کرده‌اند، از سویی اقتصاد جهانی در حال سازگار کردن خود با نیازهای اقتصادی جدید است و ارزهای دیجیتال پتانسیل بالایی برای برآورده کردن این نیازها دارند. وی عنوان کرد: بازار ارزهای دیجیتال فرصتی بزرگ برای کشورهایی با بانک‌های ضعیف است چراکه بیش از یکسوم جمعیت جهان به خدمات ابتدایی بانکی دسترسی ندارند و بنابراین نمی‌توانند در بحران‌های مالی از امکاناتی مانند وام، دسته چک و… بهرمند شوند. این افراد که در بیشتر موارد از نظر اقتصادی بسیار آسیبپذیر هستند، معمولاً به شیوه‌های مشکوک و خطرناک به گرفتن وام روی می‌آورند، نرخ سود چنین وام‌هایی معمولاً بسیار ناعادلانه بوده و در نهایت وضعیت اقتصادی افراد آسیبپذیر را با تهدیدات بیشتری روبه‌رو خواهد کرد، اینجاست که ارزهای دیجیتال می‌توانند این خلأ را پرکرده و با نوسانات خود وضعیت این دسته از افراد بهبود بخشند. همچنین هزینه کم دادوستد، افزایش شفافیت در معاملات و قدرتمند شدن کارآفرینان ازدیگر ویژگی‌های مثبت ارزهای دیجیتال می‌باشد

ارز دیجیتال و اقتصاد ایران

باباخانی؛ استاددانشگاه و دکتری اقتصاد پولی و مالی، به تأثیرات ارزهای دیجیتال براقتصاد ایران پرداخت و در پاسخ به این سؤال که چرا ایران تصمیم به استفاده از بیت‌کوین گرفته است؟گفت: در حال‌حاضر استخراج بیت‌کوین یا هر نوع ارز دیجیتال دیگری در ایران جرم محسوب نمی‌شود و قانونی است، اما برای استخراج رمزارزها باید از وزارت صمت مجوز گرفت. به گفته این استاد دانشگاه؛ در جلسه ششم‌مرداد ۱۳۹۸ هیأت‌وزیران کشور آیین‌نامه استخراج رمزارزها در کشور تصویب شد که شامل استخراج ارز دیجیتال بیت‌کوین نیز می‌شود و بر طبق این آیین‌نامه استفاده از رمزارزها صرفاً با پذیرش ریسک از سمت افراد انجام می‌گیرد و شامل حمایت و ضمانت دولت و نظام بانکی نیست و استفاده از رمزارزها در مبادلات داخل کشور نیز مجاز نیست اما می‌توان با اخذ مجوز از وزارت صنعت،معدن‌وتجارت بیت‌کوین یا ارزهای دیجیتال دیگر را استخراج کرد. وی افزود: اما براساس قانون شورای‌عالی مبارزه با پولشویی و مصوبه هیأت دولت در سال ۹۸ مبادله رمزارزها در کشور ممنوع است، موضوع دیگری که برای ماینینگ بیت‌کوین یا ارزهای دیجیتال دیگر مطرح است هزینه گاز و برق مصرفی است و در ساعات اوج مصرف استخراج رمزارزها ممنوع است. این استاد دانشگاه بیان کرد: کاهش وابستگی اقتصاد ایران به دلار یکی از اهدافی است که در سال‌های اخیر مطرح شده است، روسیه و چین هم در تلاش برای کاهش وابستگی اقتصادی خود به دلار و کاهش سهم این ارز در اقتصاد خود هستند زیرا می‌دانند حذف دلار از سبد ذخیره ارزی دو اقتصاد بزرگ و مطرحی مانند روسیه و چین می‌تواند فشار اقتصادی زیادی را به امریکا وارد کند، ایران هم در این مسیر با کشورهای روسیه و چین همراه است و انتظار می‌رود بیت‌کوین‌ها را به عنوان جایگزینی برای دلار در مبادلات نفتی استفاده کند که البته این نظریه با انتقادهایی هم همراه است. باباخانی؛ در پایان به موضوع سهم بازار ارزهای دیجیتال و میزان قدرت نفوذ در اقتصاد ایران پرداخت و بیان کرد: با توجه به تخمین‌ها حدود ۱۲میلیون ایرانی وارد بازار رمزارزها شده‌اند که ۶۲درصد آنها در شش ماه گذشته وارد شده‌اند و ۷۷ درصد آن‌ها با هدف حفظ ارزش پول پا به بازاری گذاشته‌اند که معاملات روزانه آن پنج تا ۱۰ هزار میلیاردتومان است، البته باید یادآورشد که هم‌اکنون ارزهای مجازی در ایران رواج زیادی ندارد و سهم این بازار در اقتصاد ایران بسیار کم است. وی عنوان کرد: البته بازار ارزهای مجازی ایرانی و ارزهای مجازی استرالیایی نسبت به دیگر ارزهای مجازی گرم‌تر است ولی هنوز هم سهم قابل‌توجهی در اقتصاد ندارند، یک دلیل مهم، غیرمجاز بودن این ارزها در ایران است و دلیل دیگر مشخص نبودن نظام مالیاتی مرتبط با معامله یا نگهداری ارزهای مجازی است از طرف دیگر دسترسی ایرانیان به بازارهای فروش بین‌المللی ارزهای مجازی بسیار کم است و همین مسأله باعث محدودیت سهم بیت‌کوین و دیگر ارزهای مجازی در ایران شده است. این استاد دانشگاه، خاطرنشان کرد: یک دلیل این محدودیت هم عدم اتصال شبکه بانکی ایران به نظام مالی دنیا و عدم امکان پرداخت در بازارهای بین‌المللی است. وی یادآور شد: در میان فعالان اقتصادی ایرانی هم هنوز استفاده از بیت‌کوین رواج زیادی ندارد، ولی بدون شک به دلیل محدودیت‌های بازار دلار، بعد از قانونی شدن بیت‌کوین در کشور و تنظیم نظام قانونی و مالیاتی مناسب، می‌توان انتظار داشت که سهم آن در اقتصاد با سرعت زیادی رشد کند.