ایجاد شرایط رقابتی برای سرمایه‌گذاران در چارچوب مناقصات نفتی

مدیرعامل شرکت متن مطرح کرد ایجاد شرایط رقابتی برای سرمایه‌گذاران در چارچوب مناقصات نفتی حاجی‌حسین‌نژاد، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) با تأکید بر اهمیت سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مشترک و اهمیت جذب سرمایه‌گذاران خارجی، گفت: در حال حاضر در منطقه‌ای هستیم که بقیه در حال جذب سرمایه هستند. با این حال و باوجود محدودیت‌های […]

مدیرعامل شرکت متن مطرح کرد

ایجاد شرایط رقابتی برای سرمایه‌گذاران در چارچوب مناقصات نفتی

حاجی‌حسین‌نژاد، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) با تأکید بر اهمیت سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مشترک و اهمیت جذب سرمایه‌گذاران خارجی، گفت: در حال حاضر در منطقه‌ای هستیم که بقیه در حال جذب سرمایه هستند. با این حال و باوجود محدودیت‌های قانون اساسی درباره نقش خارجی‌‌ها در صنعت نفت، باید کاری کنیم تا در همین بازار رقابتی سرمایه‌گذار وارد کشور شود.

به گزارش شانا، حاجی‌حسین‌نژاد بیان کرد: شرکت فرانسوی که اخیراً به ایران آمد، علاقه‌مند شد تا از تمام کارخانه‌های اهواز بازدید کند. در نتیجه باید اولاً از بازار داخلی استفاده کند، ثانیاً با رفع ایرادات مدیریتی و برنامه‌ای به بهبود کارخانه‌ها کمک کند و مهم‌تر این‌که شرایط حضور آن‌ها در بازار خارجی را فراهم کند و چون انرژی و کارگر ما ارزان است به این کار جذب می‌شود. این به این معنا که ورود سرمایه‌گذار خارجی فرصتی برای تولیدکنندگان داخلی فراهم می‌کند که با اثبات کیفیت کارشان، بازارهای جدید بین‌المللی برای محصولاتشان پیدا کنند.

وی با اشاره به کمبود بودجه عمرانی دولت و لزوم حضور سرمایه‌گذار خارجی، افزود: اکنون زمان این نیست که خودمان را تحریم کنیم وبا ایجاد دروغ‌هایی، شرکت‌های خارجی را از ورود به ایران منصرف کنیم.

این مدیر نفتی ادامه داد: ما باید با حفظ اصول و ایجاد شرایط رقابتی اجازه حضور سرمایه‌گذار خارجی را بدهیم. باید مناقصاتی برای این کار برگزار کنیم و شرکت‌های داخلی را با آن‌ها شریک کنیم. در حال حاضر ما شرکت‌های E&P نداریم. وزارت نفت در تلاش است که این شرکت‌ها را ایجاد کند که به همین منظور به آن‌ها فرصت ۷ ساله داده است؛ به این معنا که شرکت نفت بخشی از این کار را به عهده گرفته تا شرکت‌ها به این سطح حتی در حد کار در خارج از کشور برسند.

مدیرعامل شرکت متن درباره سرمایه‌گذاری در حوزه‌ میدان‌های مشترک گفت: در صورتی‌که ما از این حوزه‌ها بهره‌برداری نکنیم، طرف مقابل بهره‌برداری می‌کند. در نتیجه الان وقت سنگ‌اندازی جلوی دولت نیست. کسانی که در روند توسعه میدان‌های مشترک سنگ‌اندازی می‌کنند، آب در آسیاب رقیب می‌ریزند.

وی ادامه داد: کشورهای همسایه برای این حوزه‌ها برنامه‌های میلیون بشکه‌ای دارند، ولی هنوز طرف سرمایه‌گذار ما نیامده، برخی در داخل آن‌ها را پشیمان می‌کنند. اگر با من یا امثال من مشکلی دارید، با مملکت خوب باشید و حداقل منافع ملی را در نظر بگیرید.

حاجی‌حسین‌نژاد با بیان این‌که نباید سرمایه‌گذاران خارجی را محدود به یک کشور مانند چین کنیم، اظهار کرد: این کار سبب کاهش کیفیت و افزایش هزینه می‌شود. اِنی ایتالیا روی هر بشکه نفت هفت هزار دلار سرمایه‌گذاری می‌کرد، در حالی که بعد از آن چینی‌‌ها بالای ۳۰ هزار دلار قرارداد بستند و این پول از مملکت خارج می‌شود.

