بررسی فرونشست زمین در تخت جمشید

در چند سال اخیر به دلیل وجود خشکسالی‌های پیاپی استان فارس شاهد بروز پدیده ایجاد فرونشست و شکاف در برخی از مناطق از جمله دشت تخت‌جمشید و مرودشت هستیم که بنا به نظر کارشناسان این پدیده بیش از آثار باستانی موجود در دشت تخت‌جمشید برای مردم این منطقه خطرناک‌تر است. به گزارش سایت آفتاب‌نیوز، فرونشست […]

در چند سال اخیر به دلیل وجود خشکسالی‌های پیاپی استان فارس شاهد بروز پدیده ایجاد فرونشست و شکاف در برخی از مناطق از جمله دشت تخت‌جمشید و مرودشت هستیم که بنا به نظر کارشناسان این پدیده بیش از آثار باستانی موجود در دشت تخت‌جمشید برای مردم این منطقه خطرناک‌تر است.

به گزارش سایت آفتاب‌نیوز، فرونشست زمین در دشت تخت‌جمشید بیش از آثار باستانی خطری برای مردم است.

حدود ۹ سال اخیر استان فارس با پدیده خشکسالی پیاپی روبه‌رو بوده است که این بار دامنه خسارت‌های خشکسالی، حفر چاه‌های غیرمجاز، کاهش بارندگی‌ها، برداشت و کاهش بی‌رویه آب‌های زیرزمینی و کشاورزی سنتی به حدی شده که پدیده فرونشست و شکاف در زمین را ایجاد کرده که این پدیده دامن مردم بخش‌های مختلف و آثار تاریخی از جمله تخت جمشید و نقش رستم را نیز در برگرفته است.

تشدید پدیده خشکسالی در استان فارس در دشت تخت‌جمشید خود را به گونه فرو چاله‌ها و فرو نشست زمین نشان داده است که نگرانی بی‌حدی را برای مسؤولان، دوستداران میراث فرهنگی و مردم ایجاد کرده است.

پدیده فرونشست زمین و فروچاله‌ها پدیده‌های طبیعی هستند که به تدریج و در بلند‌مدت در طبیعت ایجاد می‌شوند و خطرهای فراوانی را به دنبال دارند و در دشت تخت‌جمشید به دلیل خشکسالی و برداشت‌های بی‌رویه از منابع آبی زیرزمینی ایجاد شده است.

برخی از کارشناسان و مسؤولان استان فارس بر این باورند که فرو نشست زمین بر اثر برداشت‌های بی‌رویه آب از سفره‌های زیرزمینی امروز به عنوان یک بحران جدی در فارس مطرح است که می‌تواند ضررهای جبران‌ناپذیری را برای مردم به همراه داشته باشد.

 فرونشست زمین در دشت تخت‌جمشید و نقش رستم

مدیر داخلی مجموعه جهانی تخت‌جمشید در این زمینه گفت: از حدود سال ۸۷ متوجه پدیده فرونشست زمین‌های اطراف مجموعه جهانی تخت‌جمشید و نقش رستم شدیم که ترک‌هایی در اطراف و حریم این دو مجموعه دیده شد.

شهرام رهبر افزود: کم‌کم این ترک‌ها گسترش پیدا کرد و با بررسی‌های کارشناسان زمین‌شناسی متوجه شدیم هرچه به سمت روستاهای اطراف از جمله روستای شول نزدیک می‌شویم عمق ترک‌ها بیش‌تر و دهانه ترک‌ها بازتر است.

وی بیان‌کرد: زمانی که بخش‌های مختلف تشکیل‌دهنده زمین از جمله خاک و سنگ نتوانند بر روی هم قرار گیرند پدیده‌هایی مانند رانش، نشست و فرونشست زمین ایجاد می‌شود که عمده دلیل ایجاد این پدیده‌ها بر اثر برداشت بی‌رویه آب از منابع زیرزمینی است.

رهبر اظهارداشت: پس از تحقیقات بخش آب شناسی دانشگاه شیراز مشخص شد ایجاد این ترک‌ها، بر اثر برداشت آب از زمین‌های اطراف مجموعه تخت جمشید و دشت تخت جمشید برای کشاورزی است که این پدیده در جاهای دیگر کشور نیز ممکن است وجود داشته باشد.

شکاف در تخت جمشید و نقش رستم تهدید برای این مجموعه نیست

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان فارس در زمینه ایجاد یک شکاف ۳۰ متری در نقش رستم گفت: بروز این شکاف در منطقه نقش رستم مربوط به زمان فعلی نیست بلکه این پدیده در چند سال اخیر به دلیل خشکسالی و برداشت‌های بی‌رویه آب‌های زیر زمینی در منطقه و دشت تخت جمشید ایجاد شده است که این موضوع بار‌ها بررسی شده است.

مصیب امیری افزود: ایجاد شکاف به دلیل خشکسالی‌های متعدد و فرونشست آب‌های زیرزمینی رخداده که این موضوع ممکن است در هر منطقه از کشور و استان ایجاد شود و منحصر به مجموعه تخت جمشید نیست.

وی بیان‌کرد: وجود چنین شکافی در محدوده مجموعه جهانی تخت‌جمشید و نقش رستم تهدید برای این مجموعه نیست، شکاف‌ها و فرونشست‌های زمین در عمق‌های کم‌تر در این محدوده نیز در محدوده آثار و محدوده سنگی این مجموعه جهانی ایجاد نشده است و در فاصله‌ای دور از آثار تاریخی است.

امیری اظهارداشت: تخت‌جمشید و آثار تاریخی این مجموعه به دلیل قرار گرفتن در بستر سنگی به ندرت شاهد خطراتی مانند فرونشست و شکاف‌های زمین به ویژه در کوتاه‌مدت است لذا در حال حاضر هیچ تهدیدی برای مجموعه وجود ندارد.

بررسی علل فرونشست زمین در دشت تخت‌جمشید

مدیر مرکز زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی منطقه جنوب (مرکز شیراز) نیز گفت: طرح بررسی علل فرونشست و ترک‌خوردگی‌های زمین در دشت و محوطه میراث جهانی تخت‌جمشید و نقش رستم در حال اجراست.

طهمورث یوسفی با اشاره به پدیده فرونشست و ترک‌خوردگی زمین در دشت تخت‌جمشید بیان کرد: ترک‌خوردگی‌های این منطقه در ادامه ترک‌خوردگی‌های ۱۰ سال گذشته قسمت شرقی کوه رحمت که دشت تخت‌جمشید در آن واقع شده است و علت اصلی ایجاد این پدیده بهره‌برداری بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی در این منطقه است.