وی ادامه داد: سال ۱۳۹۱، بابت هر چاه ۲۰ میلیون دلار داده می‌شد که در سال ۱۳۹۳، با روی کار آمدن دولت جدید و بهبود وضع روابط با دنیا این رقم به ۱۲٫۵میلیون رسید و امسال تنها ۷٫۵ میلیون دلار هزینه دارد. این درحالی است که هزینه چینی‌‌ها آن زمان که خیلی خوب و به‌صرفه کار کردند حدود ۱۱ میلیون دلار شد. الان ما با چند پیمانکار هزینه صفر تا صد بهره‌برداری از یک چاه را به ۷٫۵میلیون دلار رسانده‌ایم. به خاطر این‌که آن‌ها فهمیدند ۵-۴ شرکت خارجی قصد ورود به ایران را دارند و این مسایل باعث کاهش قیمت‌ها شد و این پول در کشور حفظ شد.

مدیرعامل شرکت متن با اشاره به اجرای فاز نخست طرح توسعه میدان آزادگان جنوبی پس از خروج چینی‌ها، بیان کرد: ما حدود ۲۷ درصد پیشرفت داشتیم و اکنون اولین ۷۵۰۰ بشکه جدید را بهره‌برداری می‌کنیم. بودجه در نظر گرفته شده ۵٫۸ میلیارد دلار است که برای چینی‌‌ها ٦ میلیارد در نظر گرفته شده بود که در نهایت ۱۲ میلیارد هزینه داشت. دلیل این قیمت مناسب، رقابتی شدن بازار و بهبود روابط با دنیاست که توانستیم اجناس حفاری بخریم. اگر خود را محدود به چینی‌‌ها نکنیم و اجازه ورود به دیگر شرکت‌ها را بدهیم، هزینه‌ها پایین و کیفیت بالا می‌رود.

تولیدکنندگان داخلی می‌توانند رقابت‌پذیری خود را تقویت کنند

حاجی‌حسین‌نژاد در رابطه با اشکالاتی که به قراردادهای بیع متقابل و قراردادهای جدید نفتی گرفته می‌شود، ادامه داد: هر قراردادی حتماً ایراداتی دارد که بعد از اجرا مشخص می‌شود، در قرارداد بیع‌متقابل گفته می‌شد کار وقتی تمام است که ۲۱ روز از ۲۸ روز، پروژه بدون وقفه به‌کار خود ادامه داد. اما قراردادهادی جدید نفتی این اشکال رفع شد به این صورت که زمان حضور پیمانکار در پروژه افزایش یافت تا منافع آن‌ها بیش‌تر درگیر شود.

وی با بیان این که انجام این کار این چه ایرادی دارد، اظهارکرد: تعجب می‌کنم این که بگذاریم دیگری منافع ما را ببرد مملکت فروشی نیست، اما اگر کسی بیاید ما را منتفع کند، اما خودش هم منتفع شود کار خیلی بدی است؟

مدیرعامل شرکت متن با بیان این که قراردادهای جدید نفتی قصد کنار زدن شرکت‌های ایرانی را ندارد، گفت: این قرارداد‌ها قصد توانمند کردن شرکت‌های داخلی را دارند، به تازگی هم مذاکراتی داشتیم که در آن یک شرکت آسیای میانه با ۱۰ سال سابقه قصد ورود به ایران با ۱۰۰ سال سابقه تجربه حفاری را دارد. ما باید شرایطی را فراهم کنیم که شرکت‌های ایرانی هم به چنین خودباوری‌ برسند.

حاجی‌حسین‌نژاد با اشاره پالایشگاه بندرعباس که با بازکردن LC از سوی ایران و وارد کردن پول زمینه فعالیت پیمانکاران ایرانی زیرنظر پیمانکاران اروپایی در آن زمان فراهم شد، ادامه داد: بعد از این اتفاق بود که بسیاری از پیمانکاران ما برنامه‌ریزی و مدیریت پروژه را یاد گرفتند.

 

وی با اشاره به توانمندی شرکت‌های ایرانی پس از آموختن کار، ادامه داد: برای نمونه یک پیمانکار ایرانی ٦ ماه با شرکت ایتالیایی که طراح اسکلت فلزی بود، بحث کرد تا آن‌ها را قانع کند اسکلتشان را به بتون تغییر دهند و حتی آن‌ها در پروژه‌های مشابه بعدی در منطقه هم از آن ایده استفاده کردند